Sekundárne utopenie nie je blud: Anglický hudobník opísal desivú skúsenosť

Sekundárne utopenie nie je
Ilustračné foto
Zdroj: Instagram
2022-07-19 23:30:00 |

Dovolenka speváka a skladateľa Charlieho Simpsona, ktorý sa preslávil s anglickou kapelou Busted, nedopadla podľa očakávaní.

Charlie má dôležité varovanie pre všetkých rodičov. Na sociálnej sieti zdieľal fotku svojho štvorročného syna Jaga v nemocnici a napísal, že utrpel „sekundárne utopenie“.

Sekundárne alebo suché utopenie nastáva, keď dieťa pri plávaní vdýchne vodu, čo spôsobí kŕč a stiahnutie hlasiviek. I keď sa vyskytuje zriedkavo, môže skončiť smrťou a príznaky sa objavia v priebehu jednej až 24 hodín po pobyte vo vode.

Charlie (37) sa podelil o svoju skúsenosť, aby varoval ostatných rodičov. „Ahojte všetci. Chcel som sa podeliť o hrozný zážitok, ktorý sme nedávno zažili s mojím najmladším synom Jagom, v nádeji, že ak to pomôže čo len jednej osobe, bude to stáť za to,“ napísal na svojom Instagrame.

„Boli sme na dovolenke a užívali sme si ráno v bazéne. Jago je na svoj vek dobrý plavec a plával pod vodou, no zrazu začal prskať a kašlať. Ani na chvíľu sme ho nenechali bez dozoru, bol to moment, zdanlivo nič nezvyčajné pre deti. Vybrali sme ho z vody, zdal sa byť v poriadku a šťastný a po zvyšok dňa bol úplne normálny. Pri večeri bol veľmi letargický a zaspal v náručí mojej manželky. Po večeri sa náhle zobudil a začal veľľmi zvracať,“ priblížil.

„Okamžite sme zavolali lekára, ktorý to najskôr diagnostikoval ako otravu jedlom a odporučil, aby sme Jaga uložili do postele v našej hotelovej izbe a dávali naňho pozor. Pred jeho odchodom som si zrazu spomenul, že Jago v to ráno v bazéne kašlal a uvedomil som si, že som čítal o stave zvanom sekundárne utopenie, tak som to oznámil lekárovi. Jeho správanie sa hneď  zmenilo a povedal nám, aby sme išli hneď do nemocnice.“

Cesta tam trvala hodinu, počas ktorej sa Jagov stav zhoršil. Dvojnásobný otec pokračoval: „Zdalo sa, že sa preberal a strácal vedomie. V nemocnici mu urobili CT a röntgen a na naše absolútne zdesenie nám povedali, že má v pľúcach vodu a od zápalu pľúc ho delí pár minút. Jagovi diagnostikovali sekundárne utopenie. V nemocnici strávil ďalšie tri dni a ja som vďačný za úžasnú starostlivosť, ktorú dostal. Bola to tá najhoršia vec, akú sme kedy zažili. Najstrašnejšie na tom všetkom je, že keby sme ho nepreviezli do nemocnice, výsledok by mohol byť úplne iný,“ uvedomuje si.

„Po vykonaní mnohých výskumov je sekundárne utopenie zdanlivo dosť zriedkavé, ale aj tak sa o ňom nehovorí. Na utopenie je potrebného menej ako pol pohára vdýchnutej vody. Symptómy môžu začať až 72 hodín po udalosti, čo môže spôsobiť, že je ťažké diagnostikovať. Patria sem vracanie, horúčka, namáhavé dýchanie a letargia. Naozaj dúfam, že to nikto nikdy nebude musieť zažiť, ale dúfam, že môžem zvýšiť povedomie o tomto desivom stave v prípade, že sa tak stane," dodal.

Charlie má s manželkou Annou okrem Jaga ešte sedemročného syna Arla. 

Instagram
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia