Túto dovolenku bude splácať roky: Radosť syna za to stojí, tvrdí

Túto dovolenku bude splácať
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-08-04 11:30:00 |

Angličanka Samantha Day (49) si urobila dlh v prepočte za vyše 7000 eur, aby si so synom užili vysnívanú dovolenku. Teraz ju čakajú ťažké časy, ale nezúfa.

Keď Samantha videla, ako si jej syn denne prezerá rôzne videá z letných prázdnin na TikToku, rozhodla sa, že je načase, aby aj oni na nejakú odcestovali, bez ohľadu na cenu. Slobodná mamička prišla počas pandémie o prácu v PR na voľnej nohe a vedela, že jediný spôsob, ako si dovoliť luxusnú dovolenku, je zadĺžiť sa. Neodradilo ju to a začiatkom roka rezervovala dovolenku na Maledivách.

„Hľadala som postpandemickú dovolenku pre mňa a môjho syna Harleyho, ktorý mal vtedy 11 rokov, keďže sme neboli dlho preč. Pandémia nás finančne veľmi zasiahla a ísť na Maledivy bol vždy môj sen. Harley si neustále pozeral online videá zo Siyam World, rezortu, ktorý má vo vode vily so šmýkačkami, takže som bol odhodlaná splniť mu sen. Bolo to príšerne drahé, takže som na to použila dve kreditné karty a pravdepodobne to budem splácať až do doby, kým syn nedospeje,“ priznáva.

Výdaje na dovolenku vo výške v prepočte 7000 eur, ktorú si užili na sto percent, neľutuje. Bola odhodlaná vytvoriť si so svojím synom celoživotné spomienky. „Dvakrát som mala rakovinu prsníka, takže mám mentalitu ‚chyť deň‘, keď neviete, čo vás čaká za rohom a povedala som si, že treba žiť tu a teraz,“ vysvetľuje. „Chcem si tieto spomienky uchovať, kým môžeme. Jednoducho som si povedala, že ak to neurobím teraz, neurobím to už nikdy.“

Ako hovorí, najskôr hľadala lacnejšie dovolenky v Španielsku, ktoré by ju vyšli v prepočte asi na niečo cez 2000 eur. „Ale pomyslela som si, že ak k tomu pridám ďalších 4000 libier (v prepočte cca. 4700 eur), môžeme ísť na vysnívané Maledivy. Potom budem tvrdo pracovať a splatím to.“ Najprv chcela dovolenku zaplatiť kreditkou, ktorú má k dispozícii, no jej limit bol nižší, tak si musela zaobstarať aj ďalšiu. „Pomyslela som si: ´Toto je veľa peňazí, nemala by som to robiť,´ ale už som bola rozhodnutá,“ opísala.

„Keď sme tam boli, ten čas bol úžasný. Nádherné spomienky viac než vynahradzujú starosti s nákladmi,“ tvrdí. Na mieste si dokonca priplatili ďalšie atrakcie, ako výlet na vodnom skútri či šnorchlovanie s korytnačkami.

Samantha sa však ničoho nebojí. Teraz má prácu v oblasti PR na trvalý pomer a slušne zarába, no aj tak zápasí s rastúcimi životnými nákladmi. „Vo všeobecnosti je život v súčasnosti skutočne drahý a ja som zistila, že je naozaj ťažký. Ceny všetkého sa dramaticky zvýšili a pre slobodnú matku je život boj,“ priznáva. „Je to deprimujúce a preto som si chcela rezervovať túto dovolenku. Tvrdo pracujem, nepijem, nechodím von. V tomto zmysle naozaj nemám drahý život. Ak nemôžem zažiť ani peknú dovolenku, aký má zmysel žiť? Pracovať stále len pre to, aby človek prežil, nie je v poriadku. Neľutujem ani cent z dlhu, pretože po dvoch rokoch bez cestovania to bola skvelá príležitosť urobiť si špeciálny čas. Uvedomujem si, že o pár rokov nebude chcieť so mnou Harley nikam chodiť a mne by to bolo ľúto. Pravdepodobne mi bude trvať pekných pár rokov, kým to splatím, ale nevadí,“ tvrdí.

Napriek dlhom plánuje Samantha koncom leta ešte jednu dovolenku. „Momentálne nemáme nič naplánované, ale dúfame, že posledný augustový týždeň odídeme. Nič neľutujem. Už len vidieť Harleyho šťastnú tvár stojí za to," dodala. Napriek svojmu rozhodnutiu neodporúča robiť takéto "bláznivé" veci ľuďom, ktorí nemajú istotu, že ich práca je viac-menej stabilná a dokážu svoje dlhy splácať. Ak by Samantha nezískala zaujímavú prácu v PR oblasti, ktorej sa roky venuje, netrúfla by si urobiť to, čo urobila. 

 

 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia