Deti potrebujú vo výžive vlákninu: Z akých zdrojov ju možno získať?

Deti potrebujú vo výžive
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-09-20 08:30:00 |

Vláknina je dôležitá živina, ktorej väčšina detí (a rodičov) nemá dostatok každý deň. Stačí zaradiť do jedálnička tie správne potraviny a črevá vašej ratolesti budú pracovať ako hodinky.

Strava má na život dieťaťa veľký vplyv. Počas vývoja je dôležité jesť dostatok vitamínov, kalórií, ale aj vlákniny. Pri návštevách detských lekárov mamičky a oteckovia často vyjadrujú obavy, že ich dieťa konzumuje vlákniny málo, aj keď má jedálniček založený na pestrej strave. Prečo je dôležité zahrnúť vlákninu do stravy vášho dieťaťa? A hlavne v akom množstve?

Prečo je vláknina dôležitá?

Vláknina nám pomáha zasýtiť a udržuje veci v tráviacom trakte v pohybe. Je to nestráviteľná zložka rastlinnej potravy, ktorá sa z  tráviaceho traktu nevstrebáva. Vláknina je balastná a nestráviteľná súčasť každého jedálničku, ako vášho, tak aj vašich detí. Hlavnou funkciou vlákniny je jej schopnosť zväčšovania objemu stolice. Niektoré druhy vlákniny súčasne stolicu aj zmäkčujú tým, že na seba viažu vodu. Vytvára sa tak gél, ktorý pôsobí ako špongia v črevách – väčší objem a mäkšia stolica. Črevá sa správne rozhýbu a trávenie sa ustáli.

Druhy vlákniny

Je zvykom rozdeľovať vlákninu do kategórií na základe svojej rozpustnosti. Máme rozpustnú a nerozpustnú vlákninu. Rozpustná vláknina je taká, ktorá sa rozpúšťa vo vode alebo viaže vodu na seba, vo vode napučí a tým vytvorí gél, čo má práve veľký význam pre zmäkčovanie stolice. Nerozpustná vláknina sa vo vode nerozpustí a prechádza traktom neporušená, čo znamená, že telu nedodá kalórie. Na druhú stranu pomáha vytvárať objem v stolici a účinne napomáha pri problémoch so zápchou.

Iba niektoré druhy vláknin slúžia súčasne aj ako prebiotikum, tj. potrava pre vaše priateľské črevné baktérie, ktoré potom túto vlákninu fermentujú. Tieto prebiotiká, inak povedané fermentovaná vláknina, sa tak rozštiepia a pomáhajú udržiavať vaše črevá a tým aj vaše trávenie v dobrej kondícii.

Ako si vybrať správny typ vlákniny?

Hľadajte vlákninu, ktorá zväčšuje objem stolice, súčasne ju aj zmäkčuje, pritom má prebiotické vlastnosti, takže slúži ako potrava pre vaše priateľské črevné baktérie.

  • Pšeničné otruby patria do radu nerozpustných vláknin, ktoré sú súčasťou celozrnnej potravy. Otruby pôsobia tak, že „kefujú“ črevá, čím provokujú črevo ku zvýšenej sekrécii vody. Zmäkčujú stolicu aj napriek tomu, že sú nerozpustné a nenapučia sa. Otruby nemajú prebiotické vlastnosti.
  • Psyllium patrí medzi rozpustné vlákniny, známy z lekárne ako doplnok stravy. Psyllium viaže obrovské množstvá vody, ktoré ale musí človek súčasne vypiť. Často sa vyžaduje vypiť ½ litra tekutín na jednu porciu psyllia. Ak je splnený pitný režim, psyllium potom vie dobre napučať a zmäkčiť stolicu. Psyllium nemá prebiotické vlastnosti.
  • Inulín tiež patrí medzi rozpustné vlákniny a má dobré prebiotické vlastnosti. Vo vode sa síce rozpustí, ale nenapučí. Preto nedokáže zmäkčovať stolicu.
  • PHGG (hydrozylovaná guarová guma) je vláknina, ktorá patrí medzi rozpustné vlákniny. Vo vode mierne napučí, a preto dokáže zmäkčovať stolicu. Užívateľsky je komfortnejšia na konzumáciu. Keď ju pridáme do jedla, nie je to  poznať. Chuť aj konzistencia jedla zostane rovnaká. Keď ju pridáme do pitia, môžu to byť studené aj teplé nápoje, tak to tiež nie je poznať. Práve schopnosti zmäkčovania stolice v spojení s mimoriadnym užívateľským komfortom, to je skvelá správa pre ľudí s chronickou zápchou. Zároveň pôsobí aj ako prebiotikum vďaka svojej schopnosti fermentácie.

Dávkovanie pre deti je iné!

Jedným zo spôsobov, ako odhadnúť, koľko vlákniny vaše dieťa potrebuje, je zobrať vek dieťaťa a pridať k nemu 5 alebo 10. Napríklad:

  • 5-ročné dieťa by malo prijať asi 10 – 15 gramov (g) vlákniny každý deň.
  • 10-ročné dieťa by malo prijať 15 – 20 gramov (g) vlákniny denne.
  • 15-ročné dieťa by malo prijať 20 – 25 gramov (g) vlákniny denne.

Z realistického hľadiska nemusí byť vždy ľahké dosiahnuť tieto ciele príjmu vlákniny. Avšak pridaním výživových doplnkov do stravy dieťaťa môžete ľahko pomôcť zvýšiť príjem vlákniny. Ak sa dá, pomôžte mu prirodzenou a ľahkou cestou. Aj príroda vie pomôcť so zažívaním. Vyskúšajte napríklad vlákninu OptiFibre. Je to 100% rastlinná vláknina vo forme prášku, ktorá sa získava zo semien guarovej rastliny. Vláknina je úplne rozpustná, bez chuti a môžete ju vmiešať do teplých aj studených nápojov. Ľahko sa rozpúšťa aj v mäkkých jedlách ako jogurt či v zemiakovej kaši. Deti ju vôbec nerozoznajú.

Sledujte náš Facebook a už onedlho sa môžete zapojiť do súťaže o OptiFibre!

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia