Ako na suchú pokožku u bábätka

Ako na suchú pokožku2013-12-03 00:01:58 |

Studený vonkajší vzduch a vnútorné vykurovanie uberá koži prirodzenú vlhkosť. U detí, ktorých pokožka je omnoho jemnejšia, sa preto v tomto období dosť často stretávame s vysušenou pokožkou.

Koža novorodencov a dojčiat dokáže omnoho menej odolávať nepriaznivých vonkajším vplyvom ako koža väčších detí a dospelých. Okrem toho, že pokožka je tenšia, na jej povrchu sa ešte nestihol vytvoriť dostatočný kyslý ochranný tukový plášť. S vysušenou pokožkou u bábätiek nebojujú maminy len v zime, keď je vonku chladno a vnútri omnoho suchší vzduch z kúrenia, ale aj v lete. Vtedy zase jemná bábätkovská pokožka reaguje vysúšaním na slnko, klimatizáciu, slanú vodu či chlór na kúpaliskách. Pri dodržiavaní zopár jednoduchých zásad je možné vysúšaniu predísť alebo aspoň ho zmierniť.

Hlavná zásada - obmedzte čas kúpania

Kúpanie vysušuje detskú pokožku , pretože spolu s nečistotami odstraňuje aj jej prirodzenú mastnotu. Nemusíte však preto bábätko kúpať iba raz týždenne. Ak ste ho naučili na každodenný kúpeľ, pokojne v tom pokračujte aj ďalej, ale pobyt vo vode skráťte maximálne na desať minút. Voda by nemala byť príliš teplá a vyhýbajte sa parfumovaným mydlám či telovým šampónom, aj keď sú určené pre deti. Vhodné sú kyslé alebo neutrálne detské mydlá obsahujúce bohatú tukovú a hydratačnú zložku. Dieťatko nenechávajte zbytočne sedieť v mydlovej vode.

Suchej detskej pokožke neprospieva ani bublinková voda, penu do kúpeľa preto používajte iba raz za čas alebo vôbec. U niektorých detí môže spôsobovať dokonca až dráždenie. Aj keď na prvý pohľad sa môžu zdať ako dobrý nápad oleje do kúpeľa, radšej buďte opatrná aj s nimi. Okrem toho, že vaňa sa stáva veľmi klzkou, väčšina oleja odtečie do kanála, čo ani trochu neprospieva životného prostrediu.

Ak sa rozhodnete kúpať bábätko každý druhý až tretí deň, nijako mu určite neublížite, jeho pokožke to len prospeje. Nezabúdajte však denne čistou vodou vyumývať pokožku pod plienkou, krk, podpazušie a všetky záhyby končatín. Na týchto miestach sa zvyknú pri nedostatočnej hygiene tvoriť zapareniny, ktoré sú pre bábätká veľmi nepríjemné.

Po vybratí bábätka z vane ho veľmi jemne prikladaním plienkovej osušky alebo mäkkého uteráka osušte a ideálne je použiť aj zvlhčovač. Ak máte doma suchý vzduch, nemal by v detskej izbe chýbať.

Používajte detské hydratačné krémy a jemné pracie prostriedky

V prvých šiestich týždňoch života bábätka ošetrujeme suchú pokožku slnečnicovým olejom, neskôr možno prejsť na detské pleťové mlieka, v ktorých sú vitamíny, pantenol a rôzne rastlinné výťažky.

Ak sa ani napriek dodržaniu týchto odporúčaní po pár dňoch stav pokožky nezlepší, skúste jemnejšie krémy nahradiť silnejšími alebo masťami. Deti ich nemajú veľmi rady, lebo zanechávajú na pokožke pocit mastnoty, preto stačí použiť malé množstvo. Masti sú na udržanie vlhkosti v pokožke najlepšie. Môžete tiež vyskúšať používať hydratačné prostriedky dvakrát denne, nie iba po večernom kúpaní, ale aj cez deň.

Perte iba v pracích práškoch, ktoré nie sú príliš parfumované. Pri praní bábätkovských vecičiek je dobré pridať jedno pláchanie naviac, aby sa odstránili prípadné zvyšky dráždivých chemických látok. Ak má drobec stále problémy so suchou pokožkou, radšej priplaťte a používajte iba ekologické pracie prostriedky.

Udržujte dieťatko dobre hydratované

Suchej koži chýba vlhkosť, preto dbajte, aby drobec dosť pil. U bábätiek, ktoré dojčíte, stačí materské mlieko, v prvých šiestich mesiacoch netreba pridávať vodu.

Chráňte dieťatko pred nepriazňou počasia

V chladnom počasí chráňte rúčky bábätka palčiakmi a tváričku šálom. Vhodné je tiež tvár aj ruky natierať krémami proti chladu, na trhu je ich viacero druhov. V lete sa vyhýbajte ostrému slnku a pri akomkoľvek pobyte vonku natierajte drobca opaľovacími krémami.

 


Zdroj: babycenter.com, az

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia