Týmto mýtom o dojčení neverte

Týmto mýtom o dojčení
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-08-10 00:30:05 |

Dojčenie je úplne prirodzené, no mnohé mamičky sa pri ňom natrápia. Nie každej to ide hneď bez problémov. Viete, ktoré sú najčastejšie mýty o dojčení, ktoré nás ovplyvňujú?

Dojčenie je to najprirodzenejšou záležitosťou po tom, ako žena privedie na svet dieťa. Len veľmi malé percento nových mamičiek nie je schopných dojčiť alebo má zdravotné či iné komplikácie, ktoré im to nedovoľujú. 

Mýtus č. 1: Dojčenie je ľahké.

Áno, niektoré mamičky nemajú s dojčením ani najmenší problém a od prvého dňa si ho užívajú. No verte, že pre väčšinu žien predstavuje dojčenie proces učenia sa, počas ktorého robia aj chyby a nejde to vôbec tak jednoducho, ako si predstavovali. To, že s dojčením občas zápasíte nie je ani náhodou známkou zlyhania. Ak máte problémy, nevzdávajte to a obráťte sa na laktačnú poradkyňu.

Mýtus č. 2: Bolesť pri dojčení je normálna

Dojčenie nie je síce vždy hračka, ale to neznamená, že by malo byť bolestivé alebo by ste mali mať z neho doráňané bradavky. „Vieme, že bolesť pri dojčení je bežná a jedným z dôvodov je to, že mamičky to berú ako prirodzenú súčasť tohto procesu, aj keď to vôbec nie je pravda,“ hovorí laktačnú konzultantka Nancy Mohrbacher. Každej žene, ktorú pri dojčení bolia prsníky alebo má zničené bradavky, odporúča návštevu odborníka. „Netrpte v tichosti, dá sa to veľmi ľahko vyriešiť,“ radí.

Mýtus č. 3: Prsia na dojčenie možno pripraviť

Je to dobrá vec, premýšľať ešte pred pôrodom nad tým, ako a kde budete po pôrode drobčeka dojčiť, pripraviť si doma pohodlný dojčiaci kútik, kúpiť si dojčiace podprsenky, dojčiaci vankúš a podobne, no prsia netreba nijako špeciálne na tento proces pripravovať. Stimulácia bradaviek či iné cviky nemajú podľa odborníkov žiadny význam.

Mýtus č. 4: Čím viac vody žena vypije a bude sa zdravšie stravovať, tým viac mlieka bude mať

Hydratácia a správna výživa sú pre dojčiace matky veľmi dôležité, rovnako ako pre tehotné ženy a vlastne pre každého človeka. Ak dojčíte, vôbec to nemusíte s tekutinami a úplne dokonalým jedálnym lístkom preháňať. Samozrejme, tlačiť do seba hamburgery, vyprážané rezne a hranolčeky je úplne nevhodné, no obmedzovať sa v bežnej strave nie je potrebné. Podobne, piť nasilu veľa tekutín, neprináša žiadny úžitok. Aj keď to často počúvame, zvýšený príjem tekutín množstvo ani kvalitu materského mlieka neovplyvňuje. Pite toľko, koľko si vaše telo žiada. Najdôležitejšia pri dojčení je psychika.

Mýtus č. 5: Ak žena dojčí, nemôže nikdy bábätku ponúknuť fľašu

Toto je trochu zložitejšie. Sú deti, ktoré najmä v začiatkoch dojčenia budú mať po tom, ako dostali do ústočiek fľašu, s prijatím prsníka problém. Neplatí to však paušálne, každé bábätko je iné a inak zareaguje. Ak váš drobček dostával z nejakých dôvodov krátko po pôrode mliečko z fľaše, neznamená to automaticky, že dojčenie je v troskách. „Spôsob, akým dieťa pije z fľaše je iný než keď pije z prsníka a častejšie zvolí jednoduchšiu cestu – teda fľašu. So správnym vedením však dokáže prejsť dieťatko z prsníka na fľašu a zase späť,“ tvrdí poradkyňa dojčenia Anne O'Connor. Pri problémoch treba osloviť odborníka, ktorý vám dokáže pomôcť.

Mýtus č. 6: Novorodenec pije mlieko každé dve až tri hodiny

Staršie deti majú obvykle konzistentnejšie dojčiace vzorce a vychádza to u nich na papanie zhruba každé dve až tri hodiny, no u bábätiek mladších ako šesť týždňov je kŕmenie viac-menej náhodné. Niekedy potrebuje mliečko dva aj trikrát za pomerne krátky čas, inokedy dokáže prespať aj štyri až päť hodín. Vhodné je poradiť sa s pediatrom, ktorý aj vzhľadom na konkrétne dieťatko poradí, či je vhodnejšie držať sa zaužívaného plánu dojčenia v určitých pravidelných intervaloch alebo dojčiť na vyžiadanie bábätka.

Mýtus č. 7: Ženy, ktoré dojčia sa vyspia menej

Aj keď vo všeobecnosti možno povedať, že trávenie umelého mlieka trvá dlhšie, neznamená to, že rodičia s deťmi na náhradnej dojčenskej výžive sa vyspia pokojne celú noc, zatiaľ čo dojčiace ženy čakajú nočné boje. Po prvé, každé dieťa je iné a každé má inú potrebu spánku a po druhé, dojčiace maminy majú tú výhodu, že nemusia k hladnému dieťaťu vstávať, ísť pripravovať mliečko do fľaše a podobne. Okrem toho, po dojčení zaspia ľahšie ako mamy kŕmiace bábätká umelou výživou, lebo im viac stúpa hladina oxytocínu.  

Mýtus č. 8: Dojčiť môžu iba mamy, ktoré porodili

„Je to len mýtus, že ak žena prijme dieťa, nemôžete dojčiť," tvrdí O'Connor. „Ak žena už predtým dojčila vlastné dieťa, je schopná dojčiť aj nevlastné bábätko, ktoré si osvojila. Ak nie, potom je často potrebná kombinácia hormónov, no aj ona by mala byť schopná dojčenia,“ vysvetľuje. Dôležité je poradiť sa s odborníkom o možnostiach v dostatočnom predstihu. „Pamätajte si, možností je veľa a každá žena má inú skúsenosť,“ dodáva.

Mýtus č. 9: Dojčenie = antikoncepcia

„Dojčenie môže byť účinná antikoncepcia,“ hovorí O'Connor, „ale iba vtedy, ak sú splnené určité podmienky.“ Ženy môžu podľa nej používať dojčenie ako formu antikoncepcie v prvých šiestich mesiacoch po pôrode, ak výhradne dojčia aspoň každé štyri až šesť hodín denne a nevrátila sa im ešte menštruácia. No ani tak to nie je stopercentná ochrana a 1 zo 100 žien otehotnie. 

Prečítajte si tiež:

Mama dojčiaca štvorročnú dcéru vysvetľuje, prečo je to dobré

Mama stále dojčí 5-ročnú dcéru, manžel jej fanúšikom nie je


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia