Dva typy detí: Máte doma púpavu alebo orchideu?

Dva typy detí: Máte
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2019-01-07 00:57:22 |

Profesor Thomas Boyce oživil tzv. orchideovú teóriu. Hovorí, že väčšina detí sú „púpavy“ a zhruba jedno z piatich „orchidea“.

Teória, ktorú profesor pediatrie a psychiatrie z Kalifornskej univerzity v San Franciscu presadzuje hovorí, že "púpavy" sú odolné a schopné prežiť vo väčšine typov rodinných a školských situácií. Naproti tomu "orchidey“ sú veľmi citlivé na prostredie a majú výraznejšie sklony k fyzickým a duševným chorobám. To môže mať za následok, že sú viac plačlivé, plaché a precitlivelo reagujú na všetko, čo sa okolo nich deje a reagujú výrazným stresom.

Vo svojej knihe Orchidea a púpava, ktorá vyjde koncom januára, Thomas Boyce podrobne opisuje, ako môžu rodičia k obidvom typom detí účinne pristupovať, aby všetci z toho mali prospech. "Väčšina detí... viac či menej ako púpavy, prosperujú takmer kdekoľvek, kde sú vysadené, napojené a nerušené," napísal Boyce podľa The Times. Dá sa povedať, že nech už majú v detstve akékoľvek podmienky, v konečnom dôsledku z nich vyrastú podobní ľudia. Isté rozdiely sa prejavujú – pri skvelých podmienkach prospieva púpava lepšie, pri zlých o niečo menej, ale v princípe nejde o veľký rozdiel.

"Existujú však aj iné deti, orchidey, ktorých vôľa sa stráca, ak nemajú potrebnú starostlivosť a podporu. Avšak, ak to dostanú, môžu sa stať, rovnako ako orchidey, nositeľmi zriedkavej krásy, zložitosti a elegancie,“ vysvetľuje. Treba mať na zreteli to, že stačí málo a hneď vädnú, pre ne je preto vytvorenie vhodných podmienok viac ako dôležité. Sú veľmi silne ovplyvniteľné všetkými skúsenosťami, pozitívnymi aj negatívnymi. V zlom prostredí sa strácajú, prepadajú depresiám, drogám, no pri inej výchove môžu z nich vyrásť úžasní, kreatívni, úspešní a šťastní ľudia, ktorí veľa dokážu.

Boyce sa údajne o túto tému začal zaujímať po tom, ako videl svoju mladšiu sestru Máriu v neúspešnej snahe vyrovnať sa so svojim dospelým životom a v 52 rokoch veku si zobrala život. Stalo sa tak napriek tomu, že detstvo mali veľmi podobné, obaja boli chytrými deťmi vyrastajúcimi v rodine strednej vrstvy, ale bohužiaľ, jej život na rozdiel od Thomasovho nabral smer zúfalstva a beznádeje. Výchova rodičov nebola zlá vo všeobecnom slova zmysle, bola však nevhodná pre dieťa orchideu.

Ako má vyzerať rodič orchideového dieťaťa? V prvom rade je dôležité, aby dokázal rozpoznať individualitu dieťaťa, dokáže určiť pevné hranice, trvá na plnení požiadaviek, podporuje u dieťaťa kreativitu, zvedavosť, nespráva sa nepriateľsky, ale je zásadový. Ľahostajnosť je mu cudzia. Nikto nie je ideálny, ale keď si rodič uvedomí, že jeho dieťa možno zaradiť medzi orchidey, musí byť na seba pri výchove prísnejší ako pri výchove dieťaťa púpavy.

Prečítajte si tiež:

Batoľa: Toto je dôležité pri komunikácii s ním

Robí vaše dieťa niečo z tohto? Zbystrite! Môže ísť o autizmus

 

Fotogaléria

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia