Zatúžila som byť mamou: Rozišla som sa s dlhoročným partnerom, stalo sa toto

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-04-03 14:00:00 |

Mala som po tridsiatke a práve som sa rozišla s Michalom, s ktorým som chodila päť rokov. Nejako sa nám cesty rozišli, preto odchod nebol žiadnou drámou. On chcel rodinu, svadbu, deti, chcel a usadiť, ja som ešte chcela lietať.

Cestovať, robiť kariéru. Veď na deti som mala ešte veľa, veľa času. Aspoň som si to teda myslela. Aj keď ma hlava upozorňovala, že biologické hodiny už začínajú tikať, žiadna túžba po dieťati sa neobjavovala. Nebrali ma ani mamičky s kočíkmi, ani som sa nerozplývala nad kamarátkinou čerstvo narodenou dcérou, keď som ju bola navštíviť. Ani potreba nájsť si nového partnera nebola nijako naliehavá.

A potom som stretla spolužiačku ešte zo strednej. Keďže sme sa nevideli roky, zašli sme na kávu a debatovali o tom, čo sme za tie roky zažili. Katka mala už tri deti, stihla medzi tým vyštudovať právo a akurát išla z pracovného pohovoru v nejakej advokátskej kancelárii.

Jasné, že hlavnou témou bolo manželstvo a deti. Obdivovala som ju, že to všetko stihla a vlastne je ešte stále mladá na to, aby si budovala kariéru. „Vieš, tiež som to celkom takto neplánovala,“ zdôverila sa mi. „S Danom sme síce hovorili o svadbe, ale deti som mala niekde v kolónke ´potom až´. Keď sa ma ľudia pýtali, či fakt nechcem dieťa, tak som vlastne ani poriadne nevedela, čo mám odpovedať. Mala som pocit, že mám ešte množstvo času, veď som mala sotva dvadsaťšesť. Lenže potom sa mojej sestre narodil syn a prvé, čo som od nej po pôrode počula, bolo, že je neuveriteľne šťastná, že je mama. A to bolo pre mňa kľúčové. Nejako viac uchopiteľné, než akési imaginárne dieťa. Zrazu to bolo o mne, o mojich pocitoch, o tom, kto vlastne som a kým chcem byť. Potom to už všetko bolo veľmi jednoduché. Rozhodnutie byť mamou, tehotenstvo, prvá dcéra. A keďže ani Dano nechcel, aby bola jedináčik, tak sa nám čoskoro narodila Lenka. Túžili sme ale ešte po synovi, tak sme do toho išli, kým bol čas. A – podarilo sa. Máme aj Filipa,“ rozplývala sa Katka.

A potom hovorila o tom, ako s každým dieťaťom bola a je iná mama, iná žena a ako sa jej to objavovanie nesmierne páčilo a páči.

Keď sme odchádzali z kaviarne, zrazu mi to bolo jasné. Aj ja chcem byť mama!

Netrvalo dlho a stretla som Sama. Spojila sa mi hlava so srdcom a ja som vedela, že nie je na čo čakať.

Neubehol ani rok a nám sa o pár týždňov narodí Nelka. A ja sa veľmi teším na to, aká budem mama, aká nová Tamara pri nej budem.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia