Priznajte si, aj vy máte obľúbenejšie dieťa. Je to dobré alebo zlé?

Priznajte si, aj vy
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-11-15 07:30:13 |

I keď snáď každý rodič tvrdí, že medzi deťmi rozdiely nerobí, štúdie ukazujú niečo iné. Až 60% mám a 70% otcov má svoje obľúbené dieťa.

Podľa výskumov deti, ktoré majú bližšie k mamám, si nie sú až také blízke so súrodencami. Faktom je aj to, že súrodenecké súperenie pokračuje i vtedy, keď vyrastieme z detských nohavíc. Navyše experti tvrdia, že dospelí, ktorí si uvedomovali od detstva svoju vyššiu obľúbenosť u mamy, trpia vyšším rizikom depresie. Vedci si myslia, že je to výsledok súrodeneckého súperenia a pocitu zodpovednosti voči rodičom.

"Vyššie riziko depresie v dospelosti je cenou za to, že ich rodičia vždy preferovali,“ vysvetľuje profesorka Jill  Suitor z univerzity v Indiane. Symptómy depresie sa objavujú najmä u tých ľudí, ktorí si uvedomujú, že matka ich vždy uprednostňovala, no oni ju sklamali alebo mali či majú s ňou v dospelosti konflikty.

Deti, ktoré sú mamičkinými maznáčikmi, majú ďalej od svojich súrodencov a k ich prioritám patrí byť vždy v jej očiach najlepším. To stupňuje súrodeneckú rivalitu. „Považujeme za mimoriadne zaujímavé, že súrodenci sa aj v strednom veku vo vysokej miere porovnávajú a snažia sa pred rodičmi vyniknúť,“ hovorí Suitor.


TIP: Toto je vraj ideálny vekový rozdiel medzi súrodencami


Experti zistili, že mamy aj otcovia majú tendenciu uprednostňovať to z dospelých detí, ktoré zdieľa podobné hodnoty a má podobné názory na život ako sú tie ich. Ak dieťa vníma, že je preferované, s veľkou pravdepodobnosťou sa aj ono bude v dospelom živote správať rovnako k svojim potomkom. „Ako sme sa naučili milovať a byť milovanými, tak sa správame aj my k ostatným a z našich postojov je často dosť jednoduché vystopovať, akú výchovu sme dostali,“ dodáva Suitor.

Tak sa zdá, že snažiť sa nedať preferenciu niektorého dieťaťa najavo, môže byť dobré pre jeho zdravý psychický vývin. Podľa psychológov by však rodičia nemali mať výčitky, keď si uvedomia, že jeden potomok je ich srdcu bližší. Je to úplne normálne. Dôležité však je nebudovať v deťoch pocity nadradenosti a podradenosti. Keď si dieťa uvedomí, že je outsiderom, môže to ovplyvniť jeho sebavedomie a spustiť psychické problémy. To, že vám je jedno dieťa bližšie, neznamená, že to druhé, tretie, štvrté či ôsme neľúbite...

Prečítajte si tiež:

Prečo druhorodené deti rozprávajú neskôr

Dvadsať vecí, ktoré nás naučí druhé dieťa

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia