9 mýtov o umelom oplodnení: Stojí to celý majetok či budeme mať dvojčatá

9 mýtov o umelom
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-01-14 00:30:00 |

Napriek tomu, že sú metódy umelého oplodnenia využívané už celé desaťročia, existuje okolo nich stále mnoho tajností, nejasnosti, poloprávd a omylov, ktoré medzi ľuďmi kolujú a mnohí im bohužiaľ aj veria.

1. Deti narodené pomocou IVF sú viac a častejšie choré

Mýtus, ktorý nebol nikdy potvrdený. Pri metódach asistovanej reprodukcie sú vždy vybrané a používané iba tie najsilnejšie embryá s najväčšou životaschopnosťou, z ktorých sa neskôr spravidla vyvinú úplne zdravé detičky. Žiadne vedecké výskumy nepreukázali, že by tieto deti boli náchylnejšie k chorobám, alergiám alebo mali problémy s imunitou.  Jediné, čo by eventuálne mohlo nastať je, že deti narodené pomocou technológie asistovanej reprodukcie známej ako oplodnenie in vitro (IVF) môžu mať ako dospievajúci zvýšené riziko vysokého krvného tlaku. Ale v dnešnej dobe vysoký krvný tlak je už tzv. civilizačnou chorobou a dá sa efektívne liečiť.

2. IVF je oplodnenie v skúmavke

In vitro fertilisation čiže IVF je medzinárodne používanou skratkou, pod ktorú sa obvykle zahŕňajú všetky metódy, ktoré moderná reprodukčná medicína ponúka. Nejde zďaleka len o oplodnenie vajíčka mimo tela ženy, patrí sem napríklad tiež umelá inseminácia, rôzne formy diagnostiky neinvazívnej či hormonálnej liečby, ale tiež aj laboratórna metóda, kedy odobraté vajíčko je oplodnené spermiou, ktorá je injekčne aplikovaná priamo do neho.

Spektrum technik tzv. asistovanej reprodukcie je veľmi široké a vôbec nejde "len" o oplodnenie v skúmavke, ako si ľudia často mylne predstavuje.

3. "Zo skúmavky" sa vždy narodia dvojčatá

Zďaleka to nie je pravidlom a nie je to ani cieľom lekárov. Avšak, je pravda, že viacpočetné tehotenstvo sa vyskytuje častejšie po umelom počatí než po prirodzenom otehotnení. To je spôsobené tým, že lekári zvyčajne používajú dve embryá namiesto jedného, ​​čo zvyšuje šancu, že aspoň jedno z nich bude životaschopné.

V dôsledku toho potom prichádza k častejšiemu pôrodu dvojčiat po IVF. V posledných rokoch je však snahou, aby počet viacpočetných tehotenstva klesal, čo sa tiež darí. Dôvodom je, že sa vo väčšine prípadov prenáša iba jedno embryo.

4. Rodičia si môžu vybrať pohlavie dieťaťa

Len vo veľmi výnimočných situáciách, keď je tu zdravotný problém, napríklad v prípade genetických porúch alebo dedičných chorôb, ktorých prenos je závislý na pohlaví ich budúceho potomka. Všetky postupy počas IVF sa riadia prísnymi zákonmi, jasne danými protokolmi a etickými normami.

5. Po umelom oplodnení musím rodiť  cisárskym rezom

V žiadnom prípade! Fakt, že ste bábätko počali pomocou niektorej z metód umelého oplodnenia, rozhodne neznamená, že ho porodíte „cisarákom“. Rozhodnutie o spôsobe vedenia pôrodu vždy vydá lekár, ktorý vás bude mať v starostlivosti v rámci predpôrodnej poradne alebo po nástupe do pôrodnice. Pôrod sekciou je vykonávaný len v prípade potreby (dôvodom môžu byť nepostupujúci pôrod, akútne ťažkosti plodu v maternici, poloha bábätka koncom panvovým a podobne).

6. Vďaka IVF otehotniem aj po 40-tke

Iste, možné to je, neznamená to však, že by tehotenstvo v pokročilejšom veku po IVF bolo bezproblémové a jednoduché. V každom prípade je z hľadiska veku a plodnosti vhodné, aby žena otehotnela radšej vo veku 25, než vo veku 40 rokov. Ani metódy reprodukčnej medicíny však nie sú všemocné a nezaručia, že bude liečba úspešná a otehotnenie sa podarí.

Jednoducho, čím mladšia mamička, tým vyššia šanca na otehotnenie, či už prirodzenou cestou alebo za pomoci lekárskej vedy.

7. Príšerne to bolí

Žiadny strach, jediná nepríjemná vec, ktorá vás v celom procese čaká, je odber vajíčok z vaječníkov, ktorý sa vykonáva na operačnej sále pomocou punkcie za použitia špeciálnej ultra tenkej ihly. Väčšina kliník asistovanej reprodukcie ale vykonáva tento zákrok v krátkej celkovej anestézii, takže neucítite nič. Len po prebudení vás môže ľahko pichať v podbrušku. Prenos oplodnených embryí späť do maternice je potom úplne bezbolestný, niekoľkominútový zákrok.

8. Nemám na to, IVF stojí státisíce

Je fakt, že ak sa začnete liečiť na niektorej z kliník a podstúpite umelé oplodnenie na založenie rodiny, budete sa musieť podieľať aj vlastnými finančnými prostriedkami. O státisíce spravidla nejde, ale rodinný rozpočet môže zaplakať. Niekedy ide o pár tisíc, inokedy sa môžete dostať až ku tridsiatim tisícom. Podľa toho, či sa otehotnieť podarí hneď na prvý raz. Čo sa týka finančnej stránky, cena sa šplhá k 1 500€, no je to liečba s najvyššou mierou úspešnosti na prvý pokus. V niektorých prípadoch je pravdepodobnosť otehotnenia až 60%.

9. Po zákroku IVF by mala žena ležať

To, či po prenose oplodneného embrya do maternice bude nutná PN-ka a potrebné ležať v posteli a mať pokojový režim, zaujíma veľkú časť nastávajúcich mamičiek. Podľa lekárov si tým šancu na úspešnosť otehotnenia ale nijako nezvýšia. Ak je embryo zdravé a životaschopné a žena nemá žiadne zdravotné problémy, otehotnie aj bez akýchkoľvek režimových opatrení. Naopak, po prenosu by žena mala robiť všetko tak, ako je zvyknutá. Teda chodiť do práce, ak športuje, tak ďalej športovať, upratovať, skrátka byť aktívna a nestresovať sa tým, či to vyjde alebo nie. Keď totiž otehotniete prirodzene, tiež žiadne špeciálne opatrenia nedodržiavate - a to z toho dôvodu, že o svojom tehotenstve ešte minimálne dva týždne neviete.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia