Spánkové návyky vášho dieťaťa odhalia jeho budúce zdravie!

Spánkové návyky vášho dieťaťa
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-11-05 16:30:00 |

To, ako dieťa spí celú noc, môže byť kľúčovým ukazovateľom jeho budúceho zdravia.

Štúdia zistila, že u detí, ktoré majú dobrý spánok v prvých mesiacoch svojho života, môže byť nižšie riziko vzniku obezity v staršom veku, ako sa uvádza na thesun.co.uk

Dôkaz o dôležitosti zdravého spánku

Vedci z amerických nemocníc testovali spánkové návyky u novorodencov. Zistili, že rozhodujúci je spôsob, akým deti oddychovali prvé mesiace po narodení. Výsledky štúdie boli viac než zaujímavé! Údajne už jedna hodina spánku navyše znižuje riziko nadváhy o 26 percent. Okrem toho dojčatá, ktoré sa v noci menej prebúdzali, mali menšiu pravdepodobnosť priberania. Vedci sa domievajú, že aj keď nie je jasné prečo, viac spánku nastavuje rutinné postupy kŕmenia a samoregulácie, čo zastavuje prejedanie.

Odborníčka na spánok a cirkadiánne poruchy v Brighame Susan Redlineová a ďalší jej kolegovia sa pozreli na 298 novorodencov narodených vo Všeobecnej nemocnici v Massachusetts. Monitorovali ich spánkový režim pomocou špeciálnych prístrojov. Následne výskumníci extrahovali údaje za tri noci v období jedného a šiestich mesiacov, zatiaľ čo rodičia si viedli spánkové denníky, v ktorých zaznamenávali epizódy spánku a bdenia svojich detí. Vedci taktiež merali výšku a hmotnosť u dojčiat a určili ich index telesnej hmotnosti.

Spoluautorka štúdie Susan Redlineová, MD, MPH povedala: „Zatiaľ čo súvislosť medzi nedostatočným spánkom a prírastkom hmotnosti je preukázaná u dospelých a starších detí, toto prepojenie nebolo predtým rozpoznané u dojčiat. V tejto štúdii sme zistili, že nielen kratší nočný spánok, ale aj viac spánkových prebúdzaní súviseli s vyššou pravdepodobnosťou, že dojčatá budú mať nadváhu v prvých šiestich mesiacoch života. Štúdia podčiarkuje dôležitosť zdravého spánku v každom veku!“

Odborníčka ďalej pokračuje, že rodičia by sa mali poradiť so svojimi pediatrami o osvedčených postupoch, ktoré podporujú zdravý spánok. Zaistenie pravidelného spánkového režimu a tichej a tmavej miestnosti sú jednými z riešení, ako dopriať nielen novorodencom  kvalitný spánok.

 

 

 

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/jp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia