5 krokov k tomu, ako sa stať lepším rodičom

5 krokov k tomu,
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages
2020-01-01 00:30:02 |

Urobili ste vlani veľa chýb? Zlá správa znie – urobíte ich aj tento rok. Tou dobrou je, že stále máte šancu pracovať na ich odstraňovaní. Zmeňte to hneď dnes!

Deti nepotrebujú dokonalých rodičov. To, čo potrebujú, sú milujúci rodičia, ktorí ich berú také, aké sú, so všetkými dobrými vlastnosťami aj chybami. Rodičov, ktorí dokážu byť aj prísni, zásadoví, ale dokážu aj odpúšťať a byť láskaví.

Najťažšie zo všetkého je regulovať vlastné emócie. To je dôvod, prečo predsavzatie, že budeme trpezlivejší ako doteraz, často nefunguje. Ak sa však chcete stať lepším rodičom, je to možné. Toto je päť zásad, ktoré by ste mali dodržiavať. Ich praktizovanie je prácou na celý život, tak nečakajte zázraky! Ak sa však týchto predsavzatí budete držať, môžete si byť istí, že z vás budú pokojnejší a v konečnom dôsledku šťastnejší rodičia, ktorí sú si s deťmi bližší. Ktoré sú to?

1. Pracujte na vlastných emóciách. Začnite tým, že sa zameriate na starostlivosť o svoj život – budete si líhať do postele skôr, aby ste si lepšie oddýchli, budete sa zdravšie stravovať, aby ste mali dostatok energie, spomalíte tempo, aby ste mali na seba viac času, budete potláčať negatívne myšlienky a obmedzíte negatívne komentáre.

Najdôležitejšie zo všetkého je kontrolovať vedome svoje emócie. Keď ste rozrušení alebo nahnevaní, dieťa vyzerá ako váš nepriateľ a jeho postoj ovplyvnený vašou náladou je plný negativizmu. Pred tým, ako začnete komunikovať s dieťaťom, upokojte sa!

Znie to zložito? Je to tak. V skutočnosti je to jedna z najťažších vecí, akú ste kedy robili. Ale každým ďalším krokom je to jednoduchšie. Práve začiatok roka je tým správnym časom, kedy s prácou s vlastnými emóciami môžete začať. Budete prekvapení, ako sa postupne budú meniť aj reakcie dieťaťa na vás. Upokojí sa a bude komunikovať pokojnejšie, bez odvrávania a negativizácie vašich slov. 

2. Milujte dieťa také, aké je. Deťom, ktoré sa cítia milované, sa v živote lepšie darí, sú zdravšie a spokojnejšie. Samozrejme, neznamená to, že milované deti nemôžu ochorieť alebo všetky musia byť najmúdrejšie, ale keď cítia, že ich rodičia milujú také aké sú a nesnažia sa ich prerobiť,  ich pocit zo života je omnoho lepší. Každé dieťa je jedinečné a treba ho tak brať. Jedno je prirodzene poddajné, iné si tvrdohlavo bráni svoju pravdu, ďalšie žije vo svete fantázie. Pre nás rodičov je to tvrdá výzva - prijať tohto človiečika so všetkým, ochraňovať ho a zvoliť správny prístup k nemu. Ako? Skúste sa na veci pozerať z jeho pohľadu, vcíťte sa do neho a tešte sa z každého kroku správnym smerom.

3. Buďte s dieťaťom „v spojení“. Nestačí, aby dieťa vnímalo vaše vedúce postavenie, ale aby vnímalo aj vašu nielen fyzickú, ale i mentálnu blízkosť. Vždy, keď si uvedomíte, že ste sa „odpojili“, čo najrýchlejšie sa znovu „pripojte“.  Objať dieťa každé ráno a pri lúčení je prvou vecou, ktorú pre to môžete urobiť. Keď sa stretnete po škôlke či škole,  minimálne 15 minút zamerajte výhradne na dieťa – rozprávajte sa, objímajte ho, hladkajte ho, smejte sa spolu, zahrajte sa s ním... Snažte sa o spoločné večere alebo aspoň víkendové spoločné obedy, kedy odložíte telefón, počítač a sústredíte sa na rodinu. Pred spaním si dieťa pritúľte.  


Predsavzatia by si mali dávať aj deti


4. Buďte pre deti vzorom rešpektu. Chcete vychovať z detí ľudí, ktorí budú ohľaduplní a úctiví? Zhlboka sa nadýchnite a hovorte s nimi úctivo, nikdy ich nezahanbujte. Deti sa učia to, čo vidia u nás. Ak sa nám nepodarí regulovať vlastné emócie, nemôžeme očakávať, že deti sa naučia zvládať ich. Nie je to vždy jednoduché, keď sa nahneváte, ale skúste si opakovať svoje mantry: Ja som vzor! Nemôžem to brať osobne! Zvládnem to s pokojom!

5. Reagujte na potreby a pocity dieťaťa! Všetko „zlé správanie“ detí je červenou vlajkou pre rodičov, že dieťa potrebuje pomoc, aby dokázalo zvládnuť svoje emócie alebo vyplniť neuspokojené potreby. Keď sa na emócie a potreby dieťaťa zameriate a začnete ich riešiť, jeho správanie sa zmení. Milujúci rodič by mal ísť príkladom a pred trestaním uprednostniť stanovenie jasných pravidiel, k dodržiavanou ktorých dieťa povedie s láskou a povzbudzovaním.

Samozrejme, vaše dieťa bude robiť chyby rovnako ako vy. Neexistujú dokonalí rodičia, dokonalé deti, ani dokonalé rodiny. No existujú rodiny, ktoré žijú v láske a harmónii aj napriek nedokonalosti. Jediný spôsob, ako takúto rodinu vytvoriť, sú každodenné rozhodnutia ovplyvnené spomínanými piatimi zásadami. Nie je v tom žiadna mágia, iba tvrdá práca na vlastnom zdokonaľovaní sa.

Takže, nebojte sa  dávať si rovnaké predsavzatia každý rok. To jednoducho znamená, že sa snažíte znovu a znovu urobiť to najlepšie pre deti a rodinu a rok od roka ste v tom určite o niečo lepší.

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia