Vymáhanie platenia výživného, TAKÉTO zmeny nastanú od apríla

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-02-04 16:30:00 |

Zmeny nastávajú ohľadom dosahovania platenia výživného. Pozrite sa, kedy zmeny presne nastanú a o čo konkrétne ide.

Problémy týkajúce sa vymáhania výživného od ľudí, ktorí ho neplatia, zrejme už nebudú až také značné z dôvodu, že už bude možné si ho dožadovať účinnejšie. O tejto skutočnosti informovalo Ministerstvo spravodlivosti SR na svojom facebookovom profile.

Národná rada SR schválila novelu Exekučného poriadku, vďaka ktorej bude možné efektívnejšie vymáhať platenie výživného. V prípade neplatenia výživného bude možné po novom využiť okrem bežných spôsobov výkonu exekúcie (zrážky zo mzdy, predaj vecí a pod.) aj viaceré donucovacie opatrenia. Príkladom je zadržanie vodičského preukazu, osvedčenia o evidencií vozidla, alebo technickými prostriedkami zabrániť v užívaní inej veci," uviedlo Ministerstvo spravodlivosti SR na spomínanom profile danej sociálnej siete.

Na základe podrobnejších informácií je zrejmé, že týmto spôsobom by sa malo pristúpiť k tomu, aby sa dosiahol väčší tlak na ľudí, ktorí neplatia. Takto by sa mali účinnejšie chrániť práva práve menej silnejších skupín obyvateľstva v súvislosti s danou problematikou, akým sú napríklad práve máloletí ľudia.

Ministerstvo predostrelo  aj informáciu, ktorá sa týka  zákona, ktorého účelom je urýchľovať a zároveň účinnejšie pristupovať k nasledovnej záležitosti - k tomu, aby sa právo vymohlo v súvislosti s tolerovaním vhodnosti uplatnenia daných nástrojov týkajúcich sa Exkučného poriadku. Tento zákon, ktorý zrýchľuje a zefektívňuje vymožiteľnosť práva pri rešpektovaní primeranosti využívania jednotlivých nástrojov Exekučného poriadku, bol schválený 2. februára tohto roku.

,,Zavádza donucovacie opatrenia, ktorými budú peňažná pokuta, zadržanie vodičského preukazu, zadržanie osvedčenia o evidencii vozidla a použitie technických prostriedkov brániacich užívaniu veci," uvádza Ministerstvo spravodlivosti SR na spomínanej sociálnej sieti ohľadom danej novele.

 

VÝŽIVNÉ BUDE MOŽNÉ OD NEPLATIČOV VYMÁHAŤ EFEKTÍVNEJŠIE Národná rada SR dnes schválila novelu Exekučného poriadku, vďaka...

Posted by Ministerstvo spravodlivosti SR on Thursday, February 2, 2023

 

Primárnym účelom tohto zákona je to, aby bolo v praxi účinnejšie získavanie vedenie exekúcií týkajúce sa vyhoveniu práv v rámci nepeňažného plnenia.  V rámci donucovacích prostriedkov sa bude žiadať, zaplatiť peňažnú pokutu a taktiež nutnosť zrealizovať vyhlásenie o majetku. Týmto však povinnosti nekončia. Týka sa to tiež: ,,aj v exekučných konaniach vedených na uspokojenie práv na nepeňažné plnenie, ako aj v exekúcii na vymoženie pohľadávky na výživnom (v súvislosti s čím súčasne dochádza k vypusteniu právnej úpravy exekúcie zadržaním vodičského preukazu)," spomína sa na spomínanom profile na sociálnej sieti daného ministerstva. Taktiež sa navrhuje pristúpiť aj k iným zmenám. Novela týkajúca sa záležitostí ohľadom exekučného konania má byť v platnosti konkrétne od začiatku apríla tohto roku.

Pod daným príspevkom sa objavili na spominanej sociálnej sieti viaceré komentáre. Jedna komentujúca žena poznamenala nasledovné: ,,A nebolo by efektívnejšie začať aj v praxi konečne riadne používať už existujúci § Trestný čin zanedbania povinnej výživy. Zrovna tým neplatičom čo si neplnia svoje povinnosti úmyselne by sa za mreže určite nechcelo..." Iná podotkla, že si myslí, že ani zadržať vodičský preukaz veľmi neprinesie nejakú efektívnu pomoc. ,,Ak sa vyhovorí, že si s tým zarába, tak ťažko mu to vezmú a dieťa tak ostáva rukojemnikom," dodala.

 

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia