Dvadsiaty druhý týždeň tehotenstva

Dvadsiaty druhý týždeň tehotenstva
Ilustračné foto
Zdroj: wikimedia commons.com
2014-01-31 00:01:16 |

Bruško rastie a vy sa môžete cítiť unavenejšia. Naopak, bábätko sa hýbe viac ako doteraz a svoju prítomnosť vám dáva jasne najavo.

Čo sa odohráva v brušku?

Dĺžka drobčeka, ktorý opäť podrástol, sa odteraz bude merať od hlavičky po pätu, nie ako doteraz od hlavičky po zadoček. V tomto týždni meria v priemere 27 cm a váži od 400 do 500 gramov. Jeho minirúčky rastú a vďaka nervovým zakončeniam v prstoch má vyvinutý zmysel pre dotyk. Svoje novonadobudnuté schopnosti rád skúša dotýkaním sa tváre či chytaním pupočnej šnúry.

Veľmi rýchlo rastie aj mozog vášho bábätka a tento proces pokračuje až do piatich rokov. Vlásky na hlave sú kratučké a žiarivo biele, aj keď o pár mesiacov porodíte čiernovlasé bábätko. V tomto bode totiž ešte chýba pigment. Vytvorili sa mu aj potné žľazy. Zafarbuje sa tiež očná dúhovka a vyvíjajú sa riasy i obočie. Koža stále nie je úplne vyvinutá, ešte je pokrčená.

 

 

Ako sa cíti tehuľka

Väčšina tehuliek pociťuje v tomto období neskutočnú chuť do jedla, vyhýbajte sa však množstvu sladkostí a ťažkým pokrmom. Nahraďte ich ovocím, zeleninou, bielym mäsom, rybami či celozrnnými a mliečnymi výrobkami. Ak máte problémy so zápchou, pite viac tekutín a vyskúšajte sušené ovocie. Možno vás potrápia tiež opuchy na nohách alebo rukách. Zvýšte príjem horčíka. Nestojte dlho, vykladajte si nohy, robte si prechádzky a odpočívajte. Ideálna je poloha na ľavom boku. Z prstov na rukách radšej zložte prstienky, aby vás zbytočne netlačili a opuchnutým nohám doprajte pohodlné topánky.


Mnohé tehotné ženy trpia anémiou, teda nedostatkom železa, ktorý sa prejavuje bledosťou, únavou a dýchavičnosťou. Lekár ju odhalí odberom krvi a ponúkne vám vhodnú liečbu. Potrebná je aj strava bohatá na železo ako je zelenina, mäso či strukoviny. Doprajte si tiež vyššie dávky prirodzeného vitamínu C.

Tehotenstvo si často vyžiada daň aj na vašej koži, a to v podobe tmavých škvŕn na tvári alebo tvorbou strií. Škvrny sú intenzívnejšie, ak trávite veľa času na slnku, takže sa mu snažte vyhýbať. So striami toho veľa nenarobíte, za prirodzenú elasticitu kože je zodpovedná najmä dedičnosť. Farba strií sa pohybuje od ružovej až po hnedú a aj keď nikdy nezmiznú úplne, po šiestich mesiacoch až roku od pôrodu predsa len vyblednú. Neexistujú žiadne dôkazy, že by telové mlieko pomáhalo predchádzať striám, no ak ho používate, udržiavate pokožku hydratovanú a menej vás svrbí.

Z prsníkov vám môže začať vytekať kolostrum. Tiež si pravdepodobne všimnete väčšie a tmavšie bradavky,  hrbolčeky na dvorcoch či výrazné žily na prsníkoch. Tieto zmeny sú úplne prirodzené.

Jednou z nepríjemností tehotenstva, s ktorou sa niektoré tehuľky stretávajú, je rast chlpov na neobvyklých miestach u žien ako je brada, horná pera, čeľusť či kdekoľvek na tvári. Môžu za to hormóny a aj keď to nie je príjemné, môžete s tým ľahko bojovať. Bezpečnými spôsobmi odstraňovania týchto dočasných nedostatkov krásy počas tehotenstva sú holenie a voskovanie. Naopak, lesklejšie vlasy väčšinu žien poteší. Ak je však vaša hriva nedisciplinovanejšia než si predstavujete, doprajte si nový účes. Nemajte obavy, husté vlasy sú len dočasné, po pôrode začnú vypadávať, a to veľmi intenzívne.

Kým niektoré tehotné ženy si pochvaľujú kožu, ktorá nikdy nevyzerala lepšie, iným sa kožné problémy v tehotenstve zhoršia. Netreba robiť žiadne radikálne opatrenia, umyte si tvár dvakrát denne jemným mydlom a naneste si na ňu hypoalergénny mejkap, ktorý pokožku nedráždi.

Fotogaléria


Foto: wikimedia commons
Zdroj: parentsconnect.com, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia