Máte doma dobrého klamára? Gratulujeme!

Máte doma dobrého klamára?
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-06-24 01:00:49 |

Deti s dobrou pamäťou majú tendenciu lepšie zakryť lož ako ich kamaráti, ktorí si tak ľahko hocičo nepamätajú.

Šesť až sedemročné ratolesti dokážu klamať tak, že by ste sa čudovali. No a tie, ktoré nemajú problém pamätať si básničky, rôzne názvy či bez problémov zreprodukujú, čo niekde počuli, sú tými najväčšími majstrami! Aspoň tak sa to ukázalo vo výskume univerzity v Sheffielde. Kým dieťa, ktoré má s pamäťou problémy, sa do svojej lži zapletie a celkom rýchle ju odhalíte, ratolesti s dobrou pamäťou dokážu zatĺkať veľmi dlho.

Dobrí klamári dokážu byť nenápadní

Experti analyzovali, aké zručnosti v klamaní deti majú. Využili pri tom skrytú kameru. Deti vo veku prvákov a druhákov na základnej škole, teda 6 a 7-ročné sa pripravovali na vedomostnú súťaž a pred tým, než začali hrať, mohli sa nenápadne na druhej strane pripravených kartičiek pozrieť na správne odpovede. Tie boli založené na menách fiktívnych kreslených postavičiek a to umožnilo vedcom určiť, kto na zadnú stranu kartičiek nakukol napriek tvrdeniu, že sa tam nepozrel. Keby si názvy nepozreli na kartičkách, neuhádli by ich, keďže ich experti vymysleli len pre tento konkrétny experiment.

Dobrí klamári odpovedali správne bez mihnutia oka, zlí zaklamali raz alebo vôbec. Detskí psychológovia zistili, že deti považované za dobrých klamárov dosiahli lepšie výsledky vo verbálnych pamäťových testoch ako horší klamári. Tým, že dobrí klamári majú silnejšiu verbálnu pamäť, je pre nich jednoduchšie sledovať viac informácií a držať líniu svojho príbehu. O to ľahšie a jednoduchšie sa im klame ako deťom, ktoré si toľko nepamätajú.


Keď deti klamú, zdravo sa vyvíjajú


„Kým rodičia nie sú zvyčajne príliš hrdí na to, keď ich deti klamú, no prinajmenšom ich môže tešiť zistenie, že keď ich deti klamú dobre, výborne im to myslí a majú výborné pamäťové zručnosti,“ hovorí jedna z autoriek štúdie Elena Hoicka z katedry psychológie na sheffieldskej univerzite. To je určite pozitívny spôsob, ako sa na to pozerať!

 

Prečítajte si tiež:

Neklamte deťom, urobíte z nich klamárov

Klamanie - kedy trest zaberie a kedy nie?
 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: parents.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia