Pohár ovocnej šťavy denne, nie viac!

Pohár ovocnej šťavy denne,
Ilustračné foto
Zdroj: wikimedia commons.com
2014-05-17 12:01:53 |

Snažíte sa deti stravovať zdravšie a namiesto malinoviek a čokolád im ponúkate radšej ovocné šťavy či cereálne tyčinky? Dajte si pozor, aj tieto „zdravé“ sladkosti obsahujú veľa cukru.

O tom, že cukor je jednou z najväčších hrozieb pre zdravie, ktorého nadmerný príjem má za následok obezitu či diabetes, vieme všetci. Napriek tomu deti stále konzumujú príliš veľa tohto „bieleho jedu.“ Niekedy si možno ani neuvedomujeme, že im ho zbytočne ponúkame aj v naoko zdravých pochúťkach.

Dieťa by podľa odborníkov napríklad nemalo denne vypiť viac ako jeden pohár kupovanej ovocnej šťavy. Ďalšími tekutinami by už mala byť iba voda, neochutené čaje a mlieko. Niektoré ovocné šťavy obsahujú štyrikrát toľko cukru ako odporúča Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Podobne je to aj s cereálnymi tyčinkami, ktorých deťom často doprajeme viac v domnení, že robíme dobre pre ich zdravie. V skutočnosti však aj tie obsahujú množstvo cukru. Veľa detí ho skonzumuje každý deň aj o 40 percent viac ako je odporúčané. Pri kúpe je preto vhodné pozorne si prečítať etiketu s informáciami o zložení.

Ovocná šťava ako súčasť výživy je podľa výživových expertov dobrou voľbou, určite lepšou ako rôzne sladené malinovky, no nemala by nahrádzať konzumáciu ovocia a zeleniny. Radia zahrnúť ju do jedálnička ako jednu z piatich porcií ovocia  a zeleniny. Najideálnejšou voľbou je však v každom prípade nahradiť kupované šťavy a džúsy doma čerstvo vyrobenou šťavou bez prídavku cukru.

„Neexistujú žiadne výhody pitia viac ako jedného pohára ovocnej šťavy denne, aj keď pri voľbe medzi ovocnou šťavou a plechovkou šumivého nápoja šťava stále vyhráva,“ hovorí Catherine Collins z Britskej dietetickej asociácie. Rovnako striedmo treba ponúkať aj cereálne tyčinky. Ak už chcete dieťaťu dopriať zdravšiu sladkosť oproti čokoládam a cukríkom, vsaďte na cereálne tyčinky bez polevy alebo ešte lepšie urobíte, ak siahnete po müsli tyčinkách vyrobených z ovsených vločiek. 


Foto: wikimedia commons
Zdroj: telegraph.co.uk, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia