V ničom sa nezhodneme: Má zmysel manželstvo udržať?

V ničom sa nezhodneme:
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-05-17 19:00:00 |

Už päť rokov riešim svoj vzťah s manželom. Vzali sme sa, mali sme sa radi, máme sa radi, ale manželstvo nám dosť neklape. Je také „talianske“.

Nejako nie sme schopní dohovoriť sa. Každý máme vlastnú predstavu o živote, o manželstve, o rodine, o tom, ako má fungovať, a bojujeme za ňu. Mám pocit, že sa už nezhodneme v ničom. Má zmysel takýto vzťah vôbec udržiavať?

O svoj názor sa s nami podelila odborná koučka Soňa Faková.

„Ja si myslím, že má, záleží však na tom, čo si myslíte a čo chcete vy. Je pravda, že sa v manželstve bojíme druhému ukázať seba, žijeme v strachu, že by nás partner za to odsúdil, že by sa naštval, alebo dokonca nás aj opustil. Ale tým sa od svojej polovičky vzďaľujeme, pretože v nás ostáva nepríjemný pocit.  Niečo chceme, ale nevieme to vyjadriť, možno ani samy poriadne nevieme, čo chceme. Máme svoje predstavy, ale bojíme sa s partnerom o nich hovoriť. Hovoriť a nie si ich presadzovať. A potom aj často počúvame svojho partnera cez svoj filter, veľmi často si jeho reakcie vysvetľujeme po svojom a nie vždy to tak v skutočnosti aj je. A potom sa môžeme zbytočne trápiť a sužovať. A obviňovať svojho partnera z toho, že kvôli nemu nie sme spokojné.

Boj o jedinú pravdu rozbil nespočetné množstvo manželstiev. Rovnako ako presvedčenie, že vieme všetko lepšie, ako naša polovička. Naozaj ale vieme všetko lepšie? Nestalo sa vám, že sa váš manžel dokázal pozrieť na nejaký problém z takej strany a takým spôsobom, ako by to vám nikdy nenapadlo? A, napokon, prečo ste si ho brali, keď vám je vlastne nanič? Alebo vám až tak úplne nanič nie je?

Skúste sa teda pozrieť na svoje manželstvo z inej strany, z tej optimistickejšej. Skúste sa z inej strany pozrieť aj na svojho manžela. Ak zbadáte viac ako jednu jeho dobrú vlastnosť, spomeniete si na viac ako jeden dôvod, prečo ste si ho brali, čo vás na ňom priťahovalo, prečo s ním žijete, tak ste na dobrej ceste manželstvo. Ak máte na čom stavať, tak jednoducho  v tejto výstavbe pokračujte. Ak nie, tak vzťah ukončite, je zbytočné zotrvávať v niečom, čo nemá budúcnosť.“

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia