15. týždeň tehotenstva

15. týždeň tehotenstva
Ilustračné foto, parentsconnect.com
2013-12-05 12:01:08 |

Počiatočné prekvapenie z toho, že budete mať bábo, už pravdepodobne pominulo a vy si užívate tehotenstvo. Drobček v brušku meria teraz asi 11 centimetrov a váži okolo 50 gramov.

Čo sa odohráva v brušku

Prvé výraznejšie pohyby bábätka pocítia tehuľky obvykle až o nejaký ten týždeň neskôr, no ak máte „akési šteklenie“ v bruchu, nie je to pravdepodobne trávenie ani plyny. To váš drobček robí premety v plodovom vaku, ktorý bude ešte nejaký ten čas jeho domovom. Ultrazvukom už možno jeho pohyby krásne pozorovať.

V tomto týždni už takmer všetky orgány dieťatka pracujú. Srdce pumpuje krv do celého telíčka a to dvojnásobne rýchlejším tempom ako je to u dospelého človeka. Začína fungovať aj sluch. Ak neviete čo si začať, pokojne sa mu už začnite prihovárať alebo mu púšťať príjemnú hudbu.

Bábätko meria zhruba 10 až 11 centimetrov a váži asi 50 až 70 gramov. Pracuje už s mimickými svalmi tváre,  môže si sať palec a začína mu rásť obočie. Do konca tohto týždňa sa mu vytvorí na pokožke hlavy základ vlasového porastu. Koža je veľmi tenučká a presvitajú cez ňu cievy. Naďalej pokračuje rast tzv. lanuga, teda jemných chĺpkov, ktoré tesne pred alebo po pôrode vypadajú.

Aj keď sú očká bábätka ešte pevne zavreté, je schopné vnímať svetlo. Ak vám začne poskakovať bruško, nezľaknite sa. Drobec sa občas napije hltavo plodovej vody a začne čkať. Určite si to všimnete.

Počas budúceho mesiaca bude dieťatko rásť rýchlejšie, preto dbajte na príjem výživných potravín a tekutín podporujúcich jeho rast.

 

 

Ako sa cíti tehuľka

V tomto období má väčšina tehotných žien energie aj na rozdávanie, neznamená to však, že by ste mali každú noc hýriť do štvrtej do rána. Nezabúdajte, že vo vás rastie človiečik, ktorý potrebuje k vývoju pokoj a veľa vášho spánku.

Rastúce bruško by vám ešte nemalo prekážať, ale skúste si vytvoriť pohodlné miesto na spanie tak, že sa obklopíte mäkkými vankúšmi. Tehuľky majú občas so spánkom problémy, napríklad pre vysokú teplotu v spálni. Okrem toho, niektoré pozície sú pre spanie tehotných žien pohodlnejšie. Odborníci odporúčajú spanie na ľavej strane, aj keď dôležité je to až v treťom trimestri. V tejto polohe totiž nie je stlačená tepna na pravej strane maternice.

Okrem možných problémov so spaním sa môžu už v tomto týždni začať objavovať drobné opuchy, tzv. edémy na okrajových častiach vášho tela. Pozorovať ich možno na nohách, členkoch či na prstoch rúk. V rámci prevencie pred nimi skúste pridať trochu na aktivite, poprechádzajte sa, zaplávajte si alebo si opatrne zacvičte. Dobré je tiež vykladať si nohy hore a nezabúdať na pitný režim.

Ak vám kolíše nálada a striedajú sa u vás rozličné emócie, je to úplne normálne. Spôsobujú to tehotenské hormóny. Napriek návalu energie je tehotenstvo po psychickej stránke záťažou.

Doprajte si malé radosti 

Asi len máloktorá budúca mamička vydrží a nezačne už teraz navštevovať obchody s detskými vecami. Nie je to vôbec zlý nápad, lepšie preskúmať terén čím skôr, aby ste potom vedeli, čo naozaj potrebujete kúpiť. Neberte však úplne vážne reklamy a propagačné materiály, podľa ktorých musíte nakúpiť pre bábätko 8000 vecí, bez ktorých sa nezaobídete. Poraďte sa so skúsenými mamičkami, čo bude naozaj nevyhnutné, prípadne, čo je lepšie mať vlastné a čo sa oplatí požičať od iných. Myslite na to, že bábätko do konca prvého roka potrebuje obmedzený počet vecí a veľmi rýchlo z nich vyrastá.

Pri potulovaní sa po obchodoch nemyslite iba na bábätko, ale urobte radosť aj sebe. Kúpte si kvety, nový rúž  či parfém, ktorého vôňa vám v tehotenstve neprekáža. Po pôrode budete mať čo robiť s bábätkom a na takéto drobnosti si veľa času len tak ľahko nenájdete.


 

Fotogaléria


Foto: pregnancy.familyeducation.com
Zdroj: parentsconnect.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia