Batoľa: Toto je dôležité pri komunikácii s ním

Batoľa: Toto je dôležité
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-11-21 09:00:40 |

S deťmi sa človek nikdy nenudí. Sú rozkošné a neustále vymýšľajú nejaké huncúctstvá. No vedia sa aj poriadne čertiť, zlostiť a plakať, keď sa im niečo nedarí.

Batoľatá síce dokážu dať dokopy pár slov alebo jednoduché vety, no veľakrát nevedia povedať, čo naozaj chcú. Keď ich pochopíte, dosť vám to všetko uľahčí. A ako vnímajú drobci nás, dospelákov? Ako pôsobí na naše ratolesti všetko, čo im vravíme? Kedy na nich naša reč pôsobí jasne a kedy naopak nepriateľsky?

Nepozerajte na dieťa ako na dospelého človeka. Detský neurológ Dean Burnett pripomína, že mozog vášho drobca sa ešte len vyvíja, čo je samo o sebe fascinujúce.

Prinášame vám pár tipov, ako vášmu dieťatku môžete lepšie rozumieť.

1. Počúvajte dieťa

Rodičia si často myslia, že to, čo chcú vysloviť, je podstatnejšie ako to, čo chce vysloviť ratolesť. Počúvať znamená sústrediť sa na drobca a na to, čo chce povedať. Takto si budujete s deťmi hlbší vzťah a dozviete sa oveľa viac, ako keby ste  rozhovory viedli len vy, dospelí. Dokonca aj od zaťatých a mlčiacich teenagerov môžete zrazu zistiť, čo sa im honí v hlave.

2. Pozor, hľadá sa Dory

Dospelí pristupujú k svetu inak ako deti. Majú veľa skúseností, ktoré si pamätajú a môžu ich na rozdiel od detí používať k riešeniu rôznych situácií. Pre drobčekov je však všetko nové a vzrušujúce, vysvetľuje lekár Dean Burnett. Poznáte rybku Dory z filmov Hľadá sa Nemo, ktorá si nič nepamätá? Vaši drobci sú na tom podobne. Dnes už dokonca vieme, že deti si do svojich siedmich rokov mnoho vecí či zážitkov nepamätajú. Preto sa dá predpokladať, že budú stále niečím prekvapení a vyvedení z miery. Deti do troch rokov obzvlášť, milí rodičia, pamätajte na to.

3. Pocity vášho najmenšieho

Viete, čo práve prežíva vaše „zlato“? Prežíva presne to, čo cíti. Pocit je fakt a vy ste ten, kto mu pomôže naučiť sa, ako so svojimi pocitmi a emóciami pracovať a kontrolovať ich. Vaši drobci potrebujú, aby ste prijali ich pocity také, aké sú.

4. Mať na výber

Deti potrebujú byť pánmi svojho konania. Najmä, keď príde známe obdobie vzdoru, môže byť technika „možnosť výberu“ nenahraditeľná. Deti si niekedy vyberú z pohľadu dospeláka nelogicky či zle, no nehovorte im to. Samy sa poučia zo svojich rozhodnutí a umenie rozhodovania zvládnu oveľa rýchlejšie a najmä získajú zdravé sebavedomie.

5. Pravidlá

Vaši drobci potrebujú pravidlá, aby sa cítili bezpečne. Tiež ale platí, že každé pravidlo má výnimku. Najmä prázdniny, návštevy či iné špeciálne príležitosti priam volajú po výnimkách. Nenechajte sa však zmanipulovať deťmi a vtiahnuť do „detskej hry“. Spravte výnimku len vtedy, keď to sami považujete za vhodné.

6. Reč tela

Keď chcete vášmu drobcovi povedať niečo dôležité, nadviažte očný kontakt, čupnite si k nemu a vezmite ho za ručičku. Nalaďte sa na spoločnú vlnu a uvidíte, že zrazu porozumieť dieťaťu nie je až taká veda.

7. Hovorte primeraným tónom

Deti sú na tón reči veľmi citlivé. Keď dačo nemyslíte vážne či predstierate inú emóciu, drobci to vycítia. Vaše slová budú mať najlepší účinok, keď budú vyslovené primeraným tónom hlasu. Nekričte, no ani nešepkajte. Či už ste potešení, hrdí či nahnevaní, nechajte to odzrkadliť sa vo vašom hlase.

Prečítajte si tiež:

Tajomstvo šťastnej rodiny spočíva v tejto jednej fráze

Namiesto kriku použite tieto dve vety: Tej zmene nebudete veriť

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia