Bratislava je medzi top európskymi mestami pre výchovu detí

Bratislava je medzi top
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-06-02 12:30:00 |

Mnohých to možno prekvapí, no Bratislava obsadila 19. priečku spomedzi viac ako 130 miest v Európe a zaradila sa tak medzi favoritov na založenie rodiny a výchovu detí.

Zoznam najlepších európskych miest na výchovu detí je výsledkom štúdie, ktorú vykonala aplikácia Preply zameraná na výučbu jazykov. Bratislava uspela najmä vďaka vysokému skóre v kategórii životný štýl.

Najlepším mestom sa stalo hlavné mesto portugalského ostrova Madeira, Funchal. V prvej desiatke sa ocitli Terst (Taliansko), Lisabon (Portugalsko), Reykjavík (Island), Praha (Česká republika), Galway (Írsko), Aarhus (Dánsko), Helsinki (Fínsko), Edinburgh (Spojené kráľovstvo) a Graz (Rakúsko). Najhorším hlavným mestom z hľadiska výchovy detí sa v aktuálnej štúdii stalo hlavné mesto Anglicka Londýn, za ním sú už iba dve menšie mestá.

Štúdia analyzovala vyhliadky viac ako 130 európskych miest v troch kategóriách – „Vzdelávanie“, „Zdravie a bezpečnosť“ a „Voľný čas a životný štýl“. Zamerala sa na také faktory, ako je pomer učiteľov a študentov, vzdelávacie možnosti, možnosti relaxu, dostupnosť zdravotnej starostlivosti, dĺžka materskej dovolenky, kvality ovzdušia a ďalších.

Funchal – ideálne miesto pre rodiny

Mesto Funchal na Madeire sa umiestnilo medzi desiatimi najlepšími vo všetkých troch kategóriách. Je to vďaka najnižšej kriminalite spomedzi všetkých hodnotených miest, nízkej úrovni znečistenia ovzdušia a nižším životným nákladom. Pomer študentov a učiteľov v Portugalsku je tiež tesne za prvou desiatkou v Európe a je na 11. mieste.

Bratislava na rovnakej úrovni ako Cagliari a Bazilej

Úspech Bratislavy, ktorá sa umiestnila na 19. mieste, spolu s talianskym Cagliari a švajčiarskym Bazilejom, je do značnej miery spôsobený jej dobrým skóre v kategórii „Voľný čas a životný štýl“, v ktorej je na piatom mieste.

Kombinácia platenej materskej dovolenky na Slovensku (238 dní), ktorá patrí do prvej desiatky najdlhších v Európe (7. miesto), a širokého výberu parkov a rekreačných možností na jedného obyvateľa, ktoré sú v Bratislave k dispozícii, ju radia medzi mestá veľmi vhodné na výchovu detí. V našom hlavnom meste, i keď mnohým sa to nezdá, sú v porovnaní s väčšinou ostatných európskych hlavných miest nižšie životné náklady. Spomedzi všetkých hodnotených 131 miest je 34. najdostupnejším mestom pre život.

Bratislava obstojne boduje aj v kategórii školstvo, najmä vďaka tomu, že Slovensko ako také sa môže pochváliť výborným pomerom žiakov a učiteľov.

Portugalsko je top

Jediná krajina, ktorá sa umiestnila v prvej desiatke dvakrát, je Portugalsko. A to vďaka mestám Funchal a Lisabon, ktoré dosiahli vďaka svojim výnimočným skóre v kvalite ovzdušia a vzdelávacích atrakciách vysoké hodnotenia. 

Londýn na chvoste

Žiaľ, vysoká miera kriminality, vysoká úroveň znečistenia ovzdušia a nedostatočná distribúcia vzdelávacích atrakcií na 100 000 obyvateľov zaradili na najspodnejšie priečky rebríčka Londýn.  Za ním nasledujú už iba ďalšie anglické mesto Coventry a poľské Katovice.

Cieľom štúdie je inšpirovať rodičov a budúcich rodičov, ktorí hľadajú zmenu prostredia a berú do úvahy možnosti a príležitosti detí. Tento prehľad by im mohol pomôcť lepšie sa zorientovať a rozhodnúť.

Medzi zdroje, z ktorých štúdia vychádzala, patrí Numbeo (Index kriminality), IQAIR (Kvalita ovzdušia), Tripadvisor (počet pamiatok, múzeí, športových centier, parkov), rôzne vyhľadávania cez Google (dostupnosť zdravotnej starostlivosti, dĺžka otcovskej dovolenky) a Index Európskej komisie (po povinnom vzdelávaní sadzby 2018, pomer učiteľov a študentov 2019 a výdavky na vzdelávanie 2019).

 

Fotogaléria

gettyimages.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia