Toto je ten správny vek, kedy by už deti mali doma pomáhať

Toto je ten správny
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-02-19 17:30:00 |

Pamätáte si na detstvo, keď vás rodičia v sobotu zapriahli do upratovania? Bola to rutina vo väčšine rodín, ktorá sa vytratila. Podľa odborníkov je to na škodu.

Sobota jednoducho bola upratovací deň. Vysávalo sa, vytierali sa podlahy, pralo sa, utieral sa prach, čistila toaleta... Bolo úplne bežné, že raz do týždňa sa dal celý príbytok do poriadku, nehovoriac o umývaní auta či kosení trávnika pri rodinných domoch. A nie, nebolo to preto, lebo mala prísť návšteva. Bolo to rutina. U dnešných detí to už vôbec nie je bežné. Okrem toho, že rodičia trávia príliš veľa času v práci, snažia sa nezaťažovať deti povinnosťami v domácnosti, lebo majú veľa školských povinností, krúžkov či športových aktivít.

Detská lekárka a špecialistka na vývoj detí Deborah Gilboa upozorňuje, že „domáce práce sú kľúčom k budovaniu charakteru a morálky.“ Rodičia by podľa nej nemali zabúdať, že deti povinnosti v domácnosti musia mať. I keď si myslia, že odbremenením od nich im pomáhajú, v skutočnosti je to úplne naopak. Už 18-mesačné dieťa je schopné pomôcť napríklad pridržať lopatku pri zametaní, spolu s dospelým vkladať hračky do škatule, zbierať špinky zo zeme alebo utrieť stolík. Netreba čakať dokonalosť alebo reálnu pomoc, ide o základy budovania návyku, Odborníci už dávno zistili, že domáce práce tiež zvyšujú IQ detí a robia ich mentálne zrelšími.

Aj známy český pedagóg a lektor zameriavajúci sa na tému sebarozvoja a výchovy detí do 6 rokov Marek Herman prezentuje podobný názor. Hovorí, že dieťa vo veku troch rokov by malo mať doma najmenej dve povinnosti. „Niečo, čo je iba jeho. Mama šúpe zemiaky a ja už štartujem, pretože odnášam šupky. Musia pochopiť, že na to, aby bolo doma dobre, musia prispieť,“ píše na stránke rodicevitani.cz.

Sprievodca vedenia detí k domácim prácam podľa Deborah Gilboa

18 mesiacov – 3 roky

Odborníčka upozorňuje, aby ste deťom v tomto veku nedávali takú prácu, ktorú musia urobiť samy. To je podľa nej najrýchlejší spôsob naučiť ich, ako nepomáhať vôbec. „Nechajte ich urobiť jednu časť, ako napríklad držať lopatku na prach, keď zametáte."

4 - 5 rokov

Deti v tomto veku sú schopné plniť niektoré úlohy samy, ale je celkom bežné, že odídu od nedokončenej práce.

Rada Deborah znie: „Dohodnite sa, aby vám dieťa povedalo, keď skončí. Pomôže mu to udržať pozornosť a s väčšou pravdepodobnosťou úlohu dokončí. Dajte si záležať na tom, aby ste skontrolovali, či ju urobilo tak, ako ste ho to naučili.“

6 - 8 rokov

„Nebojte sa dať deťom povinnosti každý deň. Raz za týždeň sa to zdá byť jednoduchšie, ale v skutočnosti je budovanie denných návykov lepšie. Takže opakované vykladanie umývačky riadu v kuchyni alebo každodenná starostlivosť o domáce zvieratko je skvelou voľbou,“ radí Deborah.

9 - 11 rokov

V tomto veku využite schopnosť vášho dieťaťa zvládnuť viacstupňové projekty. „Chvíľu potrvá, kým sa to naučia, ale presne teraz je ten čas na budovanie a zdokonaľovanie ich schopností v oblasti plánovania a riešenia problémov,“ hovorí odborníčka. Dajte potomkovi za úlohu upratať si stolík v detskej izbe, na ktorom má obvykle všetko možné aj nemožné alebo dať do poriadku knižnicu. To sú už úlohy, pri ktorých je potrebná systematickosť, lebo napríklad povyberať knihy a zase ich poukladať naspäť nie je úplná "brnkačka". 

12 – 13 rokov

Najlepším tipom, ako udržať dieťa pri domácich prácach, je zapojiť ho do činnosti, ktorá je preň zaujímavá alebo dôležitá. „Ak miluje jedlo, príprava raňajok alebo večere je tým pravým orechovým,“ povedala Deborah. Nútiť ho k niečomu nasilu je v tomto veku kontraproduktívne. Ak nemá vybudovaný návyk, krikom a rozkazovaním nič nedocielite. Hľadajte možnosti, aby vám pomáhalo viac-menej dobrovoľne a to sa dá práve cestou toho, že ho budete zapájať do pomoci v oblastiach, ktoré sú mu blízke. 

14 – 15 rokov

Vyberte si tú domácu prácu, ktorú naozaj nemáte radi a poverte ňou tínedžera. Dieťa v tomto veku zvládne už všetko, určite dokáže aspoň raz do týždňa pripraviť večeru pre celú rodinu alebo pvysávať či poutierať prach bez vašej pomoci.

16 – 18 rokov

Keď sa vaše deti pomaly chystajú na maturitu alebo sa zapoja do pracovného života, už by mali mať všetky zručnosti každodenného života zvládnuté „Varenie, upratovanie, kosenie, údržba auta a dokonca aj platenie účtov by malo byť v tomto veku už úplnou samozrejmosťou,“ zdôrazňuje odborníčka.

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/hj
Zdroj: https://hip2behome.com/

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia