Vývoj bábätka – štvrtý týždeň

Vývoj bábätka – štvrtý
Ilustračné foto
2013-12-16 00:01:39 |

Drobček rastie ako z vody a pomaly sa z novorodenca stane dojčaťom. Ak máte trápenie s kolikami, nebojte sa, nepotrvajú večne.

Ako bábätko rastie

Bábätko by naďalej malo priberať 70 až 120 gramov týždenne a nie je dôvod, aby jeho hmotnosť  stagnovala. Ak sa vám zdá, že priberá málo alebo vôbec, určite navštívte pediatra. Niekedy mu naozaj nestačí vaše mliečko. Lekár alebo laktačná poradkyňa vám môžu pomôcť tento problém prekonať.

Ak sa vám zdá, že drobček až príliš často a veľa po dojčení grcká, môže ísť o tzv. gastroezofageálny reflux (GER), teda opakovaný spätný návrat obsahu žalúdka do pažeráka. Ak sa potvrdí, odborný lekár musí posúdiť, o aký stupeň ide a aké opatrenia je potrebné urobiť. Čiastočný reflux mávajú takmer všetky bábätká. Ak nie je silný, nemá to žiadny vplyv na ich hmotnostný prírastok.

Dieťatko trpiace refluxom je potrebné čo najviac nosiť vo zvislej polohe a postieľku treba podložiť, aby malo hlavičku vyššie. Stačí úplne jednoducho pod nohy postele vložiť knihy. Nezabudnite však postieľku zaistiť pred zošmyknutím sa z nich. Reflux sa obvykle prejavuje u bábätiek po treťom mesiaci života, nemožno ho však podceniť ani u novorodencov.

Ešte stále máte dosť času na nacvičovanie režimu, riaďte sa prirodzeným biorytmom bábätka. Pomaly sa blížite ku koncu novorodeneckého obdobia, no zatiaľ sa u drobčeka naďalej striedajú krátke časové úseky bdenia a spania. K prsníku si ho prikladajte podľa jeho potrieb, neriaďte sa žiadnymi tabuľkami. Pite veľa tekutín a nezabúdajte na polievky.  

Čo všetko dokáže

Drobček stále viac otvára pršteky na rukách a ak mu podáte váš prst, uchopí ho. Skúste s ním otváranie pästičky nenásilne nacvičovať tým, že mu do dlane prst vkladáte a vyťahujete. Skúste ho tiež dať „popásť koníčky,“ teda otočiť ho na bruško tak, aby sa podopieralo laktíkmi a snažilo sa udržať hlavičku. Zatiaľ mu to ešte veľmi nepôjde a bude sa jedovať, no takýmto tréningom si zlepšuje držanie krčného svalstva. Pediater vám pravdepodobne ukázal aj ďalšie cviky, ktoré je vhodné s bábätkom trénovať, aby sa mu spevňovalo svalstvo celého tela. Cvičte s ním veľmi opatrne a nikdy ho nenechávajte bez dozoru.

Nezabudnite polohovať hlavičku, aby nedošlo k deformácii lebky alebo k preležanine. Obvykle každé bábätko ju má naklonenú na niektorú stranu a túto polohu preferuje, preto je na vás, aby ste mu polohy striedali.

V miestnosti, kde spí bábätko, sa nesnažte udržiavať úplne ticho, aby ste v budúcnosti s tým nemali problémy. Dieťatká, ktoré sú od narodenia naučené na zvuky v pozadí, dokážu pri nich zaspať aj keď sú väčšie. Buďte však opatrní so silným zvukmi a silným svetlom, tie bábätkám nerobia dobre a vyľakajú ich.

Bábätko už úplne suverénne pozná mamičku a mimikou reaguje na cudzie tváre. Príjemnejšie ako zvuky z rádia, televízora či cédečka sú mu ľudské hlasy, najviac jemnejšie ženské.

Naďalej stimulujte jeho zmyslové vnímanie nápadnými, no nie príliš intenzívnym podnetmi. Snažte sa mu ukazovať jasne ohraničené predmety na jednofarebnom pozadí. Buďte pri tom vždy jemní a nežní, rovnako aj pri jeho dvíhaní, pokladaní či prebaľovaní, lebo rýchle a hrubé pohyby vyvolávajú v bábätkách negatívne emócie. Predmet približujte na vzdialenosť asi 50 cm, držte ho tam, kam sa dieťatko pozerá a pomaličky ho posúvajte doľava a doprava, aby muselo otáčať hlávku.

Keď sa dá, nechávajte občas bábätko v primerane teplej miestnosti nahé. V čase, keď nespinká, noste ho na rukách chvíľu otočené tvárou k sebe, potom tvárou do priestoru a prihovárajte sa mu. Nebojte sa, nerozmaznáte ho.

Zdravie

Mnohé z vás určite bojujú s bábätkovskými kolikami a máte pocit, že to nikdy neskončí. Nebojte sa, skončí, musíte počkať zhruba do konca tretieho mesiaca. Odpoveď na otázku, čo je príčinou týchto kolík a neutíchajúceho plaču, vám so stopercentnou istotou nedá nikto. Predpokladá sa, že koliky súvisia s nezrelosťou tráviaceho systému bábätka alebo vyvíjajúcim sa nervovým systémom. Podľa niektorých teórií dokonca súvisia s temperamentom bábätiek.

Žiadna univerzálna technika na odstránenie koliky neexistuje a tak budete pravdepodobne musieť experimentovať a hľadať správny spôsob ako vášho drobčeka utíšiť. Ak nepomáha klasické hladkanie či jemná masáž bruška, pokúste sa vytvoriť upokojujúce prostredie pripomínajúce bábätku život v maternici – zaviňte ho pevne do deky a hojdajte jemne v náručí. Prípadne ho skúste držať vo zvislej polohe a veľmi jemne ťapkať po zadočku, aby sa mohli uvoľniť nahromadené plyny. Niektoré deti upokojujú opakované zvuky napríklad vysávača, umývačky riadu, práčky alebo šumenie z rádia či televízora. Predpokladá sa, že toto šumenie pripomína bábätkám zvuky vašich vnútorných orgánov, keď bolo ešte v maternici. Niektorí drobci sú náročnejší a upokoja sa až po tom, keď ich rodičia naložia do auta a povozia. Môžete vyskúšať teplý kúpeľ, prikladanie teplého uteráka na bruško a pokojne vyskúšajte aj cumlík. Niekedy je lepšou voľbou ako palec, ktorý môže narobiť ešte viac škody, keď si dieťatko zvykne na jeho cmúľanie. Samozrejme, poraďte sa aj s vašim pediatrom, ktorý môže bábätku predpísať jemné sirupčeky napomáhajúce uvoľňovať nahromadené plyny.

Bábätkovský plač, nech ste z neho ako rodičia akokoľvek nervózni, nie je ničím výnimočným. Väčšina drobčekov plače v prvých troch mesiacoch viac ako kedykoľvek inokedy v živote. Niektorí lekári definujú pravidlo troch – dieťa plače najmenej tri hodiny trikrát týždenne po dobu najmenej troch týždňov za sebou. Zvyčajne sa toto obdobie začína tretím a končí šiestym týždňom života. Výbuchy plaču sú najtypickejšie vo večerných hodinách.

Počúvať detský plač môže byť veľmi vyčerpávajúce a frustrujúce, preto je veľmi dobré ak máte niekoho, kto sa môže pri bábätku s vami striedať. Ak nemáte, tak ho položte na bezpečné miesto, napríklad do postieľky a odíďte si na pár minút vydýchnuť do druhej izby alebo niekam, kde plač nebudete počuť. Buďte si istá, že za taký krátky čas, aj keď plače, sa mu nič nestane a vy sa upokojíte.

Ak je plač bolestný, bábätko prestane priberať na váhe, má zvýšenú teplotu alebo kolikový plač trvá dlhšie ako tri mesiace, navštívte pediatra.

Život s bábätkom

V priaznivom počasí môžete už bez problémov chodiť na vychádzky, v lete skôr ráno a neskôr večer, keď nepraží slnko, v ostatných ročných obdobiach je ideálny čas okolo poludnia, kedy je najteplejšie. Snažte sa byť s bábätkom vonku čím ďalej tým dlhšie. Dbajte na vhodné oblečenie, aby mu nebolo príliš teplo ani zima.

Vy sa snažte oddychovať vždy, keď máte možnosť. Jednako je to výborné pre tvorbu mlieka v prsníkoch a jednako pre to, aby ste pri bábätku nepôsobili nervózne a podráždene. Vaše nálady sa na neho prenášajú a môže byť tiež o to nervóznejšie a uplakanejšie.

Zapojte do bežných prác okolo domácnosti aj manžela a ak máte tú možnosť, aj rodičov a svokrovcov. Môžu pomôcť pri upratovaní, varení, praní a ďalších


Foto: wikimedia commons
Zdroj: babycenter.com, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia