Chystáte sa s deťmi k vode? Toto sú na to najlepšie časti dňa

Chystáte sa s deťmi
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-06-20 14:00:00 |

Horúce dni, ktoré k nám dorazili, lákajú k vode. Ak máte deti, urobte všetko pre to, aby ste minimalizovali všetky riziká. Dôležité je aj to, kedy sa tam s nimi vyberiete.

Pobyt s deťmi pri vode dá obvykle zabrať a neraz sa týchto príjemných chvíľ radšej vzdáme, aby sme si ušetrili nervy. Ak si však dáte záležať na príprave, stane sa z výletu k vode či dovolenky na pláži perfektný čas, na ktorý budete všetci radi spomínať.

1. Choďte radšej skoro ráno alebo až podvečer

Buď si privstaňte, nájdite si to najlepšie miesto pri vode a pobyt ukončite neskorým obedom v plážovom bufete alebo sa vyberte až podvečer. To vám bude úplne stačiť. Vtedy však nezabudnite na repelent, lebo náladu vám môže pokaziť dotieravý hmyz. Ak sa k vode vyberiete ráno alebo podvečer, vyhnete sa tráveniu času pri vode uprostred dňa, keď je UV žiarenie najsilnejšie a všade je veľa ľudí. 

2. Majster umenia opaľovací krém

Pri ochrane detí používajte opaľovacie krémy, vyhýbajte sa olejom a sprejom. Potomkom natrite už doma celé telo, aby ste tým nemuseli strácať čas po príchode na pláž. Krém sa dobre vsiakne a keď sa deti ponoria do vody, hneď si ho nezmyjú. Samozrejme, krémovanie treba po 2 hodinách alebo po kúpaní zopakovať, no aj tak to budete mať pohodlnejšie.

3. Vytvorte si vlastnú oázu

Keď ste chodili k vode bez detí, slnečník vám možno nechýbal. Keď sa však vyberiete s nimi, je priam povinnou výbavou. Vytvorte tieň, do ktorého sa budú môcť schovať. Vhodný je aj malý stan či polostan, v tieni ktorého si môžu podriemať, zahrať sa alebo sa občerstviť.

4. Zabezpečte si tenké uteráky

Mať plnú tašku hrubých froté uterákov môže byť riadna otrava. V dnešnej dobe už kúpite veľmi pohodlné osušky z tenkého materiálu, ktoré výborne sajú a sú dostatočne veľké, aby ste do nich mohli dieťa zabaliť. Budú sa v nich cítiť pohodlne.

5. Majte pri sebe šikovný nástroj

Šikovný nástroj napríklad v podobe švajčiarskeho nožíka sa zíde. Vždy by ste mali mať po ruke niečo, čím môžete vyrobiť dieru na osadenie slnečníka alebo otvoriť fľašu.

6. Nezabudnite na plienky do vody

Ak vaše dieťa ešte ciká do plienok, nezabudnite si pribaliť plienky vhodné do vody, ušetríte si kopu nervov a nepríjemností. Nechať nahé dieťa cikať pri brehu do vody je veľmi negustiózne.

7. Pribaľte si termotašku

Termotaška alebo prenosná chladnička je ďalšou povinnou výbavou letného výletu k vode. Môžete v nej držať napríklad mlieko pre drobca, rôzne nápoje, ovocie, keksíky alebo čokoľvek, čo pri vode budete potrebovať.

8. Nezabudnite na fľašu s čistou vodou

Pribaliť si jednu fľašu s čistou vodou na opláchnutie ovocia či rúk pred jedlom je veľmi šikovným nápadom, ktorý sa vám určite osvedčí. Samozrejme, ak viete, že je v okolí vody nejaké fontánka s čistou vodou, vtedy si vlastnú fľašu s čistou vodou nosiť netreba. 

9. Baľte občerstvenie do malých vreciek

Zabaliť občerstvenie do malých vreciek vám pomôže vyhnúť sa tomu, že všetko bude od piesku alebo rôznych nečistôt. Ideálne je zaobstarať si opakovane použiteľné vrecká, aby ste zbytočne neprodukovali veľa plastového odpadu.

10. Zoberte si dvakrát toľko jedla, než koľko si myslíte, že budete potrebovať

Túto skúsenosť majú mnohí rodičia. Deti pri vode obvykle prepadne hlad a ak ich nechcete celý deň kŕmiť hotdogmi, mastnými langošmi či rôznymi pochúťkami ponúkanými plážovými predajcami pri mori, pripravte si dostatok proviantu.

11. Voda, voda, voda

Nezabúdajte, že deti smäd necítia a tak je na vás pripomínať im, aby sa napili. Ideálna je čistá voda alebo voda s citrónom či pomarančom. Sladké malinovky nie sú súčasťou hydratačnému režimu, tak by mali tvoriť naozaj iba minimálnu časť proviantu.

12. Ako stimuly používajte úplatky

Uplácanie detí nie je ideálnym spôsobom, ako riešiť bežné situácie. V tomto prípade si však dovoľte výnimku a ak chcete, aby vaše deti niečo robili alebo nerobili, napríklad aby mali na hlave klobúk alebo sa dali natrieť krémom, zmrzlina či voňavá varená kukurica môžu byť výborným úplatkom.

13. Nepreháňajte to s plážovými hračkami

Obrovský arzenál hračiek na pláži je úplne zbytočný. Stačí lopatka, vedierko a možno nejaké sitko či sieťka na paličke.

14. Zoberte si detský bazénik

Pre dojčatá a batoľatá je malý nafukovací bazén umiestnený v tieni slnečníka blízko vás skvelým riešením.

15. Pred odchodom na pláž si skontrolujte obsah tašky

Veľmi dobrým riešením je mať napísaný zoznam toho, čo by ste si nemali zabudnúť so sebou zobrať. V každom prípade musí byť v taške:

  • krém na opaľovanie
  • čistá voda na oplachovanie
  • plavky alebo niečo na prezlečenie
  • osušky
  • šiltovky či klobúčiky
  • slnečné okuliare
  • drobné na zmrzlinu či nejaký nápoj
  • detské antibakteriálne obrúsky
  • papierové vreckovky
  • mini lekárnička s obväzom, dezinfekciou, krémom na štípance

Do termotašky zabaľte ovocie, pitie, drobné občerstvenie. Ak je dosť veľká a zmestí sa do nej aj krém na opaľovanie a mini lekárnička, o to lepšie. No a samozrejme nezabudnite na podložku a slnečník. 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia