Týchto 5 druhov zeleniny by vaše dieťa malo určite jesť

Týchto 5 druhov zeleniny
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-05-26 11:30:00 |

Deti by mali mať dostatok ovocia a zeleniny, ale často je ťažké ich presvedčiť, aby ich vymenili za sladkosti. Dietologička vybrala päť druhov zeleniny, ktoré podporujú zdravý vývin.

Správne stravovanie je nevyhnutné pre deti všetkých vekových kategórií a včasné zavedenie zdravej a pestrej stravy je kľúčové. Zelenina v tom hrá dôležitú úlohu. Odborníčka radí, ktoré druhy je vhodné do detskej stravy zaradiť, aby sme zabezpečili rovnováhu živín.

1. Avokádo

I keď nie je úplne jasné, či ide o ovocie alebo zeleninu, odborníčka ho zaradila na vrchol rebríčka pre jeho blahodarné účinky na organizmus. Avokádo bohaté na vitamíny C, E a B-6 je vynikajúcou zeleninou plnou prospešných tukov vrátane omega-3, ktoré sú nevyhnutné pre vývoj mozgu. Sú tiež vynikajúcim zdrojom kyseliny listovej, ktorá je potrebná na tvorbu červených a bielych krviniek v kostnej dreni a hrá dôležitú úlohu pri rozklade sacharidov na energiu. I keď nejde o plod dopestovaný v našich lokálnych podmienkach, pre mnohorakosť použitia je veľmi obľúbený a odborníci ho odporúčajú zaradiť už do stravy najmenších detí.

2. Sladké zemiaky (bataty)

Nielen, že sladké zemiaky majú pestrú farbu, ktorú deti milujú, ale sú priam elektrárňou nabitou živinami. Sú bohaté na vitamín C, B6 a meď, zodpovedajú svojmu názvu a majú prirodzene sladkú chuť. Vitamín C hrá v organizme veľmi dôležitú úlohu, pretože udržuje zdravú pokožku, hrá dôležitú úlohu v imunitnej funkcii a pomáha vstrebávať železo. Existujú tiež dôkazy, že pravidelné vysoké dávky (1 g denne) môžu u detí skrátiť trvanie prechladnutia o 13 %. B6 hrá dôležitú úlohu pri kognitívnom vývoji, imunitnej funkcii a tvorbe hemoglobínu. Meď tiež hrá úlohu pri vstrebávaní železa, hojení rán a imunitnom systéme.

3. Cherry paradajky

Cherry paradajky sú skvelé ako desiata pre batoľatá alebo ako súčasť hlavného jedla. Sú bohaté na antioxidant lykopén, o ktorom je známe, že okrem kardiovaskulárneho rizika znižuje aj riziko rakoviny pľúc, žalúdka a prostaty. Sú tiež dobrým zdrojom vlákniny a môžu pomôcť vášmu dieťaťu dosiahnuť dennú potrebu vlákniny.

4. Mrkva

Mrkva je prirodzene sladká, má vysoký obsah vlákniny a je skvelým zdrojom vitamínu A a betakaroténu. Vitamín A je životne dôležitý pre zrak, pretože tvorí súčasť proteínu, ktorý absorbuje svetlo v oku. Podporuje tiež rast buniek a je nevyhnutný pre funkciu srdca, pľúc a obličiek. Betakarotén je antioxidant, ktorý sa premieňa na vitamín A. Je všeobecne známe, že betakarotén hrá kľúčovú úlohu v boji proti škodlivým voľným radikálom v tele.

5. Hrach

Hrášok je často podceňovaný, ale čerstvý alebo mrazený je plný takých živín, že prospeje každému dieťaťu. Hrach, vynikajúci zdroj vitamínu C, K, kyseliny listovej a vlákniny, ponúka výživnú bombu a ponúka deťom množstvo zdravotných výhod. Pomáha udržiavať zdravie očí, mozgu a kostí. Keďže je práve sezóna hrášku, je ten správny čas dopriať ho deťom v surovom alebo spracovanom stave.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia