Ako obliecť bábätko na zimnú prechádzku?

Ako obliecť bábätko na
Ilustračné foto
2013-12-09 00:01:56 |

Bábätko by na zimnej prechádzke malo byť dostatočne oblečené. Niekedy to však maminy preženú a drobec sa spotí tak, že sa mu až vyhádžu potničky. Všetko s mierou!

V zime je dobré obliekať deti na cibuľku, teda tak, aby mali na sebe viac tenších vrstiev ako jednu hrubú. Nepoužívajte zbytočne veľmi teplé mikiny či bundičky, v ktorých sa dieťatko nebude vedieť ani pohnúť. Uprednostňujte bavlnené oblečenie. Dbajte na to, aby počas zimných prechádzok boli v teple najmä nohy a hlava. Samozrejmosťou sú preto teplé capačky alebo ponožky a čiapočka. Ideálne je použiť dve, naspodok tenšiu a navrch o niečo hrubšiu. Ak sa vám bude zdať, že sa oteplilo, tenšiu čiapočku jednoducho odložíte. Myslite na to, že cez hlavu uniká tretina telesného tepla. Nezabudnite na rukavičky, ochránia maličké ruky pred skrehnutím, ktoré je veľmi nepríjemné.

Vrstvite

Základom oblečenia bábätka na zimnú prechádzku je body s dlhým rukávom, pančušky alebo ponožky, na ktoré oblečiete dupačky, nasleduje tenšia mikinka či svetrík, čiapka chrániaca ušká, ideálna je na zaväzovanie, overal, rukavičky a v prípade potreby šál. Ten však nikdy nedávajte bábätku cez tvár, dýchanie vlastného vlhkého a studeného vzduchu nie je pre drobčeka ani trochu dobré, dokonca by to mohlo skončiť aj omrzlinami. Do kočíka dajte naspodok deku, na ktorú položíte bábätko vo fusaku.

Aj v zime myslite na to, že dieťatko v kočíku potrebuje o jednu vrstvu oblečenia viac ako dospelý, a nie o štyri. Okrem toho, že výsledkom babušenia býva obvykle  prehriatie a potničky, môže spotený drobec aj skôr prechladnúť.

Kedy je bábätku chladno?

Studené ručičky neznamenajú, že je bábätku zima. Lepším ukazovateľom je zátylok. Ak je spotený, je mu teplo a treba jednu vrstvu vyzliecť. Ak je studený, je drobčekovi zima a treba použiť ešte jednu deku alebo radšej prechádzku skrátiť. Niektoré maminy odporúčajú riadiť sa teplotou nošteka.

Krémovať či nekrémovať vonku v zime?

Pediatri krémovanie detskej tváričky veľmi neodporúčajú. Voda, ktorú obsahujú, totiž v zime zamŕza. O niečo lepšie sú masti, ale ak vaše bábätko nemá s pokožkou problémy, nezaťažujte ju zbytočne. U niektorých sa v zime prejavuje alergia na chlad, vtedy je dobré poradiť sa s detským lekárom, ktorý prípravok by bol najlepší. 

Kedy von a kedy radšej nie?

S novorodencami a malými dojčatami by ste nemali chodiť von ak je teplota nižšia ako mínus 5 stupňov Celzia. U starších môžu vzniknúť problémy ak klesne na mínus 10 stupňov Celzia. Bábätkám neprospieva ani príliš silný vietor a určite ich neberte na prechádzku počas inverzie. Hmla je nepriateľom krehkého detského organizmu a narobí viac škody ako úžitku. 


Foto: photl.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia