Pozitívna správa: Keď deti klamú, zdravo sa vyvíjajú

Pozitívna správa: Keď deti
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2017-02-15 00:17:33 |

Klamanie u detí neznamená, že z nich vyrastú zlí ľudia, ale naopak, je to znak ich zdravého vývoja. Rodičia však môžu poctivosť u detí podporovať.

Snáď každého prekvapí, keď si uvedomí, že jeho malý anjelik je schopný klamať. Prvé lži sa objavujú už vo veku okolo dva a pol až troch rokov. Možno si pamätáte aj vy na také tie rozkošné výhovorky, že mláčku na dlážke urobil havino, aj keď žiadneho doma nemáte alebo keksík sa zjedol sám. Medzi najmenšími deťmi je asi pätina tých, ktoré si pomáhajú klamstvom. Medzi trojročnými je ich už polovica a v štyroch rokoch ich klame až 90 percent.

Klamári musia vedieť rozmýšľať

Keď dieťa klame, nie je to znamenie, že nastúpilo na cestu k neskoršej trestnej činnosti, ale znamená to, že sa u neho vyvíjajú dôležité psychologické zručnosti. Jednou z nich je „teória mysle,“ schopnosť rozpoznať , že ostatní ľudia môžu mať z neho rôzne pocity a robiť si rôzne názory. Aby dieťa mohlo klamať, musí si dokázať uvedomiť , že aj keď ono vie, že napríklad rozbilo vázu, tak rodič to nevie. Klamanie tiež vyžaduje „výkonnú funkciu,“ teda komplexný súbor činností, ktorý zahŕňa pamäť, sebakontrolu aj plánovanie kapacít. Dieťa musí skrývať pravdu a neprezradiť sa, naplánovať si alternatívnu realitu a pamätať si to. A to teda nie je také jednoduché! V konečnom dôsledku teda ratolesti, ktoré klamú, preukazujú významné kognitívne (poznávacie) schopnosti .

 „Ak ste dieťa prichytili pri klamstve, je to veľmi, ale naozaj veľmi bežné,“ vysvetľuje vývojový psychológ z univerzity v Toronte Lee Kang, ktorý sa štúdiu detského klamania venuje už 20 rokov. Kým prvé klamstvá prichádzajú ešte pred tretími narodeninami, od piatych narodenín sú už prešpekulovanejšie.

Trojroční klamú až sa hory zelenajú

V štúdii z roku 1989  sa vedci z univerzity v New Jersey zamerali na trojročné deti. V miestnosti vybavenej skrytou kamerou a zrkadlom posadili dieťa k stolu a dospelý mu povedal, že nakoniec dostane prekvapenie skryté pod obrúskom, no zatiaľ nech sa tam nepozerá a opustil na chvíľu miestnosť. Keď sa vrátil po tom, ako na kamere videl, že sa dieťa pozrelo alebo po piatich minútach, až 38 percent z nich klamalo, že tak neurobilo. V podobnej štúdii z roku 2002, na ktorej Kang spolupracoval, klamalo až 54 percent trojročných a viac ako tri štvrtiny detí vo veku od 4 do 7 rokov

Učte dieťa poctivosti

To, že lož u detí je úplne normálna a je vlastne dôkazom ich zdravého vývoja, dokladujú desiatky štúdií. Sú však veci, ktoré rodičia môžu urobiť, aby klamanie eliminovali a podporovali u detí poctivosť.

Jednou z jednoduchých vecí, ktoré môžeme urobiť, aby deti neklamali, je vytvoriť takú situáciu. Ak napríklad dobre vieme, že Janko zjedol posledný keksík z krabičky napriek zákazu, nebudeme ho trápiť otázkou, či to urobil. Tým ho svojim spôsobom „zaženieme do kúta,“ lebo vycíti problém, ktorému sa chce vyhnúť a bude klamať. Namiesto toho je lepšie priamo povedať: „Viem, že si zjedol ten keksík a výsledkom je to, že po večeri už žiadnu sladkosť nedostaneš,“ radí vývojová psychologička Angela Crossman.

Ak chcete, aby vám dieťa o niečom konkrétnom povedalo pravdu a žiadate ho vopred, aby vám sľúbilo, že nebude klamať, znie to na prvý pohľad hlúpo. V skutočnosti to však u detí zaberá. Jedna štúdia zistila, že u detí vo veku od 3 do 7 rokov je až o 16 percent menšia pravdepodobnosť, že budú klamať, ak vám sľúbili úprimnosť.

Ďalšia vec , ktorú by rodičia rozhodne nemali robiť je sľúbiť ratolesti, že sa nebudú hnevať, ak povie pravdu, nech je akákoľvek, no keď im ju povie, naštvú sa. Rodičia to podľa psychológov robia veľmi často a deti tým učia, že povedať pravdu znamená rodičovský hnev či trest a klamanie je lepšie. „Ak sľúbite, že sa za pravdu nenahneváte, musíte to vydržať, ignorovať zlé správanie, ku ktorému sa dieťa priznalo a dokonca ho pochváliť,“ hovorí Kang. Ak predpokladáte, že sa nedokážete cez pravdu, ktorú vám dieťa povie, preniesť, nič mu nesľubujte.

Klamaniu sa úplne vyhnúť nedá. Každé vnímavé, empatické a spoločenské dieťa, ktoré spoznáva svet okolo seba, sa to naučí. Lžou sa prirodzene snaží vyhnúť nepríjemnostiam, kriku, presadiť vlastnú osobnosť či zjednodušiť si život. Častejšie klamú deti, ktorým to prechádza. Ratolesti, ktoré to robia neobratne a často ich rodičia pri lži prichytia, majú tendenciu s klamaním prestať alebo ju používať len minimálne. Je na rodičoch, ako sa ku klamaniu dieťaťa postavia. Vhodné je uistiť ho, že hovoriť pravdu sa oplatí a po priznaní sa k čomukoľvek ho netrestať. Pravda nebude vždy príjemná, no všetko sa dá vyriešiť kultivovanou diskusiou alebo dohodou. Tresty u dieťaťa zvyšujú vzdor a môže sa stať, že budú klamať bez ostychu, aj keď vám aj im bude na prvý pohľad zrejmé, že nehovoria pravdu.

Nakoniec ešte jedna potešiteľná správa - vedci z Inštitútu pre štúdium detí pri univerzite v Toronte zistili, že u detí, ktoré začnú klamať veľmi skoro, je väčšiu pravdepodobnosť ich výraznej úspešnosti v neskoršom živote. 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Sedem varovných signálov, že v manželstve máte problém

Klamanie: Kedy trest zaberie a kedy nie

 

 

 


Foto: thinkstock.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia