Ako spoznáte, či je opatrovateľka dobrá?

Ako spoznáte, či je
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2014-02-21 12:01:50 |

Zistiť, či opatrovateľka starajúca sa o vašu ratolesť robí svoju prácu dobre, nie je vždy jednoduché. Existujú však signály, ktoré vám môžu čo to prezradiť.

Nie každý má to šťastie, že so starostlivosťou o ratolesť mu môžu pomáhať milujúci starí rodičia, niekto z rodiny alebo kamarátka. Mnohé maminy, ktoré sa potrebujú vrátiť do práce , nemajú inú možnosť, iba zohnať si k dieťaťu opatrovateľku. Ideálna je taká, o ktorej máte dobré referencie od známych. Ani to však nie je zárukou, že si s vašim drobcom „sadnú.“ Ešte pozornejšie buďte vtedy, ak zveríte dieťa do rúk neznámej opatrovateľke, ktorú ste našli cez inzerát.

 Čo si treba všímať?

Zo začiatku je úplne normálne, ak bude dieťa nervóznejšie a utiahnutejšie. Ratolesti mnohokrát potrebujú určité adaptačné obdobie, než si na opatrovateľku zvyknú. Môžu plakať, hádzať sa o zem či trucovať. Ak to však trvá príliš dlho a dieťa pôsobí stále smutne, stojí za to zbystriť pozornosť.

Opatrovateľka nikdy nenahradí rodičov, ale je dôležité, aby sa dieťa pri nej cítilo pohodlne. Môže sa stať, že aj keď vaši známi mali s ňou dobré skúsenosti, vášmu dieťatku „nesadne,“ lebo mu nedokáže poskytnúť také teplo a pohodlie, aké potrebuje. Rovnako ako v každom ľudskom vzťahu, aj medzi opatrovateľkou a dieťaťom hrá dôležitú úlohu chémia. Niekedy to jednoducho nejde, aj keď sa snaží a nemáte jej čo konkrétne vyčítať. Ak sa však správanie dieťaťa zmenilo k horšiemu, netrápte ho príliš dlho a skúste pohľadať k nemu niekoho iného.

Ak vám opatrovateľka nie je ochotná referovať, ako s dieťatkom trávili čas. Takéto informácie nie sú tajné a mali by ste o nich vedieť. Keď prídete domov, pravdepodobne vás zaujíma, čo dieťa prežilo a čo robilo. Ak v tomto bode viazne komunikácia medzi vami a opatrovateľkou, nie je to dobrý signál. Buď nemá záujem baviť sa s vami alebo má čo skrývať. Lepšie urobíte, ak sa s ňou rozlúčite.

Ak má vaše dieťa zrazu príliš veľa nehôd, výsledkom ktorých sú nové a nové modriny, odreniny či zodraté kolená. Aj keď máte doma veľkého šibala, opatrovateľka musí urobiť všetko pre to, aby zraneniam zabránila. Samozrejme, nejde to úplne vždy a nejaké tie odreniny u detí sú normálne, no nemôže ich byť až príliš veľa. Dobrá opatrovateľka nemôže nikdy nechať dieťa bez dozoru a kontroly. Zamyslite sa nad jej zodpovednosťou.

Sú typy opatrovateliek, ktoré sa neriadia žiadosťami rodičov a starajú sa o dieťa podľa vlastných predstáv. S tým by ste nemali súhlasiť. Vy ste rodičmi a opatrovateľka by mala rešpektovať vaše priania. V prvom rade by ste mali tvoriť tím. Ak má opatrovateľka konštruktívne návrhy, najmä ak trávi s vašou ratolesťou veľa času, mali by ste ju vypočuť a snažiť sa nájsť kompromis. Ak však nie je ochotná akceptovať vaše požiadavky, pravdepodobne nie ste naladení na jednej vlnovej dĺžke a v dlhodobom horizonte to nebude fungovať. Najmä ak sa rozchádzate v takých základných otázkach akými sú výživa, spánok a bezpečie.

Ak opatrovateľka častejšie príde neskôr ako ste dohodnutí. Na jednej strane tým komplikuje život vám, na druhej nedochvíľnosť a nevysvetlené absencie môžu znamenať, že je nespoľahlivá aj v iných veciach. Nehovoríme o jednom raze, keď na to mala vážny dôvod, ale o pravidelnej nedochvíľnosti. Nájdite si radšej niekoho, kto je odhodlaný robiť svoju prácu poctivo a šetrí aj váš čas.

Ak vaša ratolesť často vyzerá nezvyčajne zanedbane a špinavo. Len máloktoré dieťa sa dokáže hrať či najesť bez toho, aby sa ušpinilo. Ak ho však denno-denne po príchode z práce nájdete zababrané,  s obedom prilepeným okolo úst či v špinavom oblečení, porozmýšľajte nad zmenou opatrovateľky. Ak sa nedokáže postarať o základy, môže to svedčiť o tom, že nedokáže uspokojiť ani iné potreby dieťaťa.

Ak je dieťatko stále hladné a unavené. V adaptačnom období sa môže stať, že dieťa nechce pri opatrovateľke jesť, no ak je šikovná, po krátkom čase si dieťa na ňu zvykne a bez problémov sa pri nej naje a popoludní vyspí. Ak dlhodobo nedokáže do neho dostať ani jedno sústo a uspať ho, máte problém. Dobrá opatrovateľka musí dokázať zabezpečiť pravidelné stravovanie a spánok dieťaťa.

Ak pristihnete opatrovateľku pri klamstve, hneď sa s ňou rozlúčte. Človek, ktorému zverujete svoje dieťa, musí byť pre vás vo všetkých smeroch dôveryhodný.

Niekedy jednoducho môžete mať z opatrovateľky zlý pocit. Ak si nie ste istá, verte svojmu šiestemu zmyslu. Ak vám intuícia hovorí, aby ste sa poobzerali po niekom inom, aj keď nemáte proti súčasnej žiadne konkrétne výhrady, urobte to. Pocit je niekedy smerodajnejší ako sto logických dôvodov.


Foto: flickr.com
Zdroj: babycenter.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia