Toto urobte, keď vám na jedlo sadne hmyz

Toto urobte, keď vám
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2021-07-11 00:30:00 |

Učíte dieťa, že zo zeme sa nemá nič jesť? Rovnako rázne by ste mali dbať aj na to, aby nedávalo do úst jedlo, na ktorom pristál hmyz.

Jarné a letné mesiace znamenajú nielen príchod slnečných teplých dní, ale aj množstva hmyzu, ktorý sa neraz pokúša pristáť na našom jedle. A ukázalo sa, že existujú veľmi dobré dôvody, prečo väčšina z nás dotieravé muchy odháňa ešte predtým, ako sa im pristávací manéver podarí. Obzvlášť obozretní by sme mali byť pri deťoch a prízvukovať im, aby nedovolili rôznym muchám, osám či chrobáčikom prechádzať sa im po jedle.

Dôvod? Hoci si mnohí ľudia myslia, že hmyz pochodujúci po jedle je otravný, no neškodný, nie je to celkom pravda. Muchy podľa experta na kontrolu škodcov Rona Harrisona prenášajú v priemere 200 foriem škodlivých baktérií vďaka tomu, že pristanú hocikde – či už na fekáliách, zdochlinách či hnilých a plesnivých potravinách. Zárodky sa zachytia na drobných chĺpkoch hmyzu. Vďaka tomu môže byť aj niekoľkosekundové pristátie muchy na našom jedle vážnou hrozbou pre zdravie.

Okrem toho, že hmyz prenáša baktérie, takmer vždy na jedlo zvracia. Nemôže totiž žuť, preto predtým, než sa pustí do jedla, najskôr vylúči von svoje tráviace enzýmy.

„Stačí, že sa mucha len na pár sekúnd dotkne vášho jedla drobnými chĺpkami na nohách alebo na tele, aby vám do neho preniesla baktérie odvšadiaľ, kde v ten deň pristála,“ opisuje Harrison. Upozornil, že hmyz môže takto nebadane prenášať aj rôzne nákazlivé ochorenia. Zdravie detí, ale aj seba najlepšie ochránite tak, keď časť jedla, na ktorú sa podarilo muche pristáť, odrežete a vyhodíte. Tak sa vyhnete konzumácii hmyzích zárodkov.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia