Ak vylúčite zo stravy toto, viac vás v noci nebude budiť močový mechúr

Ak vylúčite zo stravy
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-10-09 16:30:00 |

Bábätká sa počas noci budia niekoľkokrát. Či už v dôsledku hladu, toalety, bolesti alebo chcú pozornosť a mama musí byť stále ostražitá. Čo ak sa však mamina budí častejšie ako dieťa?

Aj vás noc čo noc vyháňa z postele nepretržitá potreba na močenie? Môže byť za tým typický mamičkovský slabý spánok, no môže byť za tým aj niečo iné.

Nočné vychádzky na toaletu 

Budiť sa s dieťaťom je pre vás v týchto chvíľach prirodzené, avšak ak vás budí močový mechúr, potom je niečo v neporiadku. Nedostatok spánku, podráždenosť a únava môže negatívne pôsobiť nielen na vás, ale aj na vaše dieťa. Nočné močenie voláme odborne noktúria a ak vás plný mechúr vyháňa viac ako jedenkrát za noc na WC, tak tento jav nazývame nočná frekventúria -  v doslovnom význame časté nočné močenie.

Objasňuje doktorka MUDr. Nikoleta Lédererová : „Noktúria je stav, pri ktorom sa budíte počas noci s potrebou na močenie. Ak je to viac ako  viac ako 1 krát, hovoríme o nočnej frekventúrii, ak v noci vaše telo vyprodukuje viac moču ako cez deň, hovoríme o nočnej polyúrii. Časté nočné močenie sa radí medzi veľmi časté príčiny prerušenia spánku.“

Po toľkých návštevách toalety sa vám ťažšie zaspáva a niekedy sa to už ani nemusí podariť. Čo to však spôsobuje?

Príčiny vzniku noktúrie

Príčiny častého nočného močenia sú rôzne. Existujú stavy a ochorenia, pri ktorých sa vyskytuje ako súčasť klinického obrazu choroby. Inokedy sú dôvody psychické.

Tu sú najčastejšie z nich:

  • Príjem nadmerného množstva tekutín pred spaním (najmä kofeínové nápoje alebo alkohol)
  • Tehotenstvo a po pôrode
  • Hyperaktívny močový mechúr
  • Choroby ako cukrovka, ochorenia srdca a ciev, zápal močových ciest, znížená kapacita močového mechúra, opuch nôh, nočná polyúria ako dôsledok ochorení srdca či ciev a cukrovky
  • Nesprávne načasovanie, alebo dávkovanie liekov večer a počas noci. Lieky typu : diuretiká , srdcové glykozidy, demeclocyklín, lítium, metoxyflurán, fenytoín, propoxyfén a nadmerné množstvo vitamínu D
  • Poruchy spánku, ako je insomnia (nespavosť) alebo syndróm spánkového apnoe

Jedným z častých  dôvodov  vzniku a pretrvávania nočného močenia je tehotenstvo a pôrod. Po pôrode môže ostať svalstvo panvového dna, ktoré sa významne podieľa na funkcii zadržovania a vyprázdňovania moču, oslabené. Močový mechúr tak nedokáže natoľko zadržiavať moč a musí sa častejšie vyprázdňovať. V prípade, že máte urgentnú potrebu na močenie aj počas dňa, nielen v noci, v takom prípade sa môže jednať aj o sprievodný príznak hyperaktívneho močového mechúra. Toto ochorenie postihuje každú siedmu ženu a prejavuje sa častým močením cez deň (viac ako 8x denne), urgentnou potrebou na močenie, noktúriou a často krát aj inkontinenciou (nechcený únik moču).

V prípade, že máte príznaky hyperaktívneho močového mechúra a nie ste si istý, navštívte stránku www.jetovsuchu.sk a otestujte sa. Po vyplnení krátkeho dotazníka zistíte, v akom stave je Váš močový mechúr.

Ako to riešiť?

So starostlivosťou o bábätko už máte starostí cez hlavu, nieto ešte, keď sa musíte počas noci budiť na neustálu potrebu na toaletu. Ako tento problém vyriešiť? Dôležité je mať na vedomí, že noktúria je liečiteľná a dá sa riešiť. V prvom rade je potrebné si zmeniť životosprávu. Obmedzenie kofeínových nápojov môže byť veľmi prospešné nielen pre zníženie frekvencie močenia, ale zároveň aj pre kvalitnejší spánok. Pokúste sa vysadiť kávu, kolu a čaje obsahujúce kofeín (čierny a zelený čaj). Zároveň skúste obmedziť bublinkové a citrusové nápoje (voda s citrónom, pomarančom, grepom), pre močový mechúr pôsobia dráždivo.

A čo robiť, aby ste pomohli svalom? Skúste kegelove cviky – ideálne na posilnenie svalstva panvového dna. Stačí každý deň 10 minút a posilníte si panvové dno.

Ak sa prejavy napriek vašej snahe zhoršujú a vaše návštevy toalety sú stále častejšie, potom vyhľadajte odborníka – urológa, ktorý vám môže pomôcť. O tomto probléme je potrebné rozprávať a konzultovať. Lekár vám najlepšie poradí, ako ďalej postupovať. Na urologické, eventuálne urogynekologické či gynekologické vyšetrenie vás môže odoslať váš praktický lekár. Ten môže urobiť aj základné vyšetrenia – ako je napr. kultivácia moču a močový sediment – na vylúčenie infekcie.

Na základe anamnézy a vyšetrenia v ambulancii bude lekár s najväčšou pravdepodobnosťou vedieť už po prvom vyšetrení povedať, či sa jedná o noktúriu spojenú s hyperaktívnym močovým mechúrom alebo či za nočným močením môže byť aj iná príčina. Podľa toho sa potom stanoví spôsob liečby. Vysvetľuje doktorka Lédererová : „V prvom rade sa s pacientom dobre porozprávam, pretože zvyčajne už na základe presne kladených otázok a odpovedí pacienta sa dokážem zorientovať, o aký problém ide. Pacient popisuje problémy ako časté a nutkavé močenie, neschopnosť oddialiť močenie, nočné močenie, prípadne má aj inkontinenciu moču. Potrebné je vylúčiť retenciu moču (zlé vyprázdňovanie mechúra so zadržiavaním moču) a infekciu močových ciest.“ Následne prichádza séria testov a vyšetrení, na základe ktorých vám lekár nastaví kombináciu medikamentóznej liečby s behaviorálnym tréningom a úpravou životného štýlu.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia