Vývoj bábätka – deviaty mesiac

Vývoj bábätka – deviaty
Ilustračné foto
Zdroj: photl.com
2014-05-14 00:01:52 |

Z nevinného bábätka rastie poriadny "čertisko" a vy musíte mať nonstop oči na stopkách. Zaujímavé je úplne všetko.

Ako bábätko rastie?

Podobne ako v predchádzajúcich mesiacoch priberie bábätko zhruba pol kila. Chlapci spravidla o niečo viac ako dievčatká. Vo všeobecnosti by chlapci mali vážiť od 7,5 do 11 kíl, dievčatá sú asi o pol kila ľahšie. Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie sa horná hranica priemernej váhy u deväťmesačných drobcov pohybuje na úrovni 11,1 (chlapci)/10,4 (dievčatá) kg a dolná je 7,4 (chlapci)/6,7 (dievčatá) kg. Od budúceho mesiaca sa priberanie o niečo spomalí.

Aj rast pokračuje doterajším tempom, rátajte zhruba s jedným centimetrom, horná hranica priemernej výšky je 77,3 (chlapci)/75,6 (dievčatá) a dolná 67,4 (chlapci)/65,3 (dievčatá) centimetra. Ak sa vaše dieťatko nachádza v hornej časti hmotnostnej hranici, malo by byť aj v hornej výškovej hranici a naopak.

Trápite sa so zúbkami? Niektorým detičkám sa zúbky prerežú takmer bez toho, aby to zaregistrovali, iné sa potrápia pri každom jednom. v ústach cítia svrbenie a nepríjemné pocity, ktoré im pomáhajú zmierňovať rôzne hryzadlá. Používajú sa aj gély, no s nimi buďte opatrné, pri náhodnom prehltnutí môžu znecitlivieť aj oblasť okolo koreňa jazyka a dieťa bude mať problémy s prehĺtaním. V deviatom mesiaci nemusí mať bábätko ešte ani jeden zúbok, no môže ich mať aj šesť. V období, keď sa zúbky prerezávajú, používajte podbradníčky, lebo oblečenie bude mať dieťatko takmer permanentne uslintané.

V tomto období sú už zo všetkých detí riadni jedáci a ak ste doteraz nezačali, je najvyšší čas dopriať im aj nácvik samostatného jedenia. Vhodné je nakrájať na menšie kúsky ovocie či zeleninu, ktoré si môžu drobčekovia sami držať a hryzkať. Niektoré sa dokážu popasovať aj so šupkami na jabĺčkach či hrozne, iným robia problémy.

Dbajte stále na dostatok mlieka v strave, denne by dieťa malo vypiť aspoň pol litra. Najideálnejšie je aj naďalej dojčenie. V prípade, že už nedojčíte, určite neprechádzajte na kravské mlieko, ale používajte umelé.

Nezabúdajte na potraviny obsahujúce lepok, s ktorým by bábätká mali prísť od styku už v siedmom mesiaci.

Jedlo do roka zásadne nedochucujte soľou ani cukrom, dieťa tieto chute nepozná a nechýbajú mu. Nápoje začnite ponúkať drobčekovi z hrnčeka. Obmedzte sa na čistú vodu, nesladené čaje, ovocné a zeleninové šťavy bez dochucovania.

V tomto veku by už nemalo mať dieťa problémy so sedením, preto nie je problém kŕmiť ho v detskej stoličke. Nespoliehajte sa však na to, že ste pri ňom a vždy použite bezpečnostné pásy.

Deväťmesačné bábätko by ešte malo mať dva denné spánky – doobedný aj poobedný a dbajte tiež na dodržiavanie rituálov pri večernom zaspávaní, ktoré mu budú pomáhať aj neskôr.

 

Čo všetko dokáže

Deväťmesační drobci sú už samostatné jednotky, ktoré sa stále s väčšou radosťou púšťajú do objavovania okolitého sveta. Dokážu stáť pri nábytku alebo sa popri ňom pohybovať a tí odvážnejší skúšajú stáť aj samostatne. Nemajú problém dvihnúť sa zo sedu do stoja a posadiť sa z ľahu. Niektoré uprednostňujú plazenie, iné lozenie po štyroch. Asi ste si všimli, že ležanie pod hrazdičkou a pozorovanie hračiek je už pre dieťatko riadna nuda, potrebuje byť stále aktívne. Rado všetko podlieza, prelieza, vylieza kam sa dá, čím si precvičuje svaly celého tela.

Spontánny pohyb je dôležitý, nebráňte mu v ňom a vyhnite sa kedysi obľúbeným chodítkam, tzv. pavúkom. Ak ho vlastníte, využívajte ho iba na naozaj nevyhnutný čas, ak sa nemôžete ratolesti venovať a bojíte sa, že by si  mohla ublížiť. Zbytočne totiž zaťažuje chrbticu, chrbtové svalstvo aj bedrové kosti.

Niektoré bábätká sú v deviatom mesiaci schopné už aj nemotorne chodiť, no istota im ešte chýba. Ak sa zatiaľ na kroky neodvážilo, je to úplne normálne, zvyčajne to príde až okolo prvých narodenín. Štvornožkovanie a plazenie je to, čoho by si mali v tomto vývojom období užiť čo najviac.

Pre deviaty mesiac je typické, že dieťatko spočiatku robí úkroky jednou nohou, ku ktorej prisúva druhú a k predmetu záujmu sa vie dostať krokmi smerovanými bokom. Na topánočky je zatiaľ čas, spočiatku je lepšie nechať deti chodiť bosé alebo v ponožkách s protišmykovým spodkom. Nácvik chôdze im uľahčíte tým, že odložíte rôzne malé koberčeky a predložky, o ktoré by sa mohli potknúť.

Obdobie spoznávania, ktoré začalo minulý mesiac, ešte nejaký ten čas potrvá a vám nezostáva iné, len sa obrniť trpezlivosťou a obozretnosťou. Bábätko všetko rado skúma a ochutnáva, preto je veľmi dôležité dodržiavať hygienu a odstrániť z jeho dosahu všetky drobnosti. Ak váhate, či je niektorá vec príliš drobná alebo nie, urobte si jednoduchý test. Všetko, čo prejde rolkou od toaletného papiera je malé a dieťa by k tomu nemalo mať prístup. Takéto opatrenia je nutné robiť až do tretích narodenín. Odneste z príbytku aj rastliny, lebo ich bude chcieť pravdepodobne tiež ochutnať alebo trhať a potom si dávať ruky do pusy.

Vhodnými hračkami v tomto veku sú bežné veci z domácnosti – varešky, naberačky, lyžičky, kelímky od jogurtov, rôzne dózy, sitká, misky, pokrievky, krabice a podobne. Ak sa chcete vyhnúť ničeniu kuchynských a iných potrieb, uložte ich vyššie a do nižších zásuviek dajte tie, ktoré sú bezpečné a neprekáža vám, že drobček sa s nimi bude hrať. Otváranie šuflíkov a dvierok na skrinkách patrí k najobľúbenejším zábavkám. Typickou činnosťou je tiež hádzanie predmetov, preto si dávajte pozor aj na vychádzkach, lebo z kočíka poletí von všetko, čo bude mať malý zvedavec po ruke.

V reči dominujú dvojslabičné slová. Drobec už by mal reagovať na svoje meno. Mali by ste si všimnúť vývin v porozumení reči. Dieťa dokáže prstom ukázať predmet, ktorý označíme. Pasívna slovná zásoba je bohatšia, aktívna sa iba rozvíja. Znamená to, že mnohým slovám rozumie, no ešte ich nevyslovuje alebo ich nevie presne určiť. Ak chcete slovnú zásobu rozširovať, je najvyšší čas začať s knihami – vhodné sú leporelá s veľkými farebnými obrázkami, ideálne sú zvieratká alebo  veci, ktoré drobčekovi nie sú úplne cudzie. Zvieratká, osoby a veci, ktoré v knihe vidíte, pomenúvajte a učte dieťa ukazovať na správne obrázky prstom. Povzbudzujte ho k tomu, aby opakovalo po vás slabiky slov a nezabudnite ho za snahu chváliť.

V deviatom mesiaci ešte stále pretrváva separačná úzkosť, dokonca je ešte zreteľnejšia ako doteraz. Dieťatko túži po prítomnosti mamy, bez ktorej sa cíti neisto a je plačlivé. Voči ostatným členom rodiny, najmä tým, ktorí nežijú s ním v jednej domácnosti, je odmietavejšie a nedôverčivé. Dôležité je prejavovať im v tomto období veľa lásky a nepôsobiť nervózne.


Foto: photl.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia