Má 19 a porodila dvojičky ... ALE, majú iných biologických otcov!

Ilustračná foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-09-22 14:00:00 |

Prípad mladej ženy obletel internet po tom, ako sa zistilo, že jej dvojičky nemajú jedného otca. Majú dvoch. Ako je to možné?

Príbeh ako z ríše fantázie? Možno sa zdá, že ide o zázrak. V skutočnosti sa to naozaj stalo. Žena zažila situáciu, na ktorú pravdepodobne nezabudne do konca života.

Mladučká Brazílčanka z Minerios v Goias povedala, že jej dvojčatá, ktoré porodila, majú odlišných biologických otcov, uvádza Dailymail. Neznáma žena podotkla, že pohlavný styk mala v ten istý deň s dvomi rozdielnymi mužmi. Po ôsmich mesiacoch si nebola istá, kto je otcom jej dvojčat, tak sa rozhodla, že so svojou neistotou skoncuje. Urobila test otcovstva.

Od údajného potencionálneho otca oboch detí získala jeho DNA. Po druhom vykonanom teste zistila, že výsledky, ktoré potvrdzujú otcovstvo, platia len pre jedno z dvojčatPo testovaní DNA druhého muža, s ktorým mala v ten istý deň pohlavný styk sa zistilo, že otcom druhého dvojčaťa je práve on.   

Mohlo by sa zdať, že podobné „úkazy" nájdeme len v rozprávkach. Avšak, existuje reálne vysvetlenie. Objasnenie tejto neštandarnej situácie nájdeme v biologickom jave, ktorý sa vedecky nazýva heteropaternálna superfekundácia.

Lekár ženy menom Tulio Jorge Franco vysvetlil, ako k tomuto mohlo dôjsť: „Je možné, že sa to stane, keď dve vajíčka od tej istej matky sú oplodnené odlišnými muži. Deti zdieľajú genetický materiál matky, ale rastú v rôznych placentách,“ vyjadril sa lekár v rozhovore pre Globo.

Poznamenal, že ide skutočne o mimoriadne špecifický prípad. Vraj ani netušil, že takúto podobnú situáciu niekedy zažije. Údajne existuje na svete len približne 20 takýchto prípadov, ktoré sa vyskytli aj v praxi. Ak vás zaujíma, ako sa má matka dvojičiek, podporuje ju jeden z otcov, ktorý na ňu dohliada a stará sa aj o obe dvojčatá.

K heteropaternálnej superfekundácii môže prísť v prípade, že telo matky uvoľní v čase ovulácie dve vajíčka. Tie sú následne oplodnené dvoma spermiami, ktoré pochádzajú od dvoch iných mužov, uvádza The Conservation.

Pravdepodobnosť, že tento jav nastane aj reálne, je však v skutočnosti veľmi malá. Z miliónov spermií ich doputuje k vajíčku približne pár stoviek, pravdepodobne aj menej. Spermie musia cez ženský reprodukčný trak prejsť ťažkým procesom. K vajíčku „cestujú" cez krčok maternice, následne maternicou, potom vajíčkovodom, až k samotným vajíčkam.

Spermie musia zniesť aj náročné podmienky prostredia ženského reprodukčného traktu. Zároveň musia odolať tomu, aby ich „nedostala“ imunitná reakcia ženy, pretože biele krvinky ženy vnímajú spermie ako nepriateľov.

Hoci sa zdá, že heteropaternálna superfekundácia je v praxi skôr výnimočná, spomínaná neznáma žena je dôkazom, že aj takéto zriedkavé situácie sú v reálnom živote možné.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia