Čo v lete pijú zdravé deti? Tento nápoj im vyrobte!

Čo v lete pijú
Ilustračné foto
2021-07-24 09:30:00 |

Pitný režim detí je dôležitý vždy a v lete zvlášť. Jedným z rodičovských umení je presvedčiť ich, aby sa vôbec napili. A ďalším presvedčiť ich, aby pili to, čo je pre ne naozaj vhodné.

Zrejme nikoho neprekvapí, že pre deti je najlepšia voda. Čistá, bez bubliniek, nechladená. Druhou zdravou možnosťou sú čaje a treťou riedené stopercentné prírodné šťavy. „Presné množstvo tekutín, ktoré by malo dieťa denne vypiť, sa určuje ťažko. Závisí to od jeho veku, ročného obdobia, fyzických aktivít, ale aj od jeho hmotnosti, zdravotného stavu a skladby stravy,“ hovorí pediatrička Jela Solárová. Podľa nej nie je rozumné nútiť dieťa piť nasilu, ale určite je zmysluplné drobcovi tekutiny núkať. Čím je staršie, tým ich denne potrebuje viac.

Prečo je dôležitý pitný režim

Tekutiny ovplyvňujú v tele veľa rôznych procesov. Od termoregulácie cez vylučovanie škodlivín, kondíciu a vitalitu až po psychickú pohodu. Určite poznáte, že keď sa zabudnete „zavlažiť“, cítite sa bez energie, bolesť hlavy nie je ničím výnimočným... Podobne nedostatok tekutín ovplyvňuje aj deti.

„Vodu im treba núkať odmala, určite od času, keď dieťatko prestane piť materské mlieko a postupne prechádza na tuhú stravu,“ pokračuje detská lekárka. Podľa jej skúseností aj skúseností tisícok mám, ak deťom dávame piť vodu odmala, naučia sa na ňu a nebudú mať problém s tým, že chutí „nijako“.

Samozrejme, deti svet veľmi zvedavo pozorujú a všetko napodobňujú. Ak si rodičia dopriavajú aj iné tekutiny, chcú ochutnať tiež. „Mama, čo to máš?“ pýta sa dievčatko maminy, ktorá si dáva kolový nápoj. „Ocko, a čo to piješ ty?“ je zvedavý syn, keď vidí otca s pohárom piva.

Deťom treba pravdivo vysvetliť, čo to má rodič v pohári, prečo to dieťatko nemôže – priveľa cukru, ktorý by jeho organizmu uškodil, prípadne alkohol, ktorý je v malom množstve dovolený iba dospelým. Určite však platí, že keď chceme, aby deti pili to, čo im prospieva, mali by to vidieť piť aj rodičov.

Nie je sladké ako sladké

Sladené nápoje nemusia byť pre deti úplne tabu, najmä v lete počas náročných fyzických aktivít ich dokonca potrebujú. Ale nie je jedno, koľko a hlavne aké im ponúkneme. Všetky kolové nápoje obsahujú kofeín a navyše enormné množstvá cukru. Veľa cukru je aj v džúsoch, ktoré sa „tvária“ zdravo, veď sú z ovocia, ale určite neuhasia smäd. Tieto nápoje by preto mali byť pre deti tabu. „Oveľa lepšie je na spestrenie detského pitného režimu čerstvý džús z ovocia alebo zeleniny, ale zmiešaný s vodou v pomere 1:1,“ odporúča Solárová. Príjemnou alternatívou sú podľa nej aj domáce ľadové čaje – samozrejme, nie úplne studené.

Zlatá stredná cesta

Domáci ľadový čaj z kvalitného sypaného čaju a ďalších ingrediencií považuje za dobré riešenie aj mama a zároveň odborníčka na čaje Mariana Veselá z Veselého Čaju. „Urobiť sa dajú z každého druhu čaju, no pri deťoch odporúčam vynechať zelené čaje, ktoré obsahujú kofeín,“ hovorí Veselá. „Určite lepšie ako čaj v nálevovom vrecku, ktorý obsahuje príliš malé a presušené kúsky čaju, respektíve byliniek, ktoré sa majú vylúhovať, a navyše neraz aj pesticídy a umelé farbivá, je pre deti ľadový čaj zo sypaných čajov v bio kvalite.“

Dochutený môže byť ovocnou šťavou, medom alebo domácim sirupom. Príjemne vychladený sa stáva chutným zdravým nápojom, ktorý je síce sladší, no napriek tomu dokáže uhasiť smäd aj spestriť pitný režim.

„Podľa našich skúseností deťom chutia ovocné ľadové čaje, no zaujímavé sú pre ne aj chute, kde sú v akurátnom pomere namiešané bylinky s veľkými kúskami ovocia. Piť takýto čaj je pre ne aj zábava,“ delí sa o skúsenosti z praxe Veselá. Pediatrička však dopĺňa, že nápoj pre deti by nemal byť príliš vychladený. „Veľký teplotný rozdiel je pre organizmus šok, ktorý určite nie je vhodný, takže ani ľadový čaj by nemal byť úplne ľadový. Mierne vychladený byť môže a určite je aj v lete fajn vlažný čaj, ktorý doplní tekutiny, ale nespôsobí šok.“

Na cesty, na pláž aj na ihrisko

Počas letných dní je vždy dobré mať pri sebe dostatok tekutín pre deti. Spoliehať sa na to, že si cestou niekde niečo kúpite, nemusí byť veľmi šťastné. Nie vždy je totiž poruke miesto, kde majú vhodné nápoje pre deti. „To dôverne poznáme. Vždy, keď sme cestovali, chceli sme počas prestávok deťom kúpiť nejaké vhodné pitie. Dochucované ľadové čaje v pet fľaši však za také nepovažujeme. Ľadové čaje naše deti milovali, tak sme ich začali robiť doma. To bol vlastne dôvod, ktorý nás priviedol k tomu, že sme sa čajom začali venovať profesionálne. Dodnes deťom na cesty, ale aj do školy, na ihrisko alebo na pláž vždy pripravíme okrem fľaše s vodou aj domáci ľadový čaj. Nápoje dávame do termofliaš, ktoré držia stálu teplotu. Striedaním pitia vody a ľadového čaju sme podľa mňa deti naučili dobrému návyku, vďaka ktorému si už bez problémov strážia pitný režim aj samy,“ uzatvára mama a expertka na čaje M. Veselá.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia