Dieťa sa môže utopiť aj za 25 sekúnd

Dieťa sa môže utopiť
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2019-07-04 00:45:49 |

Ročne sa u nás utopí v priemere 120 ľudí, sú medzi nimi aj deti. Každý, kto sa s nimi vyberie k vode, by preto mal dodržiavať určité pravidlá, aby neprišlo k najhoršiemu.

Ročne sa u nás utopí v priemere 120 ľudí, sú medzi nimi aj deti. Každý, kto sa s nimi vyberie k vode, by preto mal dodržiavať určité pravidlá, aby neprišlo k najhoršiemu. Hneď na začiatku treba povedať, že niekedy môžete robiť maximum pre to, aby ste tragédii zabránili a nešťastná náhoda či zhoda náhod zariadi, že všetko dopadne úplne inak. To však neznamená, že pravidlá sú zbytočné.

Nenechajte sa pomýliť. Utopiť sa dieťa môže hocikde. V celosvetovom meradle najčastejšie zomierajú na utopenie deti do piatich rokov a to najmä v bazénoch. Často však nájdu smrť aj v potokoch, riekach, jazerách či obyčajných väčších mlákach nachádzajúcich sa v okolí domu. Samozrejme, nebezpečenstvo utopenia hrozí aj na kúpaliskách, priehradách a v mori. Staršie deti sa utopia častejšie v jazerách a tzv. bagroviskách, kam sa vyberú bez vedomia rodičov. I keď jedným z logických krokov je naučiť dieťa plávať, neznamená to, že mu utopenie nehrozí! Ktoré pravidlá sú teda najdôležitejšie?


1. Nikdy neodtŕhajte oči z dieťaťa keď je vo vode alebo v jej okolí!

Je smutné, že malé deti sa môžu utopiť úplne ticho za 25 sekúnd - a to aj v úplne plytkom detskom bazéne. Deti, ktoré ešte nie sú skúsenými plavcami, musia byť preto pod neustálym dohľadom. Znamená to, že by ste ich mali mať na dosah po celú dobu ich pobytu vo vode. Nečakajte, že keď sa začne topiť, budete počuť krik a špliechanie vody okolo neho – to je niečo, čo ukazujú vo filmoch. V reálnom živote sa väčšina detí i dospelých utopí ticho a rýchlo.

Až sa dieťa naučí plávať aj na dlhé vzdialenosti na chrbte, nebude nevyhnutné mať ho na očiach nestále. Nezabúdajte však na to, že pod vodou môže uviaznuť aj väčšie dieťa – unaví sa alebo spanikári. 
 

2. Ignorujte telefón!



Urobte dohodu sami so sebou: Pri bazéne, na pláži alebo pri jazere stíšte telefón a odložte ho do tašky tak, aby ste neboli v pokušení zabávať sa s ním. „Keď počujete pípnuť sms a zahľadíte sa na displej po dobu 5 sekúnd, je to dosť dlho na to, aby sa dieťa ponorilo,“ varuje pediatrička Anne Beasley. Neznamená to, aby ste nechali telefón doma, ale ideálne je pre prípad núdze mať ho plne nabitý so sebou, no nepoužívať ho vtedy, keď je dieťa vo vode.

3. Nespoliehajte na rukávniky, nafukovačky či kolesá!

Rôzne nafukovacie pomôcky do vody nikdy neslúžia ako pomôcky na záchranu života! Ide skôr o hračky. Ak je vaše dieťa neplavcom, je v poriadku, ak mu dáte rukávniky alebo dovolíte plávacie koleso, ale iba v prípade, že ste vedľa neho vo vode. Opatrní buďte pri používaní plutiev, lebo môžu zachytávať nohy dieťaťa, čo mu bráni ľahko sa dostať z vody. Jedinou bezpečnou pomôckou je odborníkom schválená záchranná vesta.

Rada pre tých, ktorí majú bazén na dvoreVytiahnite z vody všetky hračky, ktoré by mohli zlákať batoľa. Do bazéna ich vkladajte iba vtedy, keď sa idete s dieťatkom kúpať.

Inšpiráciou na ochranu batoľaťa pred pádom do bazéna môžu byť aj tieto schody zablokované krytom. Video, ktoré zverejnil na Facebooku Keith Wyman, otec dvojročného synčeka Codyho, sa stalo priam vírusovým.


Čo by každý rodič mal vedieť o sekundárnom utopení


4. Prihláste dieťa na plávanie!



Nie, teraz nehovoríme o plávaní bábätiek, ktoré sa s vodou zoznamujú. Hovoríme o klasickom plávaní. Vhodný vek, kedy by ste dieťa na lekcie plávania mali prihlásiť, sú štyri roky. Ani napriek tomu by ste však nemali nadobudnúť falošný pocit bezpečia – bez ohľadu na schopnosti dieťaťa všetky batoľatá a predškoláci potrebujú mať vo vode po boku dozor dospelého!

5. Staršie deti by mali mať po boku kamaráta!



Ako ďalšiu vrstvu ochrany odborníci odporúčajú, aby väčšie deti nasledovali tzv. buddy systém známy napríklad z potápania – znamená to byť vo vode v páre s niekým, s kamarátom či so súrodencom. Deťom treba vysvetliť, že vždy musia mať jeden druhého na očiach. Nezabúdajte, že to nenahrádza dozor dospelej osoby, ide skôr o bezpečnostný doplnok.

6. Pri oslavách či párty pri bazénoch si zabezpečte dozor



Na párty alebo stretnutiach pri bazénoch je takmer isté, že rodičia budú nepozorní a nesústredia sa na 100-percent na to, čo sa deje okolo nich. Mali by ste trvať na tom, aby na deti dohliadali popri rodičoch aj profesionáli, teda buď plavčíci alebo aspoň výborní plavci, ktorí budú mať na starosti len deti. Ak takáto možnosť nie je, dohodnite sa s ďalšími rodičmi a každý by mal držať napríklad 15-minútovú „hliadku pri bazéne“.  Keď je detí viac, treba na dozor viac dospelých. Kým sú vaše deti vo vode, nepite alkohol, aby ste v prípade potreby vedeli rýchle zareagovať. Toto pravidlo nepodceňujte, rôzne oslavy pri bazénoch končia neraz tragédiami.

7. Naučte dieťa pravidlá!

Pre ľahké zapamätanie naučte deti, aby pri vode dodržiavali týchto 5 pravidiel:

  • nenaháňať sa okolo bazéna či jazera
  • neťahať sa s deťmi pod vodou
  • nepotápať sa bez dozoru
  • do nikoho nesácať
  • neplávať preč od dospelých

Zapamätajte si: Deti nie sú jediné, kto by nemal plávať sám. Nie je to nejako zvlášť bezpečné ani pre dospelých! 

8. Naučte sa základy prvej pomoci



Ak príde k najhoršiemu a vy budete musieť zachraňovať plavca v núdzi pred príchodom sanitky, správne podanie prvej pomoci mu môže zachrániť život! Ak sa dostanete do takejto situácie a nebudete vedieť čo robiť, aspoň postihnutému plavcovi stláčajte hrudník (100 za minútu) a dajte mu umelé dýchanie z úst do úst. Čo sa týka utopenia, vždy je lepšie urobiť aspoň niečo ako nič.

Prečítajte si tiež:

Sme nepoučiteľní? Dieťa potrebuje dozor, nenechávajte ho nikdy samo

10 skvelých rád, ako nepokaziť deťom dovolenku

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia