Utekám skôr, než vzťah vôbec začne: Je chyba vo mne?

Utekám  skôr, než
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-05-27 08:00:00 |

Niekedy už o sebe pochybujem. Túžim po partnerovi, túžim po láske, ale asi je vo mne niečo divné a ja nie som schopná začať rozvíjať akýkoľvek vzťah...

"Dokonca niekedy utekám ešte pred zoznámením... Na zoznamke tvrdil, že je vysoký a štíhly a keď som prišla do kaviarne, tak som za stolom zbadala muža, ktorý už na pohľad rozhodne nebol vysoký, dokonca sa o stôl opieral bruškom. Tak som ušla ešte predtým, než by som si k nemu vôbec prisadla.

Viackrát som už na prvom stretnutí prišla na to, že s tým mužom nemám vlastne nič spoločné, že sa mi jednoducho nepáči, že si neviem predstaviť, že by som sa s ním stretla ešte raz.

Raz som sa dokonca po prvých vetách postavila a odišla. Dostala som totiž hneď na úvod prednášku, že on hľadá ženu, ktorá bude sedieť doma a starať sa o rodinu. Tak som mu na rovinu povedala, že ja si rozhodne takto vzťah nepredstavujem a odišla som. Tak ma tým vytočil, že som na stole nechala nedotknutú kávu a ani som ju nezaplatila.    

A tiež sa mi stalo, že sme už na prvom stretnutí zistili obaja, že sa k sebe vôbec nehodíme, že každý z nás má o svojom partnerovi úplne inú predstavu. Dopili sme pohár vína a rozišli sa v dobrom.

Obávam sa ale, že takto si partnera nenájdem. Je vôbec normálne, že stále utekám?"

„Úteky sú normálne a niekedy aj veľmi namieste,“ hovorí psychologička Katarína Szabados. „Nie je nezvyčajné, ak dvaja ľudia na seba získajú kontakt na zoznamke, kde sa mnohí ľudia zďaleka neprezentujú tak, akí naozaj sú, tak keď potom jeden toho druhého uvidí naživo, je z toho veľmi sklamaný.

To, že sa s niekým zoznámim, zďaleka neznamená, že to je pre mňa vhodný partner. A pokiaľ hneď po zoznámení zistím, že mi ten druhý nesedí, je rozhodne namieste odísť. Len môže byť praktické si sama pre seba ujasniť, prečo a čomu vlastne hovorím nie. A tým dôvodom môže byť pocit, zďaleka to nemusí byť žiadny racionálny argument. Ale aj pri tom pocite je často možné si ujasniť, z čoho ten pocit je. Vďaka tomu sa nám môže podariť viac si objasniť svoje priority, čo nás na vzťahu láka a čo nie a nabudúce zoznamovanie môže byť jednoduchšie.

Niekedy môžu obaja zistiť, že im ten druhý nesedí. To je vlastne ideálna situácia, keď sympatie nie sú ani z jednej strany. No, tiež to môže byť tak, že sa obaja niečoho zľaknú, niečoho, čo by bolo v ich možnostiach riešiť, alebo to ani nemusí byť skutočný problém. Niekedy sa ľudia napríklad zľaknú, naopak, toho, že zistia, že by to s tým druhým mohlo ísť, že by to mohlo klapať. Na jednej strane po takom vzťahu síce túžia, ale na druhej strane majú strach, trebárs strach z takej veľkej zmeny v živote. A než by tomu strachu čelili, tak radšej utečú.

Úteky môžu byť aj veľmi užitočné a môžu viesť k tomu, že si partnera skutočne nájdete. Len si každý útek musíte dobre zmapovať, aby ste raz už zo stretnutia neušli. “

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia