Očkovanie riešia rodičia po celom svete

Očkovanie riešia rodičia po
Ilustračné foto
Zdroj: photl.com
2016-10-16 00:01:20 |

Patríte k rodičom, ktorí odmietajú očkovanie detí, lebo vakcínam neveria? Odborníci podporujúci očkovanie tvrdia, že mnoho informácií je nepodložených.

Očkovať áno či nie – táto otázka rezonuje v posledných rokoch nielen u nás, ale aj v mnohých ďalších štátoch sveta. Kým v rozvojových krajinách absentuje očkovanie pre podmienky, v ktorých ľudia žijú, vo vyspelejšom svete sa mu mnohí rodičia vyhýbajú pre obavy z negatívneho vplyvu očkovacích látok na zdravie detí. Podľa zástancov očkovania sa však neriadia vedeckými informáciami, ale skôr nepodloženými informáciami zverejnenými na internete, ktoré naznačujú škodlivosť vakcín a ich úlohu pri spustení niektorých chronických chorôb či autizmu. Pripúšťajú, že určité zdravotné riziko existuje, no je podľa nich neporovnateľne nižšie ako keby sa deti neočkovali. Na druhej strane sú však konkrétne príbehy rodín, ktorých život sa po zaočkovaní detí radikálne zmenil. Názor si musí každý vytvoriť sám.

Ktoré informácie o očkovaní označujú jeho zástancovia za najväčšie mýty a akými argumentmi ich vyvracajú?

1. mýtus - Vakcíny nie sú potrebné

Jediné ochorenie, ktoré sa podarilo vykoreniť, sú pravé kiahne. Posledný prípad sa objavil v roku 1977 v Somálsku a odvtedy sme o nich nepočuli. Všetky ostatné ochorenia, proti ktorým sa očkuje, sú však stále prítomné. Niektoré, ako napríklad čierny kašeľ a osýpky, spôsobujú aj v súčasnosti epidémie v rozvinutom svete. Iné, ako napríklad detská obrna, sa vyskytujú hlavne v rozvojových krajinách, no bez očkovania by sa mohla objaviť kdekoľvek na svete prostredníctvom medzinárodného cestovného ruchu.

2. mýtus - Deti dostávajú príliš veľa vakcín príliš skoro

„Vakcíny sú triviálnou výzvou oproti tomu, s čím sa deti denne stretávajú,“ hovorí šéf oddelenia infekčných chorôb v detskej nemocnici vo Filadelfia v USA Paul Offit. Poukazuje, že detský imunitný systém musí neustále tvrdo pracovať a vysporiadavať sa s baktériami lemujúcimi kožu, sliznice, nos, hrdlo či črevá, rovnako ako aj s baktériami nachádzajúcimi sa v potravinách, vode a vo vzduchu. Imunológovia z University of California v San Diego po zvážení rôznych zlúčenín vo vakcínach, vrátane bakteriálnych bielkovín, bakteriálnych polysacharidov a vírusových proteínov tvrdia, že deti by bezpečne reagovali aj na omnoho vyšší počet vakcín naraz.

3. MMR vakcína (proti osýpkam, mumpsu a ružienke) spôsobuje autizmus

Tento mýtus sa zrodil v roku 1998 vďaka štúdii doktora Andrewa Wakefielda a jeho kolegov, ktorá bola publikovaná v uznávanom časopise The Lancet. Štúdia sledovala 12 detí, z ktorých u ôsmich sa podľa ich rodičov po tomto očkovaní spustili problémy so správaním. Po tomto šokujúcom zistení mnohí rodičia odmietali spomínané očkovanie a raketovou rýchlosťou sa rozšírili osýpky. Časopis The Lancet začiatkom tohto roka citoval oficiálny doklad, podľa ktorého autori štúdie klamali. Mnoho ďalších štúdií preukázalo, že nárast autizmu v posledných rokoch s MMR vakcínou nesúvisí.

4. Vakcíny nie sú stopercentne bezpečné

Toto je pravda, hovoria prívrženci očkovania. Zároveň však pripomínajú, že ani chodenie po chodníkoch nie je stopercentne bezpečné a predsa to robíme. Vážnejšie komplikácie sú podľa nich zriedkavé. Napríklad, v minulosti používané vakcíny proti rotavírusom boli spojené s nárastom problémov s upchávaním čriev, dnešné vakcíny už tento problém nespôsobujú. Informácie o vážnych škodlivých účinkoch rôznych ďalších očkovacích látok podľa nich nie sú podložené vedeckými argumentmi.

5. Očkovanie nefunguje

Mnoho mladých rodičov choroby, proti ktorým sú deti očkované, ani nepozná a môže sa im zdať, že vakcíny nefungujú. Tie však neustále usilovne pracujú, tvrdia odborníci podporujúci očkovanie. Napríklad pred tým, ako sa v roku 1963 začalo očkovať proti osýpkam, dostalo ich takmer každé dieťa pod 15 rokov a len v USA ich ročne s touto diagnózou zomrelo vyše 450. Po zavedení očkovania chorobnosť aj úmrtnosť rapídne klesla, no v posledných rokoch obidve čísla stúpajú, lebo mnohí rodičia očkovanie odmietajú. Podobnú skúsenosť majú aj v Anglicku a Walese, kde podľa Agentúry pre ochranu zdravia vďaka trendu vyhýbať sa očkovaniu stúpol počet prípadov osýpok z 56 v roku 1998 na 1348 v roku 2008 a v súčasnosti sú osýpky považované za chorobu, ktorá sa oficiálne do tejto oblasti vrátila. 


Foto: photl.com
Zdroj: livescience.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia