Zbavte sa múch raz a navždy: Využite silu týchto dvoch rastlín

Zbavte sa múch raz
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-06-28 09:30:00 |

Čo je v lete najotravnejšie? Asi každému napadnú komáre, dotieravé muchy a iný hmyz. Upratovacia profesionálka Polly Shearer radí, ako si s muchami poradíte!

Pomocná ruka prichádza z prírody, s vôňou dvoch známych byliniek, ktoré vás dokážu zbaviť dotieravých múch.

Prvou je bazalka, ktorá odpudzuje muchy priam bravúrne, lebo nenávidia jej arómu. Ak na parapetu položíte črepník s bazalkou, muchám sa do vášho príbytku s najväčšou pravdepodobnosťou veľmi chcieť nebude, píše Dublin Live reports.

Vraj ich odháňa aj mäta, ktorú v tomto ročnom období používa väčšina z nás do nápojov a dostať ju kúpiť naozaj nie je problém.

Ďalšie tipy, ktoré vám pomôžu udržať muchy mimo domova:

1. Prírodný sprej proti muchám

Muchy neznášajú vôňu esenciálnych olejov, ako je citronela, levanduľa a mäta. Môžete si vyrobiť vlastný prírodný sprej na odpudzovanie múch jednoduchým pridaním niekoľkých kvapiek týchto olejov do vody v rozprašovači. Levanduľa je perfektnou voľbou, pretože zanecháva v miestnosti sviežu vôňu. Jednoducho len hocikedy roztokom postriekajte kuchyňu alebo ďalšie miestnosti, aby muchy ani nemali chuť tam vletieť.

2. Bublinkové nápoje držte v chladničke a rozliate hneď utrite

Ovocné mušky priťahuje oxid uhličitý v šumivých nápojoch, takže ak ich necháte na stole alebo na linke, o chvíľu ich tam máte. Dávajte si veľký pozor aj na to, aby ste nikde nenechali rozliatu malinovku alebo iný sladký nápoj. Skladujte ich v chladničke, aby vôňa mušky nelákala.

3. Nenechávajte špinavý riad v dreze

Možno zvyknete nechávať riad v dreze a až potom ho umyjete alebo vložíte do umývačky. V lete to však nie je dobrý nápad. Zvyšky jedla prilákajú muchy, ktoré vám riad znečistia baktériami a môžu naň aj naklásť vajíčka.

4. Na odstrašenie ovocných mušiek použite jablčný ocot

Ovocné mušky k letu patria, no neznamená to, že ich potrebujete mať u seba v kuchyni. Dôvodom je najmä ovocie, ktoré necháte vyložené. Ak sa k vám už nasťahovali, naplňte pohár do polovice jablčným octom a prikryte ho potravinovou fóliou, do ktorej urobíte malé otvory napríklad ihlicou alebo špáradlom.  To by malo prilákať ovocné mušky, ktoré sa už z pohára nebudú vedieť dostať von. Potom ich len vyneste von a máte po probléme.

5. Kuchynský kôš vynášajte častejšie a používajte sódu bikarbónu

Čokoľvek vložíte do koša, zhnije, tento proces sa však v letných mesiacoch zrýchľuje. To priťahuje muchy a iný hmyz, preto je dôležité v lete čistiť a vyprázdňovať kôš častejšie. Jeden skvelý trik je nasypať sódu bikarbónou na dno koša pred vložením nového vrecka. Sóda bikarbóna by mala absorbovať všetky pachy a tekutiny, ktoré vytečú z vrecka.

6. Zvyšky jedál uchovávajte v uzavretých nádobách

Muchy s obľubou kladú vajíčka na miesta s vyššími teplotami, a preto by ste nemali nechať jedlo odkryté, ani keď čakáte, než vychladne. Vždy ho dajte do uzavretej nádoby alebo do vrecka, aby sa k nemu muchy nedostali.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia