Pridajte do stravy detí tieto semienka, zmena vás prekvapí

Pridajte do stravy detí
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-05-30 15:30:00 |

Ak chcete, aby boli vaše deti bystré a dokázali rýchlo reagovať, môžete posilniť zdravie a silu ich mozgu tým, že do ich stravy zaradíte správne potraviny. Ktoré sú to?

K zlepšeniu stravovacích návykov dieťaťa je lepšie pristupovať pomalými krokmi, než ho nútiť jesť iba zdravé veci. Výborným nápadom je začleniť do jedálnička semienka, ktoré sú plné vitamínov, minerálov a antioxidantov. Majú vysoký obsah zdravých tukov, nízky obsah nezdravých tukov a sú dobrým zdrojom vlákniny a bielkovín. O semienkach sa hovorí ako o superpotravine plnej živín, ktorú mozog potrebuje na energiu, koncentráciu, náladu, spánok a na cvičenie pamäti. Semienka nielenže posilňujú zdravie mozgu dieťaťa, ale tiež pomáhajú pri posilňovaní jeho imunity. Vhodné je zaradiť ich do stravy detí od tretieho roku života.

Jadierka žltého melóna

Nielen červený, ale aj žltý melón patrí k obľúbenej letnej pochúťke. Vysoké množstvo vitamínu A v jeho jadierkach je výborné pre detský zrak. Vitamín C zase posilňuje imunitu. Jadierka zvyšujú tiež tok kyslíka do mozgu, vďaka čomu sa mozgové tkanivá v konečnom dôsledku upokoja a nie sú v strese. Môžete ich zahrnúť do stravy dieťaťa tak, že ich pridáte do mliečnych koktailov a smoothies.

Ľanové semienka

Ľanové semienka sú skvelým zdrojom vlákniny a omega-3 tukov. Pomáhajú pri zlepšovaní častí mozgu zapojených do kontroly nálady a poznania. Ľanové semienka sa najlepšie konzumujú mleté ​​a dajú sa ľahko pridať do pečiva, ovsených vločiek, prisypať ich do šalátov alebo do cesta pri príprave rôznych dezertov.

Tekvicové semienka

Tekvicové semienka obsahujú horčík, zinok, železo a meď, ktoré sú nevyhnutné pre optimalizáciu zdravia mozgu a nervového systému. Na zinok, ktorý je životne dôležitý pre zlepšenie pamäti a myslenia, sú bohatšie ako mnohé iné semienka. Ak ich začnete pridávať do stravy dieťaťa, určite si onedlho všimnete, že reaguje bystrejšie a pohotovejšie. Ideálne je naučiť deti jesť ich v surovom stave, no ak im tak nechutia, môžete ich zapiecť napríklad do domáceho pečiva

Chia semienka

Chia semienka sú bohatým zdrojom vlákniny, obsahujú niekoľko mikroživín a môžu byť súčasťou rôznych jedál. Chia semienka by sa mali konzumovať až po namočení vo vode, mlieku alebo inom jedle s polotekutou konzistenciou, ako je jogurt. Pridajte malú hrsť do hocijakého sladkého či slaného jedla alebo aj nápoja, aby ste tak zvýšili ich nutričnú hodnotu.  

Slnečnicové semienka

Slnečnicové semienka majú vysoký obsah vlákniny a sú dobrým zdrojom železa. Obsahujú tiež vitamín E, horčík, fosfor, zinok a folát. Tie sú nabité antioxidantmi, ktoré chránia mozgové bunky pred oxidačným stresom a poškodením. Pomáhajú aj pri zlepšovaní funkcie mozgu a pamäti. Môžu sa jesť priamo alebo ich pridajte do šalátu či zmiešajte s varenou zeleninou.

Výhoda semienok je tá, že sú veľmi variabilné, môžete ich používať ako súčasť sladkých aj slaných jedál, nasypať ich do misky ako samostatnú pochúťku, primiešať do rôznych ovocných aj zeleninových šalátov. Ich benefity sú naozaj na nezaplatenie a ak doteraz neboli súčasťou stravy vo vašej rodine, je najvyšší čas to zmeniť.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia