Zo žalúdočných kŕčov u 10-ročnej Sophie sa vykľulo niečo strašné

Zo žalúdočných kŕčov u
Ilustračné foto
2022-04-22 19:00:00 |

Lekári si mysleli, že dievčatko začalo menštruovať, no ono zomieralo na rakovinu. Źalúdočné kŕče a abnormálne krvácanie vyhodnotili ako typické symptómy.

V júli 2020 sa 10-ročná Sophia zo Stubbingtonu v Hampshire necítila dobre a nevládala nič zjesť. K tomu začala ešte aj veľmi krvácať. Vystrašená mama ju zobrala k lekárovi. „Povedal, že smrteľné symptómy rakoviny môjho dievčatka boli len jej menštruáciou – chcem, aby všetci rodičia poznali príznaky,“  povedala Sophiina mama Charlotte.

Symptómy sa objavovali počas celého mesiaca a Charlotte tušila, že to nie je v poriadku. Praktický lekár však trval na tom, že ide o začínajúcu menštruáciu. Charlotte nebola s jeho diagnózou spokojná a zobrala dcérku do nemocnice, kde jej pri podrobných vyšetreniach v septembri objavili aj hrčku. Jej dievčatku diagnostikovali vzácny typ rakoviny – rabdomyosarkóm – sarkóm mäkkých tkanív, ktorý sa môže vyskytnúť v akomkoľvek veku, no najčastejšie sa prejavuje u detí. Oznámili jej, že v brušku má 12-centimetrový nádor. Urýchlene ju operovali. Pre koronavírusové obmedzenia bola jej mama, otec Gareth a dvaja súrodenci nútení byť od nej týždne odlúčení.

„Povedali mi, že sa im podarilo odstrániť 95 percent nádoru, no nepodarilo sa im ho odstrániť celý, tak sme začali liečbu chemoterapiou. Sophie verila, že sa vylieči. Celý čas bola pozitívne naladená. V nemocnici maľovala keramiku, pretože potrebovala viac aktivít," povedala Charlotte.

Sophie absolvovala niekoľko operácií a podstúpila chemoterapiu aj rádioterapiu. Vyhliadky boli neisté, no všetci verili v zázrak. Bohužiaľ, vlani v júni sa Sophii rakovina vrátila a rodina sa rozhodla zostaviť zoznam aktivít, ktoré by ešte spolu mohli urobiť. Už vedeli, že vyliečenie možné nie je. Medzi aktivitami bolo varenie s televíznym šéfkuchárom Gordonom Ramseyom či zbierka pre detskú charitu, no  najdôležitejšou vecou na zozname malej Sophie bolo dosiahnuť pozitívne zmeny pre ostatné rodiny, ktoré sa musia potýkať s detskou rakovinou. Sophie chcela zvýšiť povedomie o symptómoch rakoviny u detí. Mama jej prisahala, že pre to urobí všetko a dnes sa o tom diskutuje v britskom parlamente. Svojej dcére život zachrániť nedokázala, zomrela v septembri 2021. No verí, že môže pomôcť iným tak, ako jej to sľúbila.

„Keď počujete o detskej rakovine, pomyslíte si, že to to zriedkavé a netýka sa vás to,“ hovorí Charlotte. „Veríte, že všetky ti príznaky a symptómy sú niečo iné a bude to OK,“ podotkla.

„Sophie mala jasné „červené vlajky“, ako abnormálne krvácanie, neustále bolesti žalúdka, nevoľnosť, ale lekár sa stále tváril, že je to v poriadku. Za svoje dieťa musíte bojovať vy,“ zdôrazňuje. „Viem, že každé dieťa má občas problémy a niekedy ich zveličuje. Moja dcérka mala príznaky, ale ja som ich nepoznala,“ hovorí s plačom. Pripomína, že veľa detí je diagnostikovaných až v treťom alebo štvrtom štádiu a že tento proces musí byť rýchlejší, pretože šanca na uzdravenie sa znižuje.

Fotogaléria

JUST GIVING
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia