Toto by mal vedieť každý rodič o SEKUNDÁRNOM utopení

Toto by mal vedieť
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-07-02 15:30:00 |

Cez leto snáď každý z nás zamieri k vode, či už k jazeru, na kúpalisko, k moru alebo si napustíme bazén. Najdôležitejšia zásada znie – NIKDY nespustite deti z očí.

Letné prázdniny, počas ktorých by sa neutopilo dieťa, asi v štatistikách nenájdeme. Tento rok sú len na začiatku, no tragická štatistika sa začala napĺňať už pred nimi. Utopenie v letných mesiacoch  patrí u detí do päť rokov k najčastejším príčinám úmrtia. Pre to, aby sa nezvyšovali, môžeme my ako rodičia urobiť veľa.

Najdôležitejšie je mať ratolesti blázniace sa vo vode neustále pod kontrolou. Veľmi ľahko spanikária a nešťastie je na svete. Pozornosť zbystrite aj vtedy, ak je dieťa pod vodou dlhšie alebo sa začne topiť, no včas ho vytiahnete a všetko sa zdá  byť na prvý pohľad v poriadku. V skutočnosti to tak byť nemusí. Nechceme šíriť paniku, no vždy je lepšie byť pripravení ako o pár hodín zaskočení...

Hovoríme o tzv. suchom a sekundárnom utopení. Nejde o medicínske názvy, obidve možnosti sú považované za atypické, lebo k utopeniu prichádza aj niekoľko hodín, ako sa dieťa dostane z vody von.

Pri suchom utopení človek vodu prehltne, ale nedostane sa do pľúc. Zostane však v dýchacích cestách a môže spôsobiť kŕče, ktoré vedú k ťažkostiam s dýchaním a dokonca uduseniu. K sekundárnemu utopeniu dochádza vtedy, keď sa voda do pľúc dostane, čoho následkom má človek ťažkosti s dýchaním a život je potenciálne v ohrození, lebo môže nastať pľúcny edém.

K suchému utopeniu môže prísť počas niekoľkých minút, čo dieťa bojovalo vo vode, ale keď ide o sekundárne utopenie, dieťa nemusí spočiatku vykazovať žiadne známky utopenia – niekedy to môže byť aj niekoľko hodín. Edém alebo opuch pľúc sa totiž môže prejaviť aj neskôr. To, keď je dieťa pod vodou niekoľko sekúnd, sa vám vôbec nemusí javiť ako dramatické, no je obzvlášť dôležité venovať pozornosť tomu, ako neskôr reaguje.

Všímajte si jeho  aktivitu, dýchanie a kašeľ. Ak bolo predtým aktívne a zrazu je výrazne unavenejšie, ospalé a zdá sa vám, že má problémy s dýchaním či kašle, je to znamenie, že by ste mali vyhľadať lekára. Symptómy nemusia byť výrazné a jednoznačné, ale všímavý rodič určite zbadá, že ratolesť sa nespráva ako zvyčajne.  Čas je v takomto prípade veľmi dôležitý, lebo lekári dokážu kontrolovať a priebežne sledovať zásadné znamenia, urobia röntgen hrudníka a prípadne dokážu akútne zasiahnuť podávaním kyslíka.

Suché a sekundárne utopenie sú pomerne nezvyčajné

Spomínané druhy utopenia tvoria asi jedno percento zo všetkých incidentov spojených s pobytom vo vode. Tak ako sú desivé, sú aj veľmi zriedkavé. Je dôležité vedieť, že existujú, no neznamená to, že by ste mali podliehať panike alebo hystérii.

Rodičia môžu hrať obrovskú úlohu v prevencii všetkých typov utopení. V prvom rade je potrebné cielene sledovať deti, či už sa kúpu v bazéne alebo na otvorenej vode. Majte na pamäti, že k utopeniu môže prísť veľmi rýchlo, a nie ako to často vidíme vo filmoch, kde je najprv veľa špliechania a kriku. Realita je taká, že sa to stáva veľmi rýchlo a veľmi potichu. Ak máte doma bazén, investícia do jeho zabezpečenia patrí k tým najlepším, aké môžete urobiť. Obzvlášť zraniteľné sú deti do piatich rokov veku, lebo aj keď vedia plávať, môžu rýchlo spanikáriť, keď prehltnú vodu.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia