Pôrodné bolesti: Vďaka tomuto triku môžu byť až o 80% slabšie

Pôrodné bolesti: Vďaka tomuto
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2021-01-27 14:00:00 |

Austrálčanka Eva tvrdí, že pozná neobvyklú techniku výrazne znižujúcu pôrodné bolesti. Odporúča ju všetkým budúcim mamám.

„Všetko je to o duševnom rozpoložení,“ konštatuje Eva. Zatiaľ čo každá pôrodná skúsenosť je iná, niektoré austrálske matky tvrdia, že existuje jedna jednoduchá technika, ktorá dokáže znížiť nepohodlie počas celého pôrodu. Čo je tým trikom? Hypnóza.

Ak si však predstavujete, že ide o klasickú hypnózu, nie je to tak. Austrálsky odborník na životný štýl a hypnotizér Mark Stephens vysvetľuje, že je o úplne o niečom inom. „Táto hypnóza zbavuje ženu strachu z pôrodu a pripravuje ju, najmä mentálne, na príchod dieťaťa," opisuje mama Eva vlastnú skúsenosť. Tvrdí, že táto technika jej pomohla aj s kontrakciami, pretože znížila jej „duševnú bolesť."

Nie, pri tejto špeciálnej hypnóze nebudete počítať ovečky alebo pozerať na kmitajúci predmet. Základom je meditácia, ktorá umožňuje ženám sústrediť sa a „predýchať sa“ cez stres a bolesť pri pôrode. Výsledkom je omnoho väčší pokoj ženy a menšia bolesť.

 „Ide o to, naučiť sa meditáciou meniť myšlienky,“ povedal Mark.  Kontrakcie vníma potom žena ako vlny.  Ako Mark vysvetlil, keď sa kontrakcie objavia, ženy by mali dýchať hlboko a keď sú "hlboko v tomto stave“, ich telo uvoľňuje serotonín a endorfíny a súčasne znižuje kortizol a adrenalín. „Ja som poslednú vlnu (kontrakciu) nazvala tsunami, vďaka ktorej sa môj syn dostal na svet, takže to bola pre mňa naozaj úžasná skúsenosť,“ opísala Eva. Tá je presvedčená, že práve vďaka cielenej meditácii boli jej pôrodné bolesti o 80 percent nižšie, ako by boli bez nej.

Správne dýchanie je aj podľa odborníkov kľúčom k menej bolestivému pôrodu. Ako sa totiž hovorí, pôrod bez bolesti neexistuje. Tie je však možné výrazne znížiť. Nemusí to byť iba vďaka epidurálu, ale aj vďaka správnej technike dýchania. Tú sa ženy učia aj na predpôrodných kurzoch spolu s ďalšími technikami, vďaka ktorým môže byť pôrod omnoho krajším zážitkom. 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia