Škodí bábätku farbenie vlasov v tehotenstve?

Farbenie vlasov
Farbenie vlasov
Zdroj: photl.com
2013-09-26 09:03:12 |

Mnohé z vás ste zvyknuté pravidelne si farbiť vlasy. Jedna kvôli tomu, že to má šmrnc, druhá chce zakryť prvé šediny. Neuškodí to bábätku, ktoré nosíte pod srdcom? Názory sa rôznia.

Hormonálne zmeny menia štruktúru vlasov

Počas tehotenstva dochádza k hormonálnym zmenám, ktoré majú vplyv na celý ženský organizmus, teda aj na kvalitu vlasov. Niektorým z vás – tehuliek vlasy zhustnú a spevnejú. Hormonálne výkyvy môžu spôsobiť, že vlasy na farbenie reagujú inak, ako ste boli doposiaľ zvyknuté.

 

Farbenie podľa kaderníkov bábätku neškodí

Farby na vlasy obsahujú rôzne chemické látky, ktoré prechádzajú cez pokožku hlavy do tela. Navyše, pri aplikácii ich inhalujete a nebezpečné látky vdychujete do pľúc. Za normálnych okolností nie sú pre organizmus ženy škodlivé. Nemôžu ale uškodiť vyvíjajúcemu sa bábätku?

Kaderníci a firmy, ktoré farby vyrábajú tvrdia, že farbenie vlasov tehotným ženám neškodí. Súčasné farby a šampóny na farbenie obsahujú minimálne množstvo chemikálií a väčšinou už neobsahujú amoniak. Majú jemné zloženie. Navyše, všetky sú pred uvedením na trh testované.

 

Lekári varujú

Lekári sú opatrnejší. Radia tehuľkám, aby počkali do konca tretieho mesiaca tehotenstva, kedy je už vyvíjajúce sa dieťatko odolnejšie voči vonkajším vplyvom. Počas prvých troch mesiacov tehotenstva sa vyvíjajú všetky dôležité vnútorné orgány bábätka. Preto je prvý trimester najrizikovejší a aj pri farbení vlasov nie je na škodu byť obozretná.

Je na vás, ku ktorému z názorov sa prikloníte.

 

Dobré rady

Ak sa aj počas tehuľkovania predsa len pre farbenie vlasov rozhodnete, držte sa nasledovných rád:

  • Počkajte s farbením a nechajte ho až na druhý trimester. Ste predsa tehotná a tehotenstvo je samo o sebe krásne. Ak s farbením tri mesiace počkáte, z krásy vám neubudne. Budete mať istotu, že svojmu špuntíkovi v brušku neublížite.
  • Požiadajte kaderníčku o šetrnejšie farby. Radšej priplaťte. Lacné prípravky obsahujú viac škodlivých látok.
  • Použite prírodné farby, ako je napríklad henna.
  • Ak si farbíte vlasy doma, nezabudnite použiť pribalené rukavice. Farbu nechajte pôsobiť len na čas odporučený v príbalovom letáku, prípadne kratšie. Miestnosť, v ktorej sa farbíte, dôkladne vetrajte. Pri oplachovaní vlasov nešetrite vodou.
  • Namiesto farby zvoľte melír. Pri jeho aplikácii sa farba nedostáva na pokožku hlavy a nevstrebáva sa cez pokožku do organizmu.

Je na vašom zvážení, či s farbením vlasov budete pokračovať aj počas tehotenstva alebo sa tejto skrášľovacej procedúry radšej na istý čas vzdáte.  Ak sa rozhodnete pre, netreba to preháňať. Ku kaderníčke nechodievajte príliš často, zvoľte dlhšie časové odstupy medzi jednotlivými farbeniami.

 


Foto: photl.com
Zdroj: marcela

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia