Takto by ste mali zareagovať, keď vás dieťa oklame

Takto by ste mali
Ilustračné foto
Zdroj: thinsktock.com
2017-10-18 00:28:02 |

Ktorý rodič sa aspoň raz v živote nestretol s tým, že dieťa klamalo? Poradíme vám, ako v takýchto situáciách reagovať.

Lož má krátke nohy. Pravda skôr či neskôr vyjde na povrch. Keď klamstvo odhalíte, ste nešťastní, frustrovaní, pýtate sa, kde ste vo výchove urobili chybu. Lož je však prirodzenou súčasťou vývoja u detí a existuje veľa dôvodov, prečo nehovoria pravdu. Je normálne, že máte chuť kričať, uložiť dieťaťu trest, buchnúť dverami a odísť, ovláda vás hnev. Je to prirodzené. Aká je správna reakcia, keď dieťa prichytíte pri klamstve?

Nadýchnite sa

Najlepšia vec, ktorú môžete urobiť, keď prichytíte svoje dieťa pri klamstve, je zhlboka sa nadýchnuť, narátať do desať a potlačiť v sebe neprimeranú reakciu. Krik a prednáška nič nevyriešia. Ak ostanete pokojní, postavíte medzi vami most, dieťa pochopí, že síce lož bola odhalená, ale cíti, že nestratilo vašu dôveru.

Počúvajte

Hoci neexistuje žiadne ospravedlnenie pre to, že deti nepovedali pravdu, klamali, je dôležité, aby ste sa pokúsili porozumieť motivácii, ktorá ich k tomu viedla. Tým, že si deti úprimne vypočujete, ocitnete sa na chvíľu v ich topánkach, pochopíte ich dôvod a ľahšie sa vám bude rozhodovať, ako situáciu vyriešiť.

Buďte príkladom

V závislosti od klamstva, môžete dieťaťu uložiť trest. Ten by mal však súvisieť s klamstvom. Napríklad, i napriek zákazu zje kúsok čokolády pred večerou, hoci ste mu vysvetlili, že pred jedlom sa sladké neje. Môžete mu zakázať sladkosti na pár dní. V každom prípade ale dieťa uistite, že ho máte radi, nech sa deje čokoľvek. Choďte príkladom a neklamte v prvom rade vy. Ak už uložíte trest, dodržte ho.

Neriešte to dookola

Najväčším trestom pre dieťa je pocit, že vás sklamalo. Ak si dieťa prizná vinu, oľutuje to, netreba tlačiť na pílu a viac sa v tom vŕtať. Povedzte mu, že robiť chyby je normálne, ale treba ich aj napraviť. Uistite ho, že mu stále dôverujete a veríte, že sa to nebude opakovať.

Prečítajte si tiež:

Pozitívna správa: Keď deti klamú, zdravo sa vyvíjajú

Máte doma klamára? Gratulujeme!


Foto: thinkstock.com
Zdroj: pp

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia