Na tento omyl zabudnite: Pri topení sa dieťa nemusí špliechať!

Na tento omyl zabudnite:
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-07-15 14:30:00 |

Ak by sme sa riadili tým, čo vidíme vo filmoch, tak pri topení by každý špliechal okolo seba a kričal. V skutočnosti môže byť utopenie úplne tiché a nenápadné. Stačí na to pár sekúnd.

Dbať na bezpečnosť detí vo vode v letných mesiacoch, keď trávime veľa času v bazénoch, jazerách či v mori, je mimoriadne dôležité. Mnohí rodičia majú mylné predstavy o tom, ako vyzerá utopenie. Nečakajte striekajúcu vodu a volanie na pomoc. Ak chcete dieťa naozaj dobre chrániť, je dôležité vedieť, ako také topenie v skutočnosti vyzerá a aké má fázy.  Topiacu sa osobu by ste mali rozpoznať od 20 do 60 sekúnd, potom môže byť už neskoro!

Keď sa človek, či už dieťa alebo dospelý, začína topiť, jeho ústa sa ponárajú a vynárajú nad hladinu. Nemá čas na nadychovanie a vydychovanie, nieto ešte na to, aby volal o pomoc. Jeho energia sa sústreďuje na lapanie po dychu. Zabudnite na predstavy metajúceho sa klbka vo vode. Realita je zradnejšia – človek zmizne pod hladinou potichučky a nenápadne.


Dieťa sa môže utopiť aj úplne ticho za 25 sekúnd


Topenie sa má štyri fázy:

  • Prekvapenie
  • Lapanie po dychu
  • Snaha dostať sa nad vodu
  • Ponorenie

Veľmi nebezpečné je aj tzv. suché alebo sekundárne utopenie, ku ktorému môže dôjsť až do 48 hodín po tom, ako sme boli vo vode. Hovoríme o ňom vtedy, ak pri kúpaní prehltneme vodu a tá zostane v dýchacích cestách. Všímajte si hlavné príznaky, ktoré môžu napovedať, že niečo nie je v poriadku – kašeľ, problémy s dýchaním, extrémna únava či inak neobvyklé správanie. Pri včasnej odbornej pomoci je možné vodu z pľúc vypumpovať.

Prevencia

NIKDY nenechávajte dieťa vo vode bez dozoru. Obzvlášť ohrozené sú ratolesti od 1 do 4 rokov, ktoré ešte nevedia samostatne plávať. Dozor však potrebujú aj staršie deti - nebezpečný môže byť napríklad kŕč v nohe či zľaknutie sa niečoho. Vhodné je snažiť sa zabezpečiť, aby ani staršie ratolesti neplávali ďalej od nás bez kamaráta či inej osoby v blízkosti.

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia