Máte doma tínedžera? Na toto si dajte pozor (nielen) počas Vianoc

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: geyttimages.com
2022-11-17 14:50:00 |

V prípade, že máte doma tínedžera, myslite na to, že niektorým vianočným tradíciám sa už nemusí potešiť tak, ako kedysi. Pozrite sa, čomu je lepšie sa vyhnúť...

Tínedžerský vek je prechodom z detského veku do dospelosti. Preto je vhodné myslieť na to, že i keď je to váš syn alebo dcéra, už nie je dieťa a stáva sa z neho/nej, už dospelá osoba. Niektoré veci tínedžerom už môžu pripadať „trápne" a vôbec sa im nemusia zdať milé. O aké záležitosti ide?

Napríklad to môžu byť klasické situácie s ktorými sa bežne stretávate aj počas vianočného obdobia. Predstavte si, že idete na rodinnú návštevu k blízkym. A zrazu chcete, aby si váš tínedžer/ka obliekol/a ten „chutný " vianočný sveter, ktorý mu uplietla stará mama. Ešte predtým, ako sa ho spýta na jeho/jej názor. Pravdepodobne ste nechceli, aby sa stará mama urazila... Veď takáto drobnosť vášho syna alebo dcérku určite nezabije.

No zamyslite sa nad tým, aké musí byť nepríjemné pre neho/ňu chodiť v takom svetríku na návštevy. Práve v tomto veku si mnoho ľudí potrpí na tom, aby pred inými dobre vyzerali. Mnohí chcú, aby na iných zapôsobili čo najlepšie a uštrikovaný sveter s veľkou hlavou soba asi nebude práve veľmi dobrý nápad. Spýtajte sa na názor aj svojich dospievajúcich ratolestí.

Ďalšiou nemilou situáciou môže byť to, keď si neustrážite svoje otázky, ale aj otázky rodinných príbuzných. Kto by sa tešil na návštevu rodiny vtedy, keď sa pýtajú na citlivé súkromné veci, akými sú vzťahy, práca, financie a podobne? Aj syn, dcérka majú právo na súkromie a niektoré záležitosti nie je vhodné dopredu vyťahovať a baviť sa o nich, pokiaľ sám/a nezačnú. V prípade, že sa u vás doma riešia aktuálne citlivé záležitosti, ktoré sa týkajú aj života dospievajúcich detí, skúste na to upozorniť blízkych. Je vhodné, aby sa tejto téme vyhli a riešili radšej niečo iné.

V tínedžerskom veku si dospievajúce osoby prechádzajú aj rôznymi telesnými zmenami. Napríklad, ženám sa rozširujú boky, priberajú na váhe, majú akné. Chlapcom hrubne hlas, taktiež môžu mať problémy s akné a mnohé iné záležitosti. Väčšinou sú v tomto období na svoj vzhľad citlivejší, ako inokedy. Krátka, nevinná poznámka v štýle „nejako si prebral/a", prípadne „počas Vianoc veľa nejedz, lebo budeš tučný/a", sa môže dotknúť ich citov. Usilujte sa voliť správne slová a ukočírovať rozhovory tým správnym smerom.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia