Biologické hodiny: Ani v tomto veku sa ešte nemusíte stresovať

Biologické hodiny: Ani v
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-05-14 09:00:05 |

Nedávno ste oslávili 35. narodeniny a cítite sa stokrát horšie ako Bridget Jones? Pokoj, ešte stále nie ste za zenitom.

Otázkou „Koľko mi zostáva času, keď chcem otehotnieť?,“ sa zaoberá množstvo žien, najmä tých, ktoré už oslávili tridsiatku. Majú pocit, že ich tlačí čas a biologické hodiny tikajú o sto šesť. Prevláda názor, omto veku chytajú posledný vlak na materstvo.

Ani po tridsiatke nie je neskoro

Máme pre vás dobrú správu. Ani po tridsiatke nie je až tak neskoro na tehotenstvo. Viaceré výskumy naznačujú, že panika je zbytočná. Podľa článku v americkom magazíne The Atlantic štatistiky hovoria o tom, že každej tretej žene vo veku 35 až 39 rokov sa nepodarí otehotnieť ani po roku snaženia.  Málokedy sa však spomína, že tento údaj sa opiera o francúzske záznamy pôrodnosti z rokov 1670 až 1830. Znamená to teda, že milióny žien sa pri úvahách o správnom načasovaní tehotenstva riadia štatistikou založenou na dobe pred objavom elektriny, antibiotík či liečby plodnosti.

Úplne iný pohľad na vec podáva štúdia publikovaná v časopise Obstetrics & Gynecology, ktorá skúmala šancu otehotnieť u 770 Európaniek. Vedci zistili, že ak mali sex aspoň dvakrát do týždňa, 82 percent žien vo veku 35 až 39 rokov počalo dieťa do jedného roka. Iná štúdia zverejnená v časopise Fertility and Sterility, dáva ženám rovnakú nádej. V tomto prípade vedci skúmali 2 820 žien v Dánsku, ktoré sa snažili otehotnieť. Až 78 percent respondentiek vo veku 35 až 40 rokov, ktoré mali sex počas plodných dní, otehotnelo do jedného roka. Ide o porovnateľnú úspešnosť ako u žien vo veku 20 až 34 rokov, ktorých takto otehotnelo 84 percent.

Zbavte sa stresu, že ešte nie ste mamou

Spomínané výsledky, samozrejme, nie sú zárukou, že sa snaha o dieťa podarí, ak spadáte do spomínanej vekovej kategórie. Každá žena je iná a okrem veku ovplyvňuje plodnosť mnoho iných faktorov, ako ťažkosti pri ovulácii, zablokované vajcovody či nízky počet spermií u partnera. Vďaka uvedeným štúdiám sa však môžete zbaviť stresu z toho, že po tridsiatke ešte nie ste mamou, aj keď po tom túžite.  Vidíte, že ani po 35-ke nie je neskoro a ak sa budete o bábätko snažiť, ste o krok bližšie k splneniu svojho sna.

Prečítajte si tiež:

Chcete otehotnieť? Po sexe nebežte hneď do sprchy

Aký čas je potrebný na otehotnenie?

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/hj

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia