Toto je 5 vecí, ktoré rozhodujú o tom, ako dopadne dovolenka s deťmi

Toto je 5 vecí,
Ilustračné foto
Zdroj: thinktock.com
2022-07-05 15:30:00 |

Cestovanie a dovolenky sú nielen o oddychu, ale aj o dobrodružstve. Existuje však minimálne päť veci, na ktorých by ste si mali dať pri dovolenke s deťmi obzvlášť záležať.

Dovolenka vo dvojici či s partiou kamarátov je predsa len niečo celkom iné ako dovolenka s deťmi. Chce to určite pevnejšie nervy a program prispôsobený menším členom rodiny, no určite stojí za to prežiť s ratolesťami čas aj inde ako doma. Nenechajte si spoločné chvíle pokaziť nepríjemnosťami, ktorým sa dá vyhnúť.

1. Nedávajte deťom na dovolenke po prvý raz v živote vyskúšať potraviny, ktoré nepoznajú. Problémom môžu byť napríklad arašidy či iné alergény, ktoré vám môžu celý pobyt riadne pokaziť. Dieťa vyhádzané po celom tele či nebodaj dusiace sa po požití alergénu naozaj nepatrí k rozkošným dovolenkovým obrázkom. Rovnako nedôverčiví buďte aj voči miestnej vode a používajte radšej balenú.

2. Nikdy nenechajte dieťa vo vode bez dozoru. Nie je dôležité, či s drobcom od narodenia chodíte na kurzy plávania alebo nie, počas dovolenky je potrebné mať pri vode oči na stopkách. Utopenie patrí v letných mesiacoch k najčastejším príčinám úmrtí detí! Aj keď ste presvedčení, že vaša ratolesť vie plávať, neriskujte. Nebezpečné nie je len more, ale tiež rôzne vodné nádrže či hotelové bazény. Len preto, lebo ste na dovolenke, nemožno deťom dovoliť všetko.

 3. Nikdy nedovoľte robiť deťom akékoľvek športy vo vode či pri vode bez profesionálnej inštruktáže. Ak chcete prežiť dovolenku aktívne, rátajte aj s finančnou čiastkou, ktorú bude potrebné obetovať na inštruktorov. Okrem toho, že s inštruktážou si dieťa bude atrakcie viac užívať, naučí sa aj o bezpečnostných opatreniach, ktoré je nutné dodržiavať pri športoch a budúcoročná dovolenka bude o to jednoduchšia a príjemnejšia.

4. Majte deti počas celej dovolenky pod kontrolou. Samozrejme, závisí to najmä od veku ratolestí. V cudzine však vždy myslite na to, že aj keď doma 10-ročné dieťa pustíte s kamarátmi von, tu je to úplne iné. V dovolenkových centrách je množstvo neznámych ľudí, preto je na mieste mať o známostiach a pohybe aj väčšieho dieťaťa informácie. 

5. Ak sa chystáte na dovolenku s dieťaťom, ktoré je práve vo veku, kedy sa zbavuje plienok, nezačínajte s trénovaním na nočník krátko pred ňou. Môže sa stať, že aj keď sa doma „chytí,“ zmenený režim na cudzom mieste tréning prekazí alebo vašu predchádzajúcu snahu zmarí na dlhý čas. Ak sa zvykne dieťatko pocikávať v iba v noci, pribaľte si aj ochrannú plachtu alebo podložku, aby ste nemuseli počas letného oddychu riešiť precikané matrace v hoteli či apartmáne.

Prečítajte si tiež:

Kočíkovanie v lete: Je prikrývka naozaj taká nebezpečná?

O tejto šnorchľujúcej rodinke sa vám bude aj snívať

 


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia