Zbavte dieťa úzkosti: Poradíme vám ako

Zbavte dieťa úzkosti: Poradíme
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2014-01-31 12:01:20 |

Úzkosti neprežívame iba my dospelí, ale aj deti. Skúste im pomôcť a spoločnými silami ich prekonajte.

Predstavte si, že sedíte v lietadle a zrazu sa rozsvieti príkaz zapnúť si pás. Pilotov hlas vám hovorí, aby ste sa pripravili na turbulencie. V tom momente sa vám rozbúcha srdce, prevracia sa vám žalúdok a začnete rýchlo dýchať. Toto sú fyzické a psychické symptómy úzkosti. Deti, tak ako aj dospelí, zažívajú úzkosť a stres každý deň. Ak zostanú nepovšimnuté, úzkosť a stres môžu viesť k dlhodobým problémom. Ak sa k tomu pridružia problémy so spánkom, môže to viesť k ešte väčším úzkostiam. Prinášame vám niekoľko osvedčených rád, ako sa s úzkosťou vaše dieťa vysporiada:

1. Osvojte si nočný rituál. Poruchy spánku ovplyvňujú fyzickú koordináciu a schopnosť kontrolovať emócie, vrátane podráždenosti, smútku, úzkosti, koncentrácie a rozhodovania. Zaveďte nočný rituál, počas ktorého bude mať vaše dieťa priestor na to, aby sa s vami porozprávalo o problémoch, ktoré v ten deň prežilo. Povzbuďte ho škrabkaním po chrbte, objímaním či modlitbou. Dodá mu to pocit kontroly a najmä vedomie, že sa so svojimi problémami nebude musieť v noci vysporiadať samo.

2. Pomôžte mu čeliť strachu. Diskutujte o veciach, ktoré ho trápia a nabádajte ho k hľadaniu riešení. Vďaka tomu dieťa môže nadobudnúť pocit kontroly. Naučíte ho tak, že ak sa podelí o svoje problémy, lepšie sa za podpory rodiny vysporiada s úzkosťou.

3. Naučte dieťa relaxačné techniky ako pokojné dýchanie, meditáciu a kreatívnu predstavivosť. Dieťa to povedie nielen k zvládaniu stresu a úzkosti, ale upevníte si aj vzťah.

4. Dbajte na kreatívne hry. Pri nich má vaše dieťa šancu obnoviť si sebadôveru vďaka zábave a čeliť problémom konštruktívnejšie.

5. Zvyknite si pravidelne cvičiť. Tréning stimuluje vyplavovanie pozitívnych endorfínov a odpúta myseľ dieťaťa. K problémom, ktoré sa mu inak zdajú byť neprekonateľné, pristupuje optimisticky.

6. Buďte tým, kým chcete byť. Dieťa sa najľahšie učí priamo od vás a napodobňuje vaše správanie. Ak sa vášmu dieťaťu stane čokoľvek traumatické, zostaňte pokojná. Dieťa sa od vás naučí zvládať kritické situácie s rozvahou.

7. Nikdy neprehliadajte city vášho dieťaťa. Ak je vystrašené, nahnevané alebo ho v škole šikanujú, je dôležité, aby ste boli empatická a aby ste prejavili súcit. Nenúťte dieťa obhajovať svoje zážitky. Radšej sa postavte na jeho stranu.

8. Odveďte jeho pozornosť na niečo pozitívne. V duchu porekadla „všetko zlé je na niečo dobré“ sa snažte v každej situácii nájsť aj to dobré.

9. Aktívne načúvajte problémom dieťaťa. Prvým krokom v aktívnom počúvaní je pomôcť mu uvedomiť si zdroj úzkosti. Potom môžete dieťa priviesť k riešeniu. Naplní ho to pocitom bezpečnosti a sebadôvery.


Foto: flickr.com
Zdroj: huffingtonpost.com

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia