Počuli ste už o tehotenskej depresii?

Tehotenská depresia
Tehotenská depresia
Zdroj: photl.com
2013-09-26 09:06:38 |

Popôrodná depresia je nám už dôverne známa. Počuli ste už o tehotenskej (tzv. prenatálnej) depresii? Vyskytuje sa v oveľa menšej miere, ale tiež ju netreba podceňovať.

Príznaky

Tehotenstvo sa spája s radostným očakávaním bábätka a pozitívnymi emóciami tehuľky. Nielen hormóny, ale aj vaša psychika môže byť rozkolísaná. Každá z vás sa inak vyrovnáva s rannými nevoľnosťami, väčšími obmedzeniami v živote a s tým, ako sa mení vaše telo.

Každá žena, ktorá čaká bábätko, je citlivejšia a občas podráždenejšia. Ako rozpoznáte, že je to s vami vážne? O tehotenskú depresiu ide, ak:

  • neustále plačete a cítite sa smutná,
  • ťažko sa sústredíte,
  • máte nespavé noci,
  • máte chuť byť stále v posteli, nechcete opustiť domov, vyhýbate sa sociálnym kontaktom,
  • nebaví vás nakupovať výbavičku pre bábätko a podobné tehotenské radosti,
  • máte panický strach z pôrodu a z doposiaľ neznámeho,
  • netešíte sa na dieťa, aj keď ste ho chceli.

 

Ktoré ženy majú vyšší sklon k depresii?

Sklon k tehotenskej depresii majú väčšinou tie z vás, ktoré ste v minulosti prežili v súvislosti s materstvom nejakú negatívnu skúsenosť (potratili ste, predčasne ste porodili). Prežívate rizikové tehotenstvo? Ste určite frustrovaná z toho, že musíte byť stále zavretá doma, ležať, nemôžete ísť vonku medzi ľudí. Manžel sa naďalej stretáva s kamarátmi a netrávi už s vami toľko času. Sociálna izolácia vyvolá depresiu, vy sa následne uzatvoríte do seba a začnete sa paradoxne ešte viac sociálne izolovať. A vzniká bludný kruh, z ktorého je ťažké sa dostať.

 

Požiadajte o pomoc

Snažíte sa so svojimi vnútornými pocitmi vyrovnať sama? Hanbíte sa, že prežívate najkrajšie obdobie v živote ženy, a ste smutná? Depresia môže mať negatívny dopad na váš organizmus, ale aj na vaše bábätko, na ktoré sa prenášajú všetky vaše emócie. Ak máte tehotenskú depresiu, je veľká pravdepodobnosť, že ňou budete trpieť aj po pôrode.

Požiadajte v prvom rade o pomoc vášho partnera a zdôverte sa mu so svojimi pocitmi. Dajte mu najavo, že potrebujete, aby to aspoň trochu prežíval s vami. Veď napokon pod srdcom nosíte aj jeho dieťa.

Nespoliehajte sa na to, že hormóny sa upokoja. Ak svoju psychiku nemáte pod kontrolou, určite by ste sa mali poradiť so psychológom.

 


Foto: photl.com
Zdroj: marcela

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia