V tehotenstve sa vyhnite ibuprofénu: Toto je dôvod

V tehotenstve sa vyhnite
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2018-03-01 13:30:07 |

Čakáte dievčatko a bolí vás hlava? V tom prípade s ibuprofénom opatrne. Vedci totiž zistili, že môže vášmu dieťatku uškodiť.

Užívanie ibuprofénu počas prvého trimestra tehotenstva môže v dospelosti ovplyvniť plodnosť vášho dieťaťa. Výskumníci odhalili, že užívanie tohto lieku počas dvoch až siedmich dní po sebe v tomto období môže mať vplyv na tvorbu folikulov u vyvíjajúceho sa plodu. Podľa ich zistení zárodočné bunky, ktoré sa podieľajú na tvorbe tkaniva vaječníkov samovoľne zanikajú alebo sa nerozmnožujú tak, ako by mali. Práve germové bunky sú životne dôležité pre rozvoj folikulov.

Vedci upozorňujú, že užívanie tohto voľnopredajného lieku môže znížiť počet vajíčok vo vaječníkoch ešte nenarodeného dieťaťa. „Zistili sme, že ibuprofén spôsobuje poškodenie tkaniva, ale ešte sme neprišli na to, ako a prečo sa to deje," hovorí hlavná autorka štúdie Séverine Mazaud-Guittot. Ph.D. Ako uviedla, dievčatá sa môžu narodiť s konečným počtom folikulov vo svojich vaječníkoch. „Nízka počiatočná rezerva bude mať za následok skrátenú reprodukčnú životnosť, skoršiu menopauzu alebo neplodnosť,“ vysvetľuje.

Vedci skúmali vzorky zo 185 plodov medzi  7 až 12 týždňom tehotenstva. Množstvo ibuprofénu v pupočníkovej krvi bolo podobné koncentrácii v krvi matiek, ktoré užívali 800 mg lieku dve až štyri hodiny pred operáciou. „Plod je vystavený rovnakej koncentrácii ako matka," tvrdí Mazaud-Guittot. Tá zároveň vyslovuje obavu z dlhodobého užívania tohto prípravku, pretože je presvedčená, že nepriaznivo ovplyvňuje plodnosť nenarodených detí.

V správe sa uvádza, že asi až 30 percent žien siahne po ibuproféne v prvom trimestri. Aj odborníčka na plodnosť Serena Chenová, ktorá sa výskumu nezúčastnila, je rovnako presvedčená, že ženy by sa mali počas gravidity vyhnúť užívaniu tohto lieku. „Nepoužívajte ibuprofén v žiadnej fáze tehotenstva, pretože existujú dôkazy, že môže byť škodlivý pre plod," varuje.

Ak ste počas tehotenstva ibuprofén užívali, nemusíte hneď panikáriť. Zatiaľ ide o malú štúdiu a vedci ešte nemajú v rukách priame dôkazy. „Ak ste však čerstvo tehotná, dajte radšej prednosť lieku s paracetamolom,“ radí Mazaud-Guittot. I keď na druhej strane... podľa jednej zo štúdií zase užívanie paracetamolu v tehotenstve môže spôsobovať poruchy správania u detí. Tak sa zdá, že aj v tomto prípade platí: Všetko s mierou!

Prečítajte si tiež:

Z bolestí žalúdka 11-ročnej dievčiny sa vykľul pôrod

Pôrodné bolesti: Vďaka tomuto triku môžu byť až o 80-percent slabšie

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia