Zmena je život: Prečo sa jej teda bojíme?

Zmena je život: Prečo
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-09-04 00:30:00 |

Mnohí to poznáte. Po rokoch v práci, ktorá vás už nenapĺňala, ste sa rozhodli pre zmenu. Na novú prácu ste sa veľmi tešili, ale keď nastal deň „D“, tak sa vám zovrel žalúdok.

„Čoho sa konkrétne bojíte? Že o práci, ktorá vás čaká, veľa neviete? A nie je to super, že máte šancu naučiť sa niečo úplne nové?! Žiadna rutina, žiadny stereotyp, len radosť a vzrušenie z poznávania nového, z hľadania a z učenia sa...,“ hovorí psychiatrička MUDr. Lucia Vašková.

„Alebo sa bojíte, že nebudete úspešní? Iste, aj to sa môže stať, ale určite máte zvážené všetky pre a proti, všetky riziká, aké nová práca obnáša. Napriek tomu treba rátať aj s tým, že nevyjde podľa vašich predstáv. Potom si ale musíte veriť, že  si dokážete nájsť inú prácu, že si nájdete inú príležitosť, kde by ste uplatnili svoj potenciál a aj zarobili,“ dodáva.

Ľudia sa ale často aj boja opustiť istotu svojho zamestnania a vydať sa na neisté územie. Čo s tým?  „Spomeňte si, akú ste mali istotu, keď ste nastúpili do súčasného zamestnania, naozaj ste si boli istí, že v ňom spokojne prežijete desaťročia? A – kde máte istotu, že to také príjemné bude aj ďalšie roky? Nemôže vaša firma skrachovať? Nemôžu ju zrušiť? Nemôžu zredukovať počet zamestnancov? Keď si odpoviete na tieto otázky, bude vám jasné, že istota je veľmi relatívny pojem...,“ vysvetľuje psychiatrička.

Mnohí používajú ako argument proti zmenám svoj vek. „Trochu takých ľudí podozrievam, že ho používajú ako štít, aby sa nemuseli do ničoho nového pustiť,“ usmieva sa Vašková.

Stačí sa teda len rozhodnúť, s ktorou alternatívou budete spokojnejší a šťastnejší. Či chcete kvitnúť alebo len prežívať. V práci, ale aj vo vzťahoch.

Ak sa však rozhodnete pre zmenu zamestnania, nezabudnite sa pred pohovorom na nové pracovné miesto dobre pripraviť.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia