Tieto potraviny rozhýbu detské črevá! Koľko by ich mali denne zjesť?

Tieto potraviny rozhýbu detské
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-02-18 15:00:00 |

Vláknina je dôležitá živina, ktorej väčšina detí (a rodičov) nemá dostatok každý deň. Ako rodičia možno budete potrebovať pomoc s výberom dobrých zdrojov vlákniny.

Existujú rôzne odporúčania týkajúce sa vlákniny pre deti na základe energetických potrieb, veku alebo hmotnosti.

5 porcií ovocia a zeleniny  -  Jednoduchý spôsob, ako zabezpečiť, aby vaše deti dostávali dostatok vlákniny, je výber zdravých potravín. Vaše deti by mali jesť aspoň 5 porcií ovocia a zeleniny každý deň spolu s ďalšími potravinami, ktoré sú dobrým zdrojom vlákniny.

Pripočítajte 5 - Ak považujete za užitočné sledovať čísla, pridajte vždy 5 k veku svojich detí. Napríklad 5-ročné dieťa by potrebovalo asi 10 gramov vlákniny každý deň.

Poznámka: Celková denná odporúčaná dávka je do 25 gramov pre dospelých.

Prečo je vláknina dôležitá?

Vláknina nám pomáha zasýtiť a udržuje veci v tráviacom trakte v pohybe. Je to nestráviteľná zložka rastlinnej potravy, ktorá sa z vášho tráviaceho traktu nevstrebáva. Vláknina je balastná a nestráviteľná súčasť každého jedálničku, ako vášho, tak aj vašich detí. Hlavnou funkciou vlákniny je jej schopnosť zväčšovania objemu stolice. Niektoré druhy vlákniny súčasne stolicu aj zmäkčujú tým, že na seba viažu vodu. Vytvára sa tak gél, ktorý pôsobí ako špongia v črevách – väčší objem a mäkšia stolica. Črevá sa správne rozhýbu a trávenie sa ustáli.

Vlákninu rozdeľujeme na základe jej rozpustnosti a podľa prebiotických vlastností. Vlastnosti jednotlivých typov vlákniny sa však často prekrývajú. Preto je praktické si zapamätať niekoľko konkrétnych príkladov. Príkladom nerozpustnej vlákniny sú pšeničné otruby, ktoré sú súčasťou celozrnnej potravy. Otruby pôsobia tak, že „kefujú“ črevá, čím provokujú črevo ku zvýšenej sekrécii vody. Zmäkčujú stolicu aj napriek tomu, že sú nerozpustné a nenapučia sa. Otruby nemajú prebiotické vlastnosti. Medzi rozpustné vlákniny patria najmä psyllium a inulín, známe z lekárne ako doplnky stravy. Psyllium viaže obrovské množstvá vody, ktoré ale musí človek súčasne vypiť. Často sa vyžaduje vypiť ½ litra tekutín na jednu porciu psyllia. Ak je splnený pitný režim, psyllium potom vie dobre napučať a zmäkčiť stolicu. Psyllium však nemá prebiotické vlastnosti. Oproti tomu inulín je rozpustná vláknina, ktorá má dobré prebiotické vlastnosti. Vo vode sa síce rozpustí, ale nenapučí. Preto nedokáže zmäkčovať stolicu. Ďalšou možnosťou je čiastočne hydrolyzovaná guarová guma, skrátene PHGG.

PHGG – prečo si vybrať túto ?

Vláknina typu PHGG patrí medzi rozpustné vlákniny. Vo vode mierne napučí, a preto dokáže zmäkčovať stolicu. Užívateľsky je komfortnejšia na konzumáciu. Keď ju pridáme do jedla, nie je to poznať. Chuť aj konzistencia jedla zostane rovnaká. Keď ju pridáme do pitia, môžu to byť studené aj teplé nápoje, tak to tiež nie je poznať. Nápoj ostane tekutý a môžeme ho v pokoji popíjať akokoľvek dlho. Zároveň pôsobí ako prebiotikum vďaka svojej schopnosti fermentácie.

Ak si chcete vyskúšať účinky tejto vlákniny, zapojte sa do našej súťaže o OptiFibre®. Je to 100% rastlinná vláknina vo forme prášku, ktorá sa získava zo semien guarovej rastliny. Vláknina je úplne rozpustná, bez chuti a môžete ju vmiešať do teplých aj studených nápojov. Ľahko sa rozpúšťa aj v mäkkých jedlách ako jogurt či v zemiakovej kaši. OptiFibre je potravina na osobitné lekárske účely pre dospelých a deti od 3 rokov veku. Viac informácií na www.optifibre.sk

Ako nastaviť deťom jedálniček plný vlákniny?

·     Fazuľa – Šošovica a iné fazule predstavujú jednoduchý spôsob, ako začleniť vlákninu do ich stravy. Môžete ju zakomponovať do polievky alebo do dusených pokrmov.

·     Brokolica – určite je potrebné zaradiť túto zeleninu do stravy vášho dieťaťa. Ak však brokolicu nemajú príliš v láske, môžete ju nahradiť kalerábom.

·     Bobuľové ovocie – Čučoriedky majú vysoké množstvo antioxidantov, ale sú aj rovnako plné vlákniny. Pridajte ich do desiatových boxov alebo k  do raňajkovým cereáliám spolu s jahodami, černicami či malinami.

·     Jablká – Tak, ako sa hovorí : „Jedno jablko denne a nebudete potrebovať lekára“ tak v tomto prípade, jablká obsahujú veľké množstvá vitamínov, živín a aj vlákniny. Nezabudnite mu dať jedno na desiatu.

·     Orechy – Orechy sú skvelým zdrojom bielkovín a zdravých tukov – slnečnicové semienka a mandle obsahujú aj veľké množstvo vlákniny. Môžete z nich spraviť každodenný snack pri učení alebo pozeraní rozprávok.

·     Sladké zemiaky – Sladké zemiaky (batáty) su v dnešnej dobe čoraz viac IN a ako by tomu mohlo byť aj inak, keď sú nielen chutné, ale aj plné vlákniny a telu potrebných živín. Môžete z nich pripraviť zemiakovú kašu alebo ich upiecť.

 

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia